Θα μπορούσε ποτέ να ζήσει ο άνθρωπος χωρίς μουσική;

Θα μπορούσε ποτέ να ζήσει ο άνθρωπος χωρίς μουσική;

Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε ποτέ να ζήσει ο άνθρωπος χωρίς μουσική. Ισως, Μέσω της φύσης, δημιουργήθηκε πρώτα η μουσική και μετά ο άνθρωπος.

Ευτυχώς για εμάς τους ανθρώπους, όπου μπορεί να σταμάτησε στην εποχή μας η δημιουργία νέου ρεύματος, νέου είδους μουσικής (είναι ένα θέμα), αλλά ευτυχώς υπάρχουν από το 1950 -συν το κλασσικό και δημοτικό πολύ πιο πίσω- χιλιάδες τραγούδια, ευτυχώς που υπάρχουν δεκάδες ή εκατοντάδες είδη μουσικής, άρα δεν θα μείνουμε χωρίς μουσική, αφού από τα παλιά μέχρι το σήμερα, θέλεις πολλές ζωές για να τα ακούσεις.

Ο λόγος έγινε, διότι κυρίως εδώ και μια 15ετία και παραπάνω, δεν βγαίνει όγκος μουσικής, και άλλα είδη, νέα, ως φυσικό επακόλουθο μουσικής εξέλιξης (δεν θα σταθώ στο γιατί τα γνωρίζετε-κυρίως για μένα θα προσθέσω ότι φταίει ότι, η μουσική, παραγωγή και διανομή, πέρασε σε δύο τρία μονοπώλια-παγκόσμια, συν την τεχνολογία του τζάμπα (για πόσο καιρό όμως?) , 2-3 δισκογραφικές, 2-3 τσαρτς και καλά, συν το ότι λόγω ,ελέγχου μαζών για κέρδος και νέας φυσιογνωμίας , μορφής ανθρώπων , κοινωνιών, η μουσική δεν πρέπει να προκαλεί και πολύ σκέψη μόνο και τόσο όσο χρειάζεται, ώστε να μην χαλάνε τα συμφέροντα η ανατρέπονται, δεν πρέπει να προκαλεί ελευθερία, δεν πρέπει να προκαλεί, ήχους, ρυθμούς, δυναμικής και διεκδίκησης δικαιωμάτων…..(η ροκ ήταν αυτή αλλά και το λαϊκό) μέχρι στιγμής η νιανιά μουσική(ελληνική κ ξένη) ….αυτή που άμα την ακούσεις κανα τέταρτο, νοιώθεις κάτι σαν ότι απονευρώθηκες , νιανιά όλο το σύστημα σκέψης σου και το μυαλό έχει κολλήσει στην απάθεια....

……………………………………………………………………………………………………
Αρα με δεδομένο, ότι δεν παράγεται τίποτα, μέχρι στιγμής καινούργιο , σπουδαίο, έχω να αντιμετωπίσω το θέμα ως ακροατής ή ως μουσικός, πως την βγάζω από μουσική πλέον, το να ακούω. Τι να ακούω.

Ούτως η άλλως πάντα η μουσική είναι παρελθόν, σχετικά,δηλ. βγήκε κάτι πριν 6 μήνες, πχ, είναι μεν φρέσκο , είναι όμως παρελθόν.

Ευτυχώς λοιπόν που υπάρχουν χιλιάδες τραγούδια και εκατοντάδες είδη….άρα θα καλυφθώ. Το θέμα είναι , ποιος θα μου τα βάλει σε μια σειρά, και εδώ πέφτει η αναγκαιότητα ή η βοήθεια της ιστοσελίδας σας. Τι να ακούσω. Πως ,με ποια μάτια και που θέλω να φτάσω και γιατί..Αν είμαι και νέος μουσικός, τι να πρωτοακούσω, τι να δώσω βάρος, τι μίξη να κάνω, ώστε να ξεπηδήσει, κάτι μια μουσικούλα να γράψω, να παίξω, ως μουσικός και νέος.

Αρα με λίγα λόγια, παίζουν όλα τα είδη, και ανοίγουν ….αυτιά για να ακούγονται και να διαμορφώνουν απόψεις και βέβαια η ροκ να έχει την τιμητική της ή δεσπόζουσα, ανάλογα , (και εμένα μου αρέσει περισσότερο, αν και όχι κάθε ώρα και στιγμή, το αυτί μου αναζητά κάτι άλλο, μια άλλη μουσική, μπορεί να είναι, ρέγκε, μπορεί ιταλικό τραγούδι, μπορεί Yianni, μπορεί λαϊκό, μπορεί δημοτικό κλπ για να ξανασυγκροτηθεί η αναπτυχθεί) .Και βέβαια πρέπει να παίζουν όλα μα όλα τα καινούργια, όσο χάλια και να είναι.

Κώστας Πέππας

O FRIEDRICH NIETZSCHE για την μουσική: ''Χωρίς τη μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος.''
Twilight of the Idols, Or, How to Philosophize With the Hammer