Επηρεάζουν τα ακούσματα μας τις διαπροσωπικές μας σχέσεις...;

Επηρεάζουν τα ακούσματα μας τις διαπροσωπικές μας σχέσεις...;

 

Θα βγαίνατε με κάποιον άνδρα ή γυναίκα που ακούει Slayer; Κάποιον που ακούει Lady Gaga ή είναι φαν του τραγουδιστή Prince; Εάν είχατε κάποια ενστικτώδη αντίδραση διαβάζοντας τα παραπάνω, τότε σίγουρα λαμβάνετε υπόψη σας τα μουσικά ακούσματα των ανθρώπων που γνωρίζετε..

 

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό, καθώς η μουσική είναι ένα από τα καλύτερα μέσα αντίληψης των αξιών ενός ατόμου…

Video Url

 

Μετά από πολυετείς ψυχολογικές έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι η μουσική παίζει τεράστιο ρόλο στον τρόπο που μπορεί να ταιριάξουν δύο άνθρωποι..

 

Όταν δύο άνθρωποι γνωρίζονται, η μουσική είναι το πιο πιθανό αρχικό θέμα συζήτησης.. Πολλοί πιστεύουν ότι τα μουσικά γούστα θα μπορούσαν ίσως να δείξουν πολλά για έναν άνθρωπο.. Περισσότερα ίσως και από τη προτίμηση τους σε βιβλία, ρούχα, φαγητό, ταινίες ή ακόμα και τηλεόραση… Οπότε, ίσως να μπορούσαμε να γνωρίζαμε πολλά για κάποιον εάν γνωρίζαμε τι μουσική ακούει..

 

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Τα μουσικά ακούσματα ενός ανθρώπου δείχνουν πολύ λίγα πράγματα για τον χαρακτήρα του.. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξάγει στο Εθνικό πανεπιστήμιο της Taiwan από την Diana Boer και την ομάδα της, τα μουσικά ακούσματα δείχνουν τις αξίες των ανθρώπων και πως αυτές μπορεί να επηρεάσουν την συνύπαρξη δύο ατόμων..

 

Στο πείραμά της η Boer χρησιμοποίησε έναν ακροατή hip-hop, έναν ακροατή metal και ένα άτομο που δεν δήλωσε το μουσικό του γούστο. Μετά ζήτησε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν το πόσο παρεμφερή ήταν το άλλο άτομο με εκείνους, συγκρίνοντας 10 χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους και 10 αξίες τους..

 

Στη συνέχεια ζήτησε τους ζήτησε να βαθμολογήσουν το πόσο εύκολα θα ήταν σε θέση να συμβαδίσουν-συμβιώσουν με αυτο το άτομο. Εν τέλει διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που μοιράζονται περισσότερες αξίες είναι πιο πιθανό να ταιριάξουν καλύτερα.. Οι άνθρωποι μπορούν να κρίνουν κάποιες αξίες αρκετά καλά, όπως τα επίπεδα του συντηρητισμού, αυτό-υπέρβασης, καλοσύνης, αυτό-βελτίωσης, δύναμης, επιτυχίας, ακόμα και το πόσο ανοιχτός θα ήταν κάποιος σε πιθανές αλλαγές..

 

Για παράδειγμα, οι οπαδοί της metal μουσικής τείνουν να βλέπουν τον εαυτό τους περισσότερο κοινωνικά φιλελεύθερο ..Οι οπαδοί της κλασικής μουσικής και της Jazz τείνουν να βλέπουν τον εαυτό τους με μεγαλύτερη υπεροχή στα πράγματα.. Και οι οπαδοί του Hip-hop και της pop τείνουν να βλέπουν τον εαυτό τους με μεγαλύτερες προοπτικές στο να γίνουν καλύτεροι από τους άλλους..

Video Url

 

Γι' αυτό σκεφτείτε καλά την μουσική που ακούει πριν βγείτε και δεύτερο ραντεβού..

Τα μουσικά ακούσματα που θα μοιραστείτε μπορεί να κάνουν την ουσιαστική διαφορά στο να γνωρίσετε το άνθρωπο σας ή στο να πάτε απλά στο επόμενο "κομμάτι"…