Μουσική, τί είναι αυτό, τρώγεται;

Ανατριχίλα σε πιάνει διαβάζοντας το σχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση για την νέα ΕΡΤ (αν αληθεύουν οι πρώτες δημοσιεύσεις) στο οποίο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα υπάρχουν 4 ραδιόφωνα. Η πρώτη σκέψη είναι θετική, μόλις ακούς για 4 ραδιόφωνα, λες εντάξει όλα θα πάνε καλά, θα γίνει μια λογική συρρίκνωση και θα προχωρήσουμε μπροστά.
Όμως στις πληροφορίες διαβάζουμε ότι στα 4 ραδιόφωνα περιλαμβάνεται ένα αθλητικό, λογική κίνηση, ένα ενημερωτικό κι αυτό φαίνεται λογικό, θα παραμείνει το Τρίτο πρόγραμμα που κι αυτό έχει τον σκοπό του, την ιστορία του και αρκετούς φίλους που δεν έχουν δυνατότητα να ακούσουν ανάλογο ραδιόφωνο στην Ελλάδα και σαν 4ο πρόγραμμα θα είναι αυτό για τον απόδημο ελληνισμό.
Μέχρι εδώ όλα καλά, αλλά που είναι το μουσικό ραδιόφωνο, η ενημέρωση για την Ελληνική μας μουσική από το παρελθόν και την τρέχουσα επικαιρότητα, που είναι το πρόγραμμα για τη νεολαία που σε μεγάλο ποσοστό ακούει μουσική που και στην προηγούμενη μορφή της ΕΡΤ δεν είχε την μεταχείριση που της άξιζε.
Όλες αυτές τις μέρες διαβάζαμε ότι ο νέος προγραμματισμός θα γίνει στα πρότυπα του BBC, αυτός που θα καταθέσουν, αν αληθεύει δεν έχει καμία σχέση, το BBC έχει 6 ραδιόφωνα, από τα οποία τα 3 είναι αφιερωμένα στην τρέχουσα μουσική επικαιρότητα, από τα υπόλοιπα το 1 στην κλασική και την τζαζ, το άλλο στην ενημερότητα και το 6ο στα αθλητικά. Υπάρχει επίσης το ανεξάρτητο BBC International.
Θα σκεφτείτε, αυτό είναι BBC, εδώ είμαστε μια μικρή χώρα, ναι αλλά αυτοί αφιερώνουν τα μισά ραδιόφωνά τους στην τρέχουσα μουσική επικαιρότητα και εμείς κανένα!
Δυστυχώς όπως γράψαμε και πριν μερικές μέρες φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας δεν έχουν καμία σχέση με τη μουσική, αλλά και γενικά τον πολιτισμό, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η πολιτική ενημέρωση για συντήρηση της πελατείας, η αθλητική, για να καθησυχάσουν το πλήθος και το να μην έρθουν σε κόντρα με τους διανοούμενους, όσο για τα υπόλοιπα... κρίμα.
Γιάννης Πετρίδης