Αν ο τύπος δεν γίνει αμερόληπτος, σε 1-2 χρόνια θα κλείσουν όλες οι εφημερίδες

Αν ο τύπος δεν γίνει αμερόληπτος, σε 1-2 χρόνια θα κλείσουν όλες οι εφημερίδες

Η νέα κατάσταση που έχει διαμορφώσει το διαδίκτυο μοιραία οδηγεί στην εξαφάνιση του παραδοσιακού τύπου.

Στην Ελλάδα από τότε που ξέρουμε όλος ο τύπος ανήκει και υποστηρίζει μία συγκεκριμένη παράταξη, το ίδιο γίνεται πια φανερά και σε μεγάλες χώρες όπως οι ΗΠΑ όπου παραδοσιακά ανεξάρτητες εφημερίδες στηρίζουν πια φανερά τους Δημοκρατικούς αφού όπως δείχνει εκεί υπάρχει το πολύ χρήμα, αυτές λοιπόν δεν κινδυνεύουν αφού τα συμφέροντα φέρνουν πολύ χρήμα σε όσους επενδύουν σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Στην Ελλάδα που σύντομα θα ζει μόνο με τα επιδόματα δεν υπάρχει λόγος κάποιος επιχειρηματίας να επενδύσει σε εφημερίδα, το έκαναν παλιά για να πιέζουν τις κυβερνήσεις, τώρα δεν είναι εύκολο να περάσει μία απόφαση χωρίς την άδεια των ξένων και αν κάποιος το κάνει και ζημιώσει το κράτος, δηλαδή την τσέπη των ξένων, μπορεί να πάει και φυλακή, ή να σταματήσουν να έρχονται οι δόσεις και η εκάστοτε κυβέρνηση προσέχει.

Όσοι γράφουν στις εφημερίδες θα πρέπει λοιπόν να κάνουν κριτική σε όλους, όχι μόνο εκεί που πιστεύουν ή ενδεχομένως έχουν συμφέρον, βέβαια αυτό απαιτεί και ανάλογα εκπαιδευμένο κοινό γιατί δεν θα μπορούσε πχ ο αναγνώστης στον Πρωταθλητή ή στην Πράσινη που δεν υπάρχει βέβαια πια να διαβάσει για τα επιτεύγματα του αντιπάλου του.

Ωραία είναι οι μαχητικοί δημοσιογράφοι να ξεσκεπάζουν τα σκάνδαλα των πολιτικών, όταν το κάνουν όμως μόνο για την μία πλευρά, είναι ύποπτο και κατακριτέο.

Το χρήμα λοιπόν λιγοστεύει και αν οι δημοσιογραφία δεν γίνει ανεξάρτητη, κατά την γνώμη μου δεν έχει λόγο ύπαρξης και αργά ή γρήγορα θα σβήσει.

Βέβαια αυτοί που γράφουν με κομματικά κριτήρια παίρνουν θάρρος από τους φίλους τους που τους επαινούν στο διαδίκτυο, οι αντίπαλοι τους όμως τους βρίζουν, πρέπει να κτίσουν την εμπιστοσύνη με το κοινό, διαφορετικά οι ιδιοκτήτες δεν είναι κορόιδα να δίνουν συνέχεια χρήματα χωρίς όφελος, γι' αυτό κλείνουν τα έντυπα.

Τι θα γίνει στο μέλλον; με τις κομματικές γνωριμίες θα βολευτούν μετά το κλείσιμο οι πιο επώνυμοι δημοσιογράφοι ή και όλοι, αλλά μετά θα βρεθούν στον δρόμο και τα πάντα αλλάζουν πια, δεν θα μπορεί να τους σώσει κανείς.

Οι τηλεοράσεις θα γίνουν συνδρομητικές, δεν θα μπορεί να γίνει η προώθηση των πολιτικών όπως σήμερα και θα έλθει το τέλος.

Αυτοί που δήθεν μάχονται για την ανεξαρτησία είναι σχετικά μεγάλοι σε ηλικία, λογικά δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα, αλλά οι νέοι θα βρεθούν μπροστά σε δυσκολίες.

Τέλος γιατί κάποιος να χρηματοδοτήσει ένα ΜΜΕ αν δεν έχει όφελος, αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα που μας φέρνει όμως πιο κοντά στο τέλος.

Κώστας Ζουγρής