Το Heartland Rock και ο John Mellencamp

Το Heartland Rock και ο John Mellencamp

Στις ΗΠΑ άνθησε το είδος μουσικής που αποκαλείται "Heartland Rock" και ήταν ένα είδος με κλασσικές μουσικές φόρμες της rock με επιρροές από folk, country, garage rock, το οποίο είχε αναφορές στην εργατική τάξη, τους αγρότες, truckers ή τους αστούς και στιχουργικές αναφορές στα προβλήματα της καθημερινότητας τους. Μεγάλα ονόματα της rock έχουν αναφορά στο είδος , κυριότερα ονόματα μεταξύ των οποίων βρίσκουμε τους Bruce Springsteen, Bob Seger, Tom Petty & Heartbreakers, John Fogerty, Bruce Hornsby & the Range, George Thorogood κ.α.

Από τους εκπροσώπους αυτού του είδους και ο αμερικανός μουσικοσυνθέτης John Mellencamp που υιοθέτησε το προσωνύμιο "Cougar" στην αρχή της δισκογραφικής του καριέρας (επειδή το γερμανικής καταγωγής Mellencamp ήταν λίγο "δύσκολο"), η οποία ξεκίνησε στο δεύτερο μισό των '70s και έφθασε στο peak του στα '80s με μεγάλες επιτυχίες στα charts και πωλήσεις εκατομμυρίων δίσκων.

Υπήρξε μάλιστα και από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του "Farm Aid" (μουσικό κίνημα οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών στις ΗΠΑ με συναυλίες). Από το 5ο και εμπορικά πιο επιτυχημένο album του με τίτλο "American Fool" του 1982, το τραγούδι "Jack and Diane".