Είναι δύσκολο να αποσαφηνίσει κανείς πιο είναι το κίνητρο του David Gilmour που τον οδηγεί στην κυκλοφορία του άλμπουμ The Endless River τον επόμενο Οκτώβριο κάτω από το όνομα των Pink Floyd που φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το τελευταίο τους άλμπουμ Division Bell.

Το νέο άλμπουμ αρχικά είχε σχεδιασθεί να κυκλοφορήσει σαν ορχηστρικός προσωπικός δίσκος του Richard Wright που το ετοίμαζε στην ίδια περίοδο με το Division Bell.
O Wright δεν ζει πια, πέθανε το 2008 και ο David Gilmour σκέφτηκε αρχικά να προσθέσει τα φωνητικά της  Durga McBroom-Hudson η οποία είχε συνεργασθεί μαζί τους στην εποχή τού Division Bell, στην πορεία ο ίδιος ο Gilmour που αρχικά την συνόδευε απλά στα φωνητικά, αποφάσισε να τραγουδήσει και ο ίδιος τουλάχιστον σε ένα τραγούδι.
Την αναγγελία για το άλμπουμ έκανε με Tweet η γυναίκα  του David Gilmour, Polly Sampson.
O Richard Wright στο παρελθόν είχε συμμετοχή σε αρκετές σημαντικές συνθέσεις του συγκροτήματος όπως τα "Cirrus Minor", "Interstellar Overdrive", "Set the Controls for the Heart of the Sun", Us and Them και Great Gig in the Sky!, "Careful with That Axe, Eugene", "One of These Days", "Dogs" και μουσική για ταινίες (MoreZabriskie Point και Obscured by Clouds).
Στο ερώτημα του αν πρέπει το συγκρότημα να κυκλοφορήσει νέο άλμπουμ μετά από 20 χρόνια απουσίας, αυτό είναι 
 
καθαρά θέμα δικό τους, εμείς σίγουρα προτιμούμε αν και με επιφύλαξη ένα νέο άλμπουμ το οποίο θα το αξιολογήσουμε, από μια μόνιμη απουσία
Στο άλμπουμ δεν θα συμμετάσχει λογικά ο Roger Waters αφού αφορά ηχογραφήσεις του 1994..
Γιάννης Πετρίδης