Bruce Springsteen – Downbound Train (1984)

Bruce Springsteen – Downbound Train (1984)

Η συζήτηση για το τι είναι ροκ, αναγκαστικά παίρνει και διαστάσεις πέραν της μουσικής. Έτσι, ροκ μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη μουσική φόρμα, αλλά και μια ευρύτερη, φιλοσοφικά, στάση ζωής. Κυρίως χαρακτηρίζεται από αντισυμβατικότητα, ψυχική και ηθική γνησιότητα και κάποιου είδους ανατρεπτικότητα, επαναστατικότητα ήπιας ή οξείας μορφής.

Κάτι αντίστοιχα κάπως ασαφές και δύσκολο να οριστεί, είναι και το τι είναι λαϊκό. Η δυσχέρεια κυρίως βρίσκεται στο χρωματισμό που κάποιος δίνει στη λέξη «λαός» αλλά και στην απόσταση που κάθε φορά παίρνει από τον λαό, για να ορίσει το «λαϊκό». Μάλλον, πάντως, μπορεί να συμφωνηθεί ότι, ως προς τη μουσική, λαϊκό τραγούδι είναι το τραγούδι που με απλό (και όχι απλοϊκό) τρόπο μιλά απευθείας στην καρδιά των συνηθισμένων, καθημερινών ανθρώπων. Αναφέρεται στους έρωτες τους, τα προβλήματα, τους καημούς και τα αδιέξοδά τους. Είναι η παρηγοριά και το καταφύγιο των ανθρώπων τους οποίους οι ισχυροί θυμούνται κάθε τέσσερα χρόνια και μετά τους ξεχνούν, αυτών για τους οποίους συχνά ο κόσμος είναι μικρός και δεν χωρά τον αναστεναγμό τους.

Αυτό εδώ (όπως και τα περισσότερα τραγούδια του Springsteen), εκτός από ροκ στη φόρμα του, είναι ένα γνήσιο, λαϊκό τραγούδι.
Γι’ αυτό και θα μείνει αθάνατο.

https://www.youtube.com/watch?v=tA9ayluldlU

Γιώργος Κύδας