Από τις συμμετοχές σας: Mercury Prize 2013 Ο Παλιός, Ο Μικρός Και Ο Διάσημος

Ο Σεπτέμβρης τελείωσε αφήνοντάς μας πολλές και καλές καινούριες κυκλοφορίες και, όπως κάθε χρόνο, τη λίστα με τα υποψήφια άλμπουμ για το MercuryPrize και έναν αγουροξυπνημένο BillyJoe. Αυτός και το συγκρότημά του, οι GreenDay, δε θα μας απασχολήσουν στο παρόν κείμενο όμως, καθώς, παρά τις τρεις (!) κυκλοφορίες τους την περασμένη χρονιά, δεν ανήκουν στην κατηγορία των καλλιτεχνών που «συμμετέχουν» στα εν λόγω βραβεία. Ή αλλιώς, δεν κατάγονται απ’ το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία.

Το βραβείο Mercuryδόθηκε για πρώτη φορά το 1992 και η φήμη και αξία του αυξάνεται σταδιακά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Οι δημοσιογράφοι, παραγωγοί και διάφοροι ακόμα εμπλεκόμενοι στη μουσική βιομηχανία του νησιού που αποτελούν την κριτική επιτροπή δεν ακολουθούνε πάντα την αγορά, ούτε την προϋπάρχουσα επιτυχία, οδηγώντας συχνά σε ωραίες «ανακαλύψεις», αλλά και αρνητικές κριτικές. Ένα καλό παράδειγμα είναι η βράβευση των XXκαι των Alt-Jτο 2010 και 2012 αντίστοιχα, ενώ το 2011 η PJHarveyμε το ‘LetEnglandShake’ πήρε το βραβείο απ’ το ‘21’ της Adele που ακόμα σπάει διάφορα ρεκόρ.

Αν και τα άλμπουμ βρίσκονται σε ύφεση, η χρονιά αυτή (Οκτώβρης 2012-Σεπτέμβρης 2013) είχε σχετικά μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από διάφορους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες/συγκροτήματα, όσο και από γερόλυκους όπως ο DavidBowie. Αξιοσημείωτο είναι πως ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων, εξαιρώντας τον Bowie, είναι αρκετά κάτω απ’ τα τριάντα, με τον μικρότερο να είναι μόλις δεκαεννιά. Ο λόγος για τον Jake Bugg και τον συνομήλικό του Howard Lawrenceτων Disclosure.

https://www.youtube.com/watch?v=bkk2H3Ztrfk

Οι δύο πιτσιρικάδες, παρά την κοινή τους ηλικία, απέχουν αρκετά μουσικά. Ο Jakeστο ομώνυμο ντεμπούτο του έχει πολλά folkστοιχεία και βασίζει στην κιθάρα τα περισσότερα τραγούδια του. Το ομώνυμο άλμπουμ του περιέχει αρκετά πολύ καλά τραγούδια, που έχουν ήδη σημειώσει επιτυχία, αλλά και κάποια πιο αδιάφορα όπως συμβαίνει στις περισσότερες κυκλοφορίες. Απ’ την άλλη, οι Disclosureείναι «βουτηγμένοι» βαθιά στην ηλεκτρονική μουσική και αν κάποιος ήθελε με το ζόρι να βάλει μια ταμπέλα, αυτή θα ήταν η «house». Στο πρώτο τους άλμπουμ, ‘Settle’, υπάρχουν ορισμένα εξαιρετικά τραγούδια όπως το ‘FForYou’ ή το ‘WhiteNoise’ στο οποίο συμμετέχει η AlunaFrancis, που μαζί με τον GeorgeReidαποτελούν το ντουέτοAlunaGeorge. Σε συνεργασίες σαν κι αυτή οφείλουν μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους, καθώς στο άλμπουμ συμμετέχουν διάφορα άλλα ονόματα όπως οι LondonGrammar, η JessieWareκαι διάφοροι άλλοι. Κοντά στη χορευτική μουσική και τις πολλές συνεργασίες είναι και το κουαρτέτο με το όνομα Rudimental με το άλμπουμ τους ‘Home’ να τα έχει πάει αρκετά καλά εμπορικά, περιέχοντας ορισμένα εξαιρετικά pop-χορευτικά τραγούδια με τον JohnNewmanκαι την EmeliSande.

Η JessieWareπου αναφέρθηκε ήταν υποψήφια την προηγούμενη χρονιά και η συνομήλικη της Laura M vula δεν απέχει πολύ απ’ αυτό το ύφος, με έντονες soulκαι R&B επιρροές. Το άλμπουμ της ‘Sing To The Moon’ δε σημείωσε την επιτυχία των άλλων συμμετοχών και δύσκολα μπορεί να διακριθεί, αν και περιέχει μερικά αξιόλογα τραγούδια όπως το ‘MakeMeLovely’ ή το ‘Green Garden’ που κυκλοφόρησε και σε single και παρουσιάζεται ως φαβορί σε διάφορα πρακτορεία στοιχημάτων· πρακτορεία στοιχημάτων που έδιναν ως φαβορί τους LondonGrammar μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, συγκρότημα που τελικά δεν επιλέχθηκε καν στην τελική λίστα… Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τη LauraMarling, η οποία αν και μόλις είκοσι τριών ετών κυκλοφόρησε το τέταρτο άλμπουμ της και δεν είναι η πρώτη της φορά που είναι υποψήφια για το συγκεκριμένο βραβείο. Το ‘OnceIWasAnEagle’ για κάποιους δεν είναι όσο καλό όσο μερικές απ’ τις παλιότερες δουλειές της, αν και έχει μερικά ενδιαφέρονται τραγούδια, στο folk ύφος που διατηρεί, όπως το ‘Master Hunter’. Ωστόσο, συνολικά ως άλμπουμ δεν έχει τόσα πολλά να προσφέρει ώστε να διεκδικεί το MercuryPrizeμε αξιώσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=rmJ_mcvRQsI

Το φαινόμενο αυτό, με άλμπουμ που ουσιαστικά βασίζονται σε ένα-δύο τραγούδια, είναι πάρα πολύ συχνό τα τελευταία χρόνια, αλλά φυσικά υπάρχουν και κάποιες λαμπρές εξαιρέσεις. Μία απ’ αυτές είναι η σπουδαία επιστροφή του Bowie, ‘TheNextDay’, που σύντομα θα επανακυκλοφορήσει με μερικά καινούρια τραγούδια, αλλά και το ‘SilenceYourself’ της παρέας των κοριτσιών με το όνομα Savages. Τόσο τα δύο προαναφερθέντα, όσο και τα δύο που ακολουθούν ανήκουν στην κατηγορία «rock», το κάθε ένα με λίγο διαφορετικό τρόπο. Οι Foals με λίγη παραπάνω διάθεση για χορό απ’ τους ArcticMonkeys και οι Savagesμε περισσότερο νεύρο και βρωμιά ίσως. Βέβαια, τα άλμπουμ ‘HolyFire’ και ‘AM’ των Foalsκαι ArcticMonkeysαντίστοιχα υστερούν ελαφρώς σε ποσότητα πολύ καλών τραγουδιών, αλλά περιέχουν μερικές πρώτης τάξης επιτυχίες που ίσως τα βοηθήσουν να διακριθούν.

Κλείνοντας τη ντουζίνα των υποψηφίων, υπάρχει το πέμπτο άλμπουμ του JonHopkins, ‘Immunity’, που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι και δε δημιούργησε ιδιαίτερο θόρυβο έξω απ’ την ηλεκτρονική σκηνή την οποία «υπηρετεί» ο Άγγλος παραγωγός. Αντίθετα, ο JamesBlakeμε το δεύτερό του άλμπουμ ακούστηκε αρκετά, σ’ αυτό το κράμα R&B και ηλεκτρονικής μουσικής σε ιδιαίτερα αργούς, χαλαρούς ρυθμούς, όπως το αξιόλογο ομότιτλο τραγούδι, ‘Overgrown’. Τέλος, οι Villagersεπίσης με το δεύτερό τους άλμπουμ σ’ ένα ύφος που χαρακτηρίζεται ως indiefolk-μανία κι αυτή με το «indie»!- μας έδωσαν μερικά ενδιαφέροντα τραγουδάκια, τα οποία θα απολαύσουν πολύ περισσότερο οι οπαδοί του είδους, παρά το ευρύ κοινό.

https://www.youtube.com/watch?v=iDEzRraYgA8

Άρα, τι μένει; Ποιος θα είναι ο νικητής, του οποίου οι πωλήσεις σίγουρα θα αυξηθούν και το όνομα θα διαδοθεί περαιτέρω; Έχουμε έναν Bowieπου δεν τα χρειάζεται όλα αυτά, αλλά η σκέψη πως το βραβείο θα μπορούσε να «πιέσει» για μια περιοδεία είναι ελκυστικότατη για πολλούς. Υπάρχουν οι ArcticMonkeys που είναι οι «μεγάλοι» μικροί και σημαδεύουν την PJHarvey, τη μοναδική που έχει κερδίσει το βραβείο δύο φορές (σ.σ. Οι ArcticMonkeysείχανε κερδίσει το 2006 με το ‘WhateverPeopleSayIAm, ThatsWhatImNot’) και μένουν οι ενδιαφέρουσες πρώτες κυκλοφορίες που ξεχωρίζουν, δηλαδή των Savagesκαι του JakeBuggγια να συμπληρώσουν την τετράδα των πιο πιθανών υποψηφιοτήτων, πάντα κατά τη γνώμη αυτού που γράφει αυτές τις γραμμές. Το αποτέλεσμα – και το πόσο έξω έπεσα – θα το μάθουμε στις 30 Οκτωβρίου.

Δημήτρης Όρλης