Pink Floyd, U2 ανάμεικτα συναισθήματα

Αρκετοί γνωστοί μουσικοί επέκριναν τους U2 για την ενέργεια τους να δώσουν δωρεάν το τελευταίο τους άλμπουμ στo iTunes ισχυριζόμενοι ότι αυτό απαξιώνει την μουσική, οι ίδιοι μουσικοί δεν αντέδρασαν καθόλου για την απόφαση της Taylor Swift να αποσύρει από το Spotify τον κατάλογο της, ούτε για το ότι το τελευταίο της άλμπουμ πωλείται από Αμερικάνικη αλυσίδα καταστημάτων αρκετά ακριβότερα από την κανονική τιμή.

Συμπτωματικά αυτοί που αντέδρασαν ανήκουν στον χώρο του ροκ και οι δίσκοι τους πωλούνται συνήθως σε υψηλές τιμές, όπως το νέο άλμπουμ των Pink Floyd το μέλος των οποίων Nick Mason, έκανε παρατηρήσεις στους U2 ότι απαξιώνουν την μουσική με την δωρεάν προσφορά του άλμπουμ τους στο iTunes.

Απαξιωτικά για το άλμπουμ των U2 μίλησε και ο ντράμερ των Foo Fighters που το χαρακτήρισε σαν μία κλα.... Βέβαια δυστυχώς γι'αυτόν, όπως είχα προβλέψει, το Rolling Stone βαθμολόγησε το νέο τους άλμπουμ με 3,5/5, έναντι 5/5 του άλμπουμ των U2.

Θα πει κάποιος ε και τι έγινε, δεν είναι έτσι, για τους Αμερικάνους το Rolling Stone παίζει ακόμα σημαντικό ρόλο και σε γενικές γραμμές είναι σωστές οι κριτικές του.

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά οι Black Keys, ο Nick Mason των Pink Floyd και ενδεχομένως μερικοί ακόμα θα ήθελαν να μην δώσουν δωρεάν το άλμπουμ τους οι U2, αλλά να το βάλλουν στην υψηλότερη δυνατή τιμή, μιλάμε για την απόλυτη σύγχυση.

Από τη μία διάφοροι, ακόμα και φίλοι του ροκ, μας λένε ότι η μουσική είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι διαθέσιμη δωρεάν, κάνουν επίθεση μάλιστα στην Taylor Swift που απέσυρε τον κατάλογο των τραγουδιών της από το Spotify. Από την άλλη χλευάζουν τους U2 γιατί έδωσαν δωρεάν το άλμπουμ τους.

Αντίθετα πληρώνουν ένα σημαντικό ποσό για να αποκτήσουν το νέο άλμπουμ των Pink Floyd που φρόντισαν να είναι σχεδόν αδύνατο, ακόμα και να δει ή να ακούσεις την νέα τους δουλειά στο youTube.

Έβριζαν τους Metallica που είχαν εναντιωθεί στην δωρεάν διακίνηση της μουσικής, αλλά δεν ασχολήθηκαν με τον Prince που είχε ειδικό επιτελείο που έκανε μήνυση σε όποιον κατέβαζε παράνομα την μουσική του σε όλο τον πλανήτη.

Σαν να υπάρχει κάποιο μπέρδεμα σ'αυτές τις απόψεις, ή υποστηρίζεις το δωρεάν και επικροτείς την ενέργεια των U2, ή είσαι αντίθετος και διαφωνείς.

Οι U2 έκαναν μία συμφωνία που κατά την γνώμη μου δεν θα μπορούσε να την απορρίψει κανείς καλλιτέχνης, απλά την έκαναν πρώτοι, όπως και σχεδόν πριν 10 χρόνια, αυτό ενοχλεί κάποιους καλλιτέχνες.

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα στην μουσική αλλάζουν συνταρακτικά από την μία στιγμή στην άλλη, περνάμε ιστορικές στιγμές για την δισκογραφία και στους επόμενους μήνες θα ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα, οι εξελίξεις δεν αφορούν βέβαια την Ελλάδα, αλλά τις χώρες που ακόμα πωλούνται δίσκοι.

Το τελευταίο άλμπουμ της Τaylor Swift πούλησε τα ίδια αντίτυπα σε φυσικό και αναλογικό προϊόν και την θέση της έναντι του Spotify άρχισαν να υιοθετούν και άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες αναγκάζοντας την εταιρία να βγάλει ανακοίνωση προσπαθώντας να παρουσιάσει την τραγουδίστρια σαν άπληστη.

Όμως επειδή η Αμερική μπορεί να έχει άλλες αδυναμίες αλλά στην εφαρμογή των νόμων μέσα στην επικράτεια της είναι αμείλικτη, οι ομοσπονδιακές αρχές διέταξαν έρευνα για να βρουν την αιτία που οι καλλιτέχνες αμείβονται με τόσο χαμηλά ποσοστά από τις διάφορες πλατφόρμες.

Το άλμπουμ των U2 είναι σαφώς καλύτερο από αυτό των Black Keys, δεν υστερεί έναντι του δίσκου των Foo Fighters, απλά κουβαλάει την ρετσινιά του τζάμπα, κανείς δεν εκτιμά το τζάμπα, το εκτιμά μόνο όταν αφορά καταξιωμένους δίσκους.

Θυμάμαι ότι μια φορά ένας πασίγνωστος μουσικός έπαιζε μουσική έξω από το μετρό μιας μεγάλης πόλης και κανείς δεν του έδινε σημασία, η ψυχολογία παίζει σε όλα μεγάλο ρόλο.

Κώστας Ζουγρής