Τα καλύτερα Guitar Solos που έχουμε ακούσει

Τα καλύτερα Guitar Solos που έχουμε ακούσει

Από τον Ορέστη Πέτικο

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τα 10 τραγούδια με τα καλύτερα (κατά την γνώμη μας πάντα) κιθαριστικά σολαρίσματα της ροκ μουσικής σκηνής.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

10. QueenBohemian Rhapsody

 

Το 1975 κυκλοφόρησε το άλμπουμ A Night at the Opera το οποίο περιέχει το πρωτοποριακό για την εποχή του Bohemian Rhapsody. Το κομμάτι παρέμεινε για εννιά εβδομάδες στην κορυφή των UK Singles Chart. O κιθαρίστας της μπάντας Brian May μας παρουσιάζει ένα καταπληκτικό σόλο που τον καθιέρωσε στους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Το 1992 το τραγούδι θα ακουστεί στην επιτυχημένη ταινία Wayne's World.

Video Url

 

9. EaglesHotel California

Το Hotel California έγινε πασίγνωστο όχι μόνο γιατί είναι πάρα πολύ ωραίο, αλλά και για την έντονη κριτική που δέχτηκε ότι είναι αφιερωμένο στον σατανά. Οι κιθαρίστες Don Felder και Joe Walsh συνεργάζονται άψογα στο σόλο του τραγουδιού γράφοντας το ιστορικό σήμα κατατεθέν της μπάντας τους.

Video Url

 

8. Ozzy OsbourneMrCrowley

Ο Ozzy όταν ακολούθησε σόλο καριέρα διάλεγε τους καλύτερους κιθαρίστες. Ο Randy Rhoads εάν ζούσε θα ήταν σήμερα ίσως ο καλύτερος κιθαρίστας εν ζωή. Η κατάθεση ψυχής που κάνει στο τραγούδι MrCrowley είναι ένα πολύ μικρό δείγμα για το τι μπορεί να κάνει ο Randy με την κιθάρα του.

Video Url

 

7. Lynyrd SkynyrdFree Bird

Σε πολλές ταινίες και σειρές έχουμε ακούσει το εν λόγω κομμάτι. Ταξιδιάρικο και σκεπτικό για λάθη που έχουν γίνει και δεν μπορούν να αλλάξουν. Και εδώ συναντάμε ντουέτο κιθαριστών με τους Allen Collins και Gary Rossington να μας δίνουν ένα από τα μεγαλύτερα κιθαριστικά σόλο που είχαμε συναντήσει έως τότε και θα έλεγα και μέχρι σήμερα.

 

Video Url

6. Deep PurpleHighway Star

Το ότι το Machine Head είναι από τους καλύτερους δίσκους που έχουμε συναντήσει ποτέ είναι μια μεγάλη αλήθεια. Ο Ritchie Blackmore είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες και το αποδεικνύει περίτρανα στο Highway Star.

 

Video Url

 

5. Jimi HendrixVoodoo Child

Τι να πεις μέσα σε λίγες λέξεις για το μεγαλείο αυτού του φαινόμενου; Το Voodoo Child το ξέρουμε όλοι και το έχουμε ακούσει άπειρες φορές στο ραδιόφωνο. Το κομμάτι θα το βρούμε στην Τρίτη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος Jimi Hendrix Experience με τίτλο Electric Lady land.

 

Video Url

 

4. Guns N’ Roses – November Rain

Use your illusion. Αυτό ήταν το μήνυμα των Guns N’ Roses το 1992 που με τα άλμπουμ Useyourillusion Ι&ΙΙ έκαναν πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο Slash δίνει τα ρέστα του και δείχνει το μεγαλείο του.

 

Video Url

 

3. Pink Floyd - Comfortably Numb

Το 1979 το The Wall κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία κάνοντας ίσως την πρώτη ψυχεδελική επανάσταση – διαμαρτυρία. Ο David Gilmour ξεδιπλώνει το ταλέντο του αφήνοντας μας παθιασμένους παίζοντας ένα σόλο που αγγίζει τον εσωτερικό μας κόσμο.

 

Video Url

 

2. Rory GallagherShadow Play

Ενδεχομένως ο καλύτερος κιθαρίστας που πάτησε το πόδι του στον πλανήτη γη. Ο Ιρλανδός καλλιτέχνης που ένα μεγάλο ποσοστό από τον θησαυρό της ροκ του ανήκει δικαιωματικά. Στο Shadow Play ο Rory κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα

 

Video Url

 

  1. Led Zeppelin – Stairway to Heaven

 

Σε μια τέτοια λίστα φυσικά και δεν μπορεί να λείπει ο JimmyPage. Το Stairway to Heaven και αυτό έχει δεχθεί έντονη κριτική από ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι σατανικό.. Τι να πει κανείς;; Μάλλον το μόνο που μπορεί να κάνει να κάνει είναι να πιεί ένα ποτό και να απολαύσει τον Page να ‘’δαμάζει’’ την κιθάρα του. Εγώ πάντως αυτό θα κάνω.

Video Url

 

 

Ελάτε στην παρέα μας