Γιώργος Παπαστεφάνου, Καλησπέρα Κύριε Έντισον, σε δίσκους

Γιώργος Παπαστεφάνου, Καλησπέρα Κύριε Έντισον, σε δίσκους

Στην πρώτη φωτογραφία, θέλω να προσέξετε τον κύριο που κάθεται στην άκρη τού τραπεζιού, δεξιά από την Μελίνα Μερκούρη. Είναι ο Κυριάκος Μαραβέλιας. Όσα χρόνια έζησα από κοντά την ΛΥΡΑ, ο Κυριάκος ήτανε πάντα εκεί. Και μετά τον θάνατο τού Αλέκου Πατσιφά, ανέλαβε εκείνος την εταιρία. Εγώ είχα σταματήσει πια να κάνω τις διαφημιστικές ραδιοφωνικές της εκπομπές, μόνο κάποια διαφημιστικά σποτάκια της ΛΥΡΑ έκανα κάπου-κάπου.

Τότε, είχε ο Κυριάκος μια ιδέα. «Από σένα και την παρέα σου ξεκίνησε το Νέο Κύμα. Εσύ μάς έφερες τον Σπανό, την Χωματά και την Αρλέτα, εδώ έβγαλες σαν στιχουργός και τα πρώτα σου τραγούδια. Πώς θα σού φαινότανε λοιπόν να κάνουμε ένα δίσκο με τους δικούς σου στίχους».

Έτσι ξεκίνησε το 1988 ο μεγάλος δίσκος, που το εξώφυλλό του βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία. Τα 9 από τα 14 τραγούδια τού δίσκου ανήκαν στο ρεπερτόριο τής ΛΥΡΑ. Ένα με την Βίκυ Μοσχολιού μάς το δάνεισε η Columbia και ένα με την Μαρινέλλα μάς το πρόσφερε η ΜΙΝΩΣ. Τρία ακόμη τραγούδια μου που είχαν πρωτοκυκλοφορήσει στην Κολούμπια, τα ηχογραφήσαμε ξανά με την Γλυκερία, τον Δημήτρη Ψαριανό και τον Γιάννη Γιοκαρίνη. Ο δίσκος πήγε πάρα πολύ καλά και τότε μού ήρθε εμένα η ιδέα να προτείνω στον Κυριάκο κάτι άλλο.

Από παιδί θαύμαζα όπως σάς έχω πει τόσες φορές, την Στέλλα Γκρέκα. Πρότεινα λοιπόν στον Κυριάκο Μαραβέλια να ετοιμάσουμε ένα δίσκο με τις ηχογραφήσεις που έκανε η Στέλλα Γκρέκα στην Αμερική, τον πρώτο καιρό που είχε εγκατασταθεί στην Νέα Υόρκη. Ήμασταν πια στο 1990. Η Στέλλα είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση, κι αφού συμφώνησε κι εκείνη, κυκλοφόρησε ο δίσκος που το εξώφυλλό του βλέπετε στην τρίτη φωτογραφία.

Όμως στο αρχείο μου υπήρχαν μερικά ακόμη τραγούδια σε δίσκους τών 78 στροφών, που η Στέλλα Γκρέκα είχε ηχογραφήσει στο σύντομο διάστημα τής Αθηναϊκής καριέρας της, 1946-47 και που ποτέ δεν είχαν ανατυπωθεί σε βινύλιο ή cd. Αυτά τα τραγούδια μπήκαν σε μιαν άλλη δισκογραφική δουλειά μου τού 1990, τη σειρά «Καλησπέρα κύριε Έντισον» που μού είχαν ζητήσει η Columbia και ο Μάνος Ξυδούς (1953-2010), στέλεχος τότε τής EMI.Βλέπετε στην τέταρτη φωτογραφία ένα από τα εξώφυλλα τών 10 συνολικά εκείνων δίσκων.

Όπως καταλαβαίνετε είχα πάρει πια πολύ μεγάλη φόρα. Και τότε σκέφθηκα ακόμα κάτι για να αξιοποιήσω το αρχείο μου. Να κάνω δώρο στην αγαπημένη μου Μελίνα, ένα μεγάλο δίσκο με τραγούδια-σταθμούς στην καλλιτεχνική και την προσωπική πορεία της, αφού η Μελίνα και στο τραγούδι ήταν αστέρι. Κάποια απ’ αυτά τα δισκάκια τών 45 στροφών, που τα είχα φυλάξει στη συλλογή μου από τις αρχές τής δεκαετίας τού ‘60 και από τα χρόνια τής δικτατορίας λίγο αργότερα, είχαν ηχογραφηθεί στο εξωτερικό, αλλά δεν είχαν ποτέ κυκλοφορήσει στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μαραβέλιας αγκάλιασε αμέσως την ιδέα, όμως η Μελίνα που βρισκόταν τότε άρρωστη στην Αμερική, τρόμαξε όταν το’ μαθε γιατί νόμισε πως τής ετοιμάζαμε μνημόσυνο! Στην συνέχεια βέβαια, ξέροντας πως όλο αυτό ήταν μια κίνηση ισόβιου θαυμασμού και δικής μου απέραντης αγάπης, πρόσφερε τα έσοδα τού δίσκου στο Μουσείο τής Ακρόπολης και ήρθε και στην press conference στα γραφεία τής εταιρίας να τον παρουσιάσει. Εκείνη τη μέρα βγάλαμε και τη φωτογραφία που βλέπετε πρώτη-πρώτη, με την Μελίνα Μερκούρη να κρατάει στα χέρια της τον δίσκο-αφιέρωμα.

Γιώργος Παπαστεφάνου

https://www.apotis4stis5.com/ellhnika/ellhnikh-gwnia/24601-10-40