Γιάννης Πετρίδης: Το βινύλιο φέρνει κοντά μας τη μουσική

Γιάννης Πετρίδης: Το βινύλιο φέρνει κοντά μας τη μουσική

«Και μόνο το άκουσμα μιας είδησης ότι το βινύλιο ξεπέρασε τα CD, όσο αναμενόμενο κι αν είναι για τους ανθρώπους του χώρου, δεν παύει να εκπλήσσει θετικά. Ελπίζω μάλιστα ένα μεγάλο μέρος των ακροατών να είναι νέοι, που αποφάσισαν συνειδητά να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο φορμά. Να μην συνδέεται δηλαδή αυτή η εξέλιξη μόνο με το γεγονός ότι «το βινύλιο είναι τις μόδας», όπως λέμε συχνά, ή με τη μουσική βιομηχανία που ανακαλύπτει τα κατάλληλα κανάλια για να διοχετεύσει τα προϊόντα ή να επηρεάσει τις τάσεις.

Μου αρέσει να ξέρω ότι νεότεροι σε ηλικία άνθρωποι ανακαλύπτουν το βινύλιο, επειδή το βινύλιο φέρνει τη μουσική πιο κοντά μας. Συνδέεται με τον καθένα από εμάς με διαφορετικούς τρόπους. Κι αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το πιστώσουμε ιστορικά στους Beatles. Αν μέχρι τότε κυριαρχούσε το δισκάκι 45 στροφών, ήταν το κορυφαίο βρετανικό συγκρότημα που επέβαλε το άλμπουμ βινυλίου: μια καινούρια οντότητα στο χώρο της μουσικής ακρόασης.

Γι' αυτό στις λίστες με τα «καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών», που κατά καιρούς δημοσιεύονται, τα περισσότερα προέρχονται από την περίοδο μετά τη δεκαετία του 1960. Ήταν τότε που οι νέοι δεν είχαν τα δεκάδες ερεθίσματα της σημερινής εποχής από τα εντελώς διαφορετικά μέσα και το Διαδίκτυο. Αντιθέτως, ήταν μια συνειδητή απόφαση να αγοράσει κανείς ένα άλμπουμ του αγαπημένου του συγκροτήματος και να το ακούσει με τους φίλους του στο δωμάτιο του σπιτιού. Σε κάποιους μπορεί να φέρνει στο μυαλό τις μικροαστικές συνήθειες του παρελθόντος, αλλά έμοιαζε με μυσταγωγία. Αυτή ήταν η πραγματική μαγεία που επέβαλαν οι Beatles ή οι Fleetwood Mac, για την οποία γίνεται λόγος.

Ακόμη, λοιπόν, και αν υπάρχει μια αγορά που απλώς ακολουθεί τις μόδες της εποχής, υπάρχει και μία άλλη των seconhand άλμπουμ, η οποία ανθεί όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Φαίνεται ότι υπάρχουν καινούριοι ακροατές, διαβασμένοι και ενημερωμένοι, που θέλουν να αποκτήσουν τη δική τους δισκοθήκη. Μου κάνει εντύπωση, για παράδειγμα, ότι ένα από τα άλμπουμ της χέβι μέταλ σκηνής, το «Revenge» των «Kiss», χτυπάει υψηλή τιμή σε αυτή την αγορά.

Ακριβώς για τη μυσταγωγία της υπόθεσης θα πρότεινα σε έναν νέο φίλο του βινυλίου να δοκιμάσει ένα από τα άλμπουμ των Pink Floyd, αυτού του σπουδαίου και διαχρονικού συγκροτήματος. Όχι τόσο για την ηχογράφηση, όσο για τα τραγούδια από μια σπουδαία σύγχρονη τραγουδοποιό, θα πρότεινα επίσης το φετινό άλμπουμ της Fiona Apple».

2BB1A139C6084DBFA7D4D623EF3412C3

Πηγή: tanea.gr/