Η καταστρεπτική επίδραση της χιπ χοπ στα νεανικά μυαλά,

Η καταστρεπτική επίδραση της χιπ χοπ στα νεανικά μυαλά,

Η παρατήρηση σας ότι οι μεγαλύτεροι αντιδρούν στα ακούσματα των νεότερων, τα οποία θεωρούν ψυχοφθόρα και ηθικά επιβλαβή, έχει στήριγμα, όντως. Όπως επίσης ισχύει ότι οι νέοι ακούν αυτά που ακούν εν μέρει και για να τονίσουν τη διαφορετικότητά τους από τους μεγαλύτερους.

Ευνόητο πάντως είναι ότι, όπως οι μεταλλάδες δεν έγιναν, φυσικά, σατανιστές λόγω των αποκρυφιστικών αστείων ή πειραματισμών για το θεαθήναι που έκαναν κάποιες μπάντες, έτσι και η πλειονότητα των νέων που ακούνε χιπ χοπ δεν θα κάνει εμπόριο ναρκωτικών ή θα σκοτώνει δυο-τρεις νοματαίους την ημέρα, επειδή αυτά λένε πάρα πολλά χιπ χοπ τραγούδια, ιδίως της γκάνγκστα ραπ. Πάντα στα πλαίσια μιας απόλυτα στημένης, τοξικής, δήθεν αντισυστημικής, αλλά ξεκάθαρα συντηρητικά προπαγανδιστικής στην ουσία της, στάσης απέναντι στην καταπιεστική εξουσία.

Ωστόσο, και εδώ φυσικά έγκειται η καταστρεπτική επίδραση της χιπ χοπ στα νεανικά μυαλά, αυτό που θα έπρεπε όλους να μας προβληματίζει, μικρούς και μεγάλους, είναι η εικόνα που αυτή η μουσική προωθεί για τον μισό ανθρώπινο πληθυσμό, δηλαδή τις γυναίκες. Ή μάλλον τις σκύλες (bitches), όρος που πλέον έχει υιοθετηθεί και από τις γυναίκες ράπερ, που ξεπερνούν σε σεξιστικούς στίχους και τους άντρες συναδέλφους τους, προωθώντας μια απόλυτα στρεβλή, δήθεν φεμινιστική στάση, αυτομειώνοντας το φύλο τους και διαιωνίζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άποψη περί κατωτερότητας των γυναικών.

Εδώ έγκειται το έγκλημα της χιπ χοπ και γι’ αυτόν το λόγο το κείμενό μου την καταδικάζει συλλήβδην, παρ’ όλο που προφανώς και υπάρχουν και κάποιοι αξιόλογοι καλλιτέχνες και ορισμένα πολύ καλά τραγούδια.

Γιώργος Κύδας