Στην περασμένη δεκαετία υπήρξε το απόλυτο ξεβράκωμα τής ανυπαρξίας πολιτισμού

Στην περασμένη δεκαετία υπήρξε το απόλυτο ξεβράκωμα τής ανυπαρξίας πολιτισμού

Από παρέμβαση τού

Τώρα που το θέμα έφυγε από το πρωτοσέλιδο τού σάιτ , θα ήθελα να φέρω κάποιες αντιρρήσεις αν είναι επιτρεπτό . Ολοι μας έχουμε κάποιες στιγμές μερικά προβληματάκια στήν δόμηση σκέψης , μερικές λογικές αστοχίες , αν εκφράζονται από την ευγενική γραφίδα τής Ηλιάνας είναι μιά χαρά , όταν εκφράζονται με φανατισμό , εμμονές και κραυγές , τότε έχουμε πρόβλημα .

Τι μάς προκαλεί αυτές τις προσωρινές αστοχίες όμως ; Τα συνηθέστερα νομίζω είναι , αναλύουμε το Β παραβλέποντας το Α , προβάλλουμε την επιθυμία μας στην πραγματικότητα , προτεραιοποιούμε το δικό μας θέλω ενάντια στα θέλω τών άλλων , κτίζουμε σκέψεις και βγάζουμε συμπεράσματα πάνω σε απόψεις μας πού θεωρούμε σάν γεγονότα ενώ μπορεί να μήν είναι , και διάφορα άλλα .

Επί τού κειμένου , οι εκάστοτε πρωθυπουργοί έχουν διάφορες καλές και κακές ιδιότητες , η ιδιότητα που δεν κατέχουν και δεν θέλουμε να κατέχουν είναι αυτή τού προφήτη . Εχουμε τήν περσινή και φετεινή Απριλιάτικη δήλωση τού πρωθυπουργού , δεν σηματοδοτεί κάτι αυτό , δέν βγαίνουν ώς Πυθίες κάθε Απρίλη οι πρωθυπουργοί να προφητεύουν τα μελλούμενα , όμως δημιουργεί ένα συνειρμό στερούμενο λογικής . Μαζί με αυτό μπαίνει και το πείραμα τής Βαρκελώνης . Κατά την άποψη τού κειμένου , ο κάθε Απρίλη ενοχλητικός προφήτης θα έπρεπε να θεωρήσει το πείραμα στην Βαρκελώνη σάν ιστορικό γεγονός το οποίο το σύμπαν υποκλινόμενο , τοποθετεί με τρυφερότητα στό ράφι με τά θαύματα τής επιστήμης , καί ανοίξαν όλα λοιπόν άς πούμε , καί δυό μήνες μετά έστω , έστω λέμε , στήν απίθανη περίπτωση , απίθανο ήταν και πέρυσι τέτοια εποχή να πεθάνουν πάνω από 10.000 άνθρωποι στήν Ελλάδα , τα κρούσματα και οι θανάτοι σπριντάρουν και τότε τί ; Τα κλείνει όλα , τα πάντα εκτός από τα στόματα , τι θα πούμε ; ο αλήτης , ο ψεύτης , ο βλάκας , και θα έχουμε δίκιο .

Είναι γραμμένο με bold , το περί αντιμετώπισης τού πολιτισμού με τρόπο δευτερεύοντα από το κράτος , προφανώς για να δειχθεί η σημαντικότητα τής φράσης και να μήν ξεφύγει από το μάτι τού αναγνώστη . Απο πού προκύπτει αυτό ; Ολες , μα όλες οι επαγγελματικές τάξεις ζητάνε ιδιαίτερη μεταχείριση και αισθάνονται πολύ αδικημένες πού το κράτος δεν αναγνωρίζει την σημαντικότητα τους .

Μεγάλο πρόβλημα , το κράτος καλείται πάλι , για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στίς συναυλίες . Τι να κάνουμε , τι να κάνουμε , ξύνουν το κεφάλι τους , ότι κάνουν και οι άλλοι ρε μονάκριβοι , αυτό να κάνετε .

Η προετοιμασία μίας συναυλίας χρειάζεται έξη μήνες . Λίγοι μού φαίνονται , γιατί όχι 46 μήνες ; Πολιορκούνται από προτάσεις τού εξωτερικού οι καλλιτέχνες ; οι μουσικοί και οι τεχνικοί απορρίπτουν δουλειές λόγω φόρτου εργασίας ; οι Δήμοι δέν προλαβαίνουν να επεξεργαστούν τίς χιλιάδες τών προτάσεων ; μήπως προλάβουν άλλοι να κλείσουν τούς συναυλιακούς χώρους ; Ελεος , αν μιά συναυλία θέλει έξη μήνες προετοιμασίας , συγγνώμη πού το λέω αλλά είναι δικό της πρόβλημα , όχι τής πραγματικότητας . Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων με αντικείμενο , πολυπλοκότητες και προβλήματα αδιανόητα για τόν χώρο τού πολιτισμού προσπαθούν να επιβιώσουν και κάποιες δεν το πετυχαίνουν , άν δεν κάνω λάθος οι συναυλίες διοργανώνονται από επιχειρήσεις , αν οι καλλιτέχνες οι ίδιοι κάνουν τίς επιχειρήσεις και μπράβο τους , τότε να αποδεχθούν τον επιχειρηματικό κίνδυνο .

Και στο τελευταίο bold περί σπουδαίου πολιτισμού . Αν δεν κάνω λάθος είμαστε στο 2021 , θα μπορούσε κάποιος να μάς πεί τα επιτεύγματα τής τελευταίας δεκαετίας τού Ελληνικού εμπλεκόμενου σε συναυλίες πολιτισμού ; Ποιά η συνεισφορά ; προσωπικά πιστεύω , και άς διαφωνήσει όποιος θέλει , η περασμένη δεκαετία υπήρξε το απόλυτο ξεβράκωμα τής ανυπαρξίας πολιτισμού με τήν λαική έννοια , για όλους , όχι για παρεούλες .

Τελειώνοντας , θέλουμε συναυλίες , ελευθερία κινήσεων και τα λοιπά , και αυτό δικαίως είναι κυρίως αίτημα τών νέων ; Εμβόλιο my friend , just do it , αλλιώς θα μοιάζουν με κακομαθημένα παιδάκια