Τηλεργασία από το σπίτι, πρώτος στόχος μείωση, μισθών και κόστους για τις εταιρείες

Τηλεργασία από το σπίτι, πρώτος στόχος μείωση, μισθών και κόστους για τις εταιρείες

Η ευκολία με την οποία προχωρούν οι εργοδότες στην τηλεργασία οφείλεται στο ότι μειώνονται αρκετά τα έξοδα τους από ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνα, καφέδες, είδη κουζίνας, υπολογιστές, γιατί δεν θα δίνουν όλες οι εταιρείες δικούς τους και όλα όσα χρειάζονται για να λειτουργήσει ένας χώρος εργαζομένων.

Από την άλλη, επικαλούμενοι την κρίση θα ζητήσουν μείωση μισθών, το έχουν κάνει ήδη σε άλλες χώρες.

Σε πρώτη φάση σκέφτεσαι, ωραία, θα είμαι σπίτι μου, όλο και κάτι δικό μου θα κάνω, δεν νομίζω ότι θα είναι έτσι, γιατί αν διαπιστώσουν ότι κάτι δεν πάει καλά θα κάνουν αυτό που τους επιτρέπει ο νόμος με ελάχιστη αποζημίωση.

Υπάρχει και ένα άλλο θέμα, σκέψου, όλη μέρα στο σπίτι, θα σου λέει η γυναίκα σου ή ο άνδρα σου, κάνε αυτό, το παιδί σου Μαμά, Μπαμπά, τα γνωστά, πώς θα το αρνηθείς, θα προκύψουν ενδεχομένως προβλήματα στα ζευγάρια.

Στο δημόσιο βέβαια δεν θα είναι τόσο τραγικά για τους υπαλλήλους, αλλά, για πολίτες, φοιτητές κλπ, άσε καλύτερα να δούμε πώς θα λειτουργήσει.

Γενικά και να δεχθούμε ότι ο κορωνοϊός θα μας χαιρετίσει το καλοκαίρι, η ζημιά σε χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και αλλού, θα έχει γίνει, οπότε αυτό θα επηρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις, μην σας ξεγελάνε οι σφυγμομετρήσεις, οι άδειες τσέπες θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Ο κόσμος έχει αρχίσει να ζορίζεται, ακόμα και αυτοί που με διάφορους τρόπους είχαν κομπόδεμα και έτρωγαν από τα έτοιμα, σε κάποια φάση θα ζοριστούν, όχι τόσο αυτοί του τουρισμού οι οποίοι φέτος θα δηλώσουν μηδενικό εισόδημα, γιατί τη πτώση τη μετράνε με τα πραγματικά εισοδήματα και αν πέρυσι δήλωναν το 50%, φέτος για να επιζήσουν θα δηλώσουν το 10% και το παραμύθι που μας πουλάει η κυβέρνηση για τα χαμηλά επιτόκια στα κρατικά ομόλογα δεν ισχύει αφού το παιχνίδι είναι στημένο και υπάρχει μηχανισμός που κρατάει χαμηλές τις αποδόσεις.

Γενικά και αυτή η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, και όλες οι άλλες, μισεί τις λεγόμενες 'κοσμογονικές' αλλαγές και της αρέσει να κυβερνά, θα χώσει τους δικούς της στους μηχανισμούς, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι και όλοι θα είναι μια χαρούμενη οικογένεια, γιατί κανείς δεν διώχνει τους προηγούμενους, τους αλλάζει θέση, σέβονται τον αντίπαλο, για να τους σεβαστεί κι αυτό όταν θα έλθει η σειρά του.

Κώστας Ζουγρής.