spotify45

 

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να σταματήσετε να αισθάνεστε ένοχοι.. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οποιοσδήποτε ακούει μουσική σήμερα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε κάποια φάση θα πατήσει "επόμενο"..  Τα κακά νέα είναι ότι αυτό τελικά ίσως να μην είναι και τόσο καλό..

 

Συγκρίνοντας τα στοιχεία του Spotify, o Paul Lamere, ο άνθρωπος που δημιούργησε τους οδηγούς αρεσκείας των τραγουδιών στην πλατφόρμα, διαπίστωσε ότι είναι πολύ πιο πιθανό ο μέσος ακροατής να περάσει στο επόμενο κομμάτι παρά να το ακούσει ολόκληρο..  Όπως είχε αναφέρει και ο νεαρός rapper "Childish Gambino", αυτο οφείλεται στο internet.  

 

 

Σύμφωνα με την έρευνα του Lamere, υπάρχει 25% πιθανότητα οτι ακροατές θα πατήσουν «next» μεσα στα πρώτα  5 δευτερόπλεπτα.. Εκείνοι που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν  τα 5 δευτερόλεπτα πιθανόν να το κάνουν καθως το τραγούδι φθάνει στην μέση..  Μόνο το 48,6% θα ακούσει ολο το κομμάτι..!   

 

Χωρίς έκπληξη το ηλικιακό group που πατάει τα περισσότερα «next” είναι το δίκο μας..  Και όταν λέω δικό μας εννοώ (25-35).. Ο Lamere ισχυρίζεται ότι εκείνοι που έχουν γεννηθει από το 1980 έως το 2000 έχουν περισσότερο χρόνο από τις μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να πατάνε περισσότερα next από κάποιον μεγαλύτερο που πρέπει να κοιτάξει την οικογένεια του ή την δουλειά του περισσότερο από εμάς.. Ο Lamere βέβαια δεν έχει λάβει υπόψιν του την Ελλάδα σε αυτή την  έρευνα διότι δεν νομίζω κάποιος από εμάς να έχει και πολύ ελεύθερο χρόνο.. Είναι γενικά μια πιθανή θεωρία αλλά ίσως φαίνεται αρκετά απλή για να είναι τελικά πραγματική..  

 

Αντ 'αυτού είναι πιθανόν να έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς πάσχουμε από μειωμένα επίπεδα συγκέντρωσης όπως δείχνουν τελευταίες Έρευνες,  γεγονός που πιθανόν οφείλεται στην ακαταμάχητη ελξη που μας προκαλεί το Διαδίκτυο..  

 

Η νέα γενιά μεγαλώνει σε έναν κόσμο που της προσφέρεται απλόχερα όπου και αν βρίσκεται όλη η γνώση του κόσμου, είπε η Janna Quitney Anderson «συγγραφέας έρευνας για την γενιά του internet (1980-2000)».. Η Anderson ανέφερε ότι ολα αυτά επηρεάζουν σε μεγάλη κλίμακα τον βαθμό συγκέντρωσης, περισυλλογής αλλά και υπομονής των νέων ανθρώπων..  

 

Με τον ίδιο τρόπο που η Anderson χαρακτηρίζει το internet, χαρακτηρίζει και το streaming, ως το μέσο με απεριόριστη πρόσβαση στην μουσική (Εκτός από της Taylor Swift και των Beatles).. Άρα η μουσική μας συγκέντρωση θα μπορούσε να υποφέρει από τον ίδιο ακριβώς λόγο..

 

 

 

 

Κάποιοι διαφωνούν με την άποψη ότι τα μειωμένα επίπεδα συγκέντρωσης μειώνουν την ικανότητα μας να ακούμε μουσική.. Η Ria Misra, αρθογράφος στο io9, αναφέρει ότι δεν φταίνε τα τραγούδια ή η αυτοσυγκέντρωση μας, αλλά ο τρόπος που αναζητούμε την νέα μουσική. Πολλοί ακροατές αναφέρουν ότι δεν καταφέρνουν να ακούσουν ούτε στα iPods τους ολόκληρα τα κομμάτια.. Στα οποία και γνωρίζουν ήδη την μουσική που έχουν αποθηκεύσει μέσα..  

 

Από ότι φαίνεται η μουσική βιομηχανία έχει ήδη αντιληφθεί αυτή την πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τις συνήθειες μας, και έχει ήδη ξεκινήσει να "κόβει" την μουσική αντίστοιχα.. Τα τραγούδια έχουν γίνει μικρότερα από την δεκαετία του 80 & 90.. Όλο και λιγότερα singles είναι πάνω από 3:30 λεπτά και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί κόβουν στη μέση τα τραγούδια, είτε μιλώντας από πάνω, είτε βάζοντας το επόμενο κομμάτι ώστε να μπορέσουν ίσως να κρατήσουν το ενδιαφέρον των ακροατών τους..  

 

Οι ειδικοί του χώρου αναφέρουν, ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθούν στο να βγάζουν πιο ωραία μεμονωμένα τραγούδια παρά ολόκληρα album.. Στηριζόμενοι στο γεγονός ότι ο μέσος ακροατής δεν διαθέτει ούτε τον χρόνο, ούτε την ενέργεια, αλλά ούτε την υπομονή ώστε να κάτσει να ακούσει ολόκληρο το album..

 

Όπως και να 'χει,  οι ακροατές θα φτάσουν στο τραγούδι που τους αρέσει πατώντας συνεχώς “next”.. Οπότε θα ήταν πιο συμφέρον να πωλούνται κάποια singles για $0.99 παρά ολόκληρα album που  πηγαίνουν χαμένα σε "ημιτελές streaming"..  

 

Δεν ήρθε το τέλος της μουσικής, αλλά έχουμε ξεχάσει το πόσο δυνατό μπορεί να είναι ένα τραγούδι.. Η καλή μουσική έχει την δυναμική να χτίσει, να αλλάξει, και να σε καλωσορίσει στον κόσμο της, επηρεάζοντας και τον δικό σου.. Η μουσική είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν οι νέοι για να επικοινωνούν και να δημιουργούν κοινωνικά δίκτυα.. Ήρθε ίσως η ώρα να αφήσουμε την πολυπλοκότητα της, να μας αγκαλιάσει ξανά και μέσα από την τέχνη της να μας αλλάξει πάλι την ζωή όπως εκείνη ξέρει καλύτερα..

 

Από τον Δημήτρη Ζουγρή