Οι Roxy Music και οι επιρροές τους στην μουσική των 70's

Οι Roxy Music και οι επιρροές τους στην μουσική των 70's

Είναι πάρα πολλά τα σημαντικά group και οι καλλιτέχνες που ξεπήδησαν στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και διαρκώς "κυοφορούσα" μουσικά, δεκαετία του '70 στην βρετανική σκηνή. Όμως έπειτα από την μάλλον αναμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία του μέγιστου David Bowie , εξέχουσα θέση στα πιό επιδραστικά group για τις επερχόμενες γενιές μουσικών κατέχουν σαφώς οι Roxy Music. Η μπάντα της οποίας τα βασικά μέλη ήταν ο Bryan Ferry, Phil Manzanera, Andy Mackay, Paul Thompson και με την αρχική σημαίνουσα συνεισφορά του Brian Eno, μας έδωσαν μέσα σε μία δεκαετία (1972-1982) οκτώ δισκογραφικά albums, που συγκαταλέγονται στα καλύτερα της μουσικής που χαρακτηριζόταν glam/art rock .

Και βέβαια είναι πάμπολλα τα μεταγενέστερα new wave/punk/electronic μουσικά σχήματα που παραδέχθηκαν την επιρροή των Roxy Music στον ήχο ή ακόμη και την εμφάνιση τους (η οποία χαρακτηριζόταν από ένα ιδιαίτερο artistic look στο ντύσιμο και την σκηνική τους παρουσία, με προεξάρχουσα την στυλιστική elegance του B. Ferry), όπως π.χ. οι Smiths, Madness,Adam and the Ants, U2, Depeche Mode, Nick Cave, Siouxsie and the Banshees, Spandau Ballet, Duran Duran, Radiohead, Talking Heads, Simple Minds, Human League, Steven Wilson, Placebo και πολλοί άλλοι.

Από το έβδομο εξαιρετικό studio album τους με τίτλο "Flesh And Blood" που κυκλοφόρησε το 1980, το ρυθμικό single "Same Old Scene" (σύνθεση του Ferry) με έναν επιβλητικό ρυθμό στο μπάσσο (Alan Spenner) , όμορφα κιθαριστικά "τσιμπήματα" από τον Phil Manzanera και το ξεχωριστό sax play του Andy Mackay.

Evangeliou Nikos

https://www.youtube.com/watch?v=vXOgQN1a7bE