Ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται την ταινία του 1954 Χαρούμενο ξεκίνημα

Ο Γιώργος Παπαστεφάνου θυμάται την ταινία του 1954 Χαρούμενο ξεκίνημα

Αρχίζοντας από το βαλς και το ταγκό που ήρθαν για να μείνουν, οι ξένες χορευτικές μόδες που έφταναν κάθε τόσο στην Ελλάδα ήταν πολλές, πάρα πολλές. Κάποιες κρατούσανε καιρό, άλλες κρατούσαν λίγο. Και υπήρχαν και κάποιες που πέρναγαν στο ντούκου.

Την εποχή λόγου χάριν που χάλαγε κόσμο ο Χάρυ Μπελαφόντε, δεν βρήκα κανέναν να μού δείξει πώς χορεύουν το καλύψω. Ούτε μπαγιόν χορεύαμε στα πάρτυ. Το ροκ εν’ ρολ, το μάμπο, το τσα-τσα, το τουΐστ, το χάλι-γκάλι, η μπόσα-νόβα ή το σέικ, αυτοί ήταν οι χοροί που μάς είχαν κλέψει τις καρδιές. Χωρίς να ξεχνάμε τα σλόου, τα μπολέρο και τα μπλουζ, ούτε τις μικρές, αλλά τρελές επιδημίες: γιάνκα, μποστέλα, λαμπάντα, καζατσόκ. Ας ξαναγυρίσω όμως στο μπαγιόν.

Έναν ακόμη ρυθμό που μάς έστειλε η Λατινική Αμερική και δη η Βραζιλία. Δεν ήρθε κατευθείαν από κει, αλλά μέσω Ιταλίας, με το τραγούδι El negro jumbon από το ιταλικό μελό τού 1951 «Anna». Είδαμε ήδη την Συλβάνα Μάνγκαν να το χορεύει και να το τραγουδά με τη φωνή τής τραγουδίστριας Flo Sandon’s, ας δούμε τώρα και την ελληνική συνέχεια ή απάντηση, αν θέλετε, που λέει «γιο γιο γιο, πώς μ’ αρέσει το μπαγιό, άι άι άι, πώς μ´ αρέσει, πώς μ’ αρέσει, και κουνιέμαι και λυγιέμαι, και μού πιάνεται η μέση. Γιο,γιο, γιο, πώς μ’ αρέσει το μπαγιό, με στροφές να με ζαλίζει και ο κόσμος να φωνάζει, άι άι άι, βάλτε τώρα που γυρίζει».

Το τραγούδι και η σκηνή είναι από την ταινία τής Φίνος Φιλμ τού 1954 «Χαρούμενο ξεκίνημα». Σενάριο Ασημάκη Γιαλαμά, Κώστα Πρετεντέρη, Γιώργου Οικονομίδη, σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου.

Η ταινία αξιοποιούσε τη δημοτικότητα τού Γιώργου Οικονομίδη, ο οποίος πρωταγωνιστούσε μαζί με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Βασίλη Αυλωνίτη,τον Νίκο Ρίζο, την Γεωργία Βασιλειάδου, τον Γιώργο Δαμασιώτη. Τα τρία όμορφα κορίτσια που βλέπουμε εδώ να τραγουδούν και να χορεύουν το μπαγιό είναι, στη μέση η ωραία τού Πέραν Κάτια Λίντα, αριστερά η Ρένα από τις αδελφές Ρένα, Αλέκα και Στέλλα Στρατηγού, και δεξιά στην άλλη άκρη η Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, η πρωταγωνίστρια τών ταινιών «Μαγική πόλη», «Ο δράκος» και «Τζο ο τρομερός». Τη μουσική τού τραγουδιού έγραψε ο Λυκούργος Μαρκέας, και η δική του ορχήστρα παίζει.

Ανάμεσα στους μουσικούς ο Γιώργος Κατσαρός και ο Βαγγέλης Μεθυμάκης. Η χορογραφία είναι τού Απόλλωνα Γαβριηλίδη, η φωτογραφία τού Αριστείδη Καρύδη-Fuchs, το μοντάζ τού Ντίνου Κατσουρίδη.