Το Ελληνικό ροκ είναι ουσιαστικά μία πονεμένη ιστορία

Το Ελληνικό ροκ είναι ουσιαστικά μία πονεμένη ιστορία

Η ανάρτηση μας με το ερώτημα του αν είναι ροκ ο Νίκος Καρβέλας προκάλεσε πολλές αντιπαραθέσεις μεταξύ των φίλων μας.

Λογικό είναι βέβαια το να έχει κανείς τις απόψεις του, αυτό όμως που αδυνατώ να καταλάβω είναι οι συχνές συγκρίσεις της επικαιρότητας με το παρελθόν.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν λίγοι αυτοί που προσπάθησαν να αντιπαραθέσουν τον Παύλο Σιδηρόπουλο στον Νίκο Καρβέλα.

Πώς μπορούμε να συγκρίνουμε έναν καλλιτέχνη που δεν ζει εδώ και πολλές δεκαετίες με ένα άλλο καλλιτέχνη που η μουσική του δεν έχει καμία σχέση με αυτή του Σιδηρόπουλου ή του Πανούση.

Δεν τίθεται θέμα του ποιος ήταν πιο ταλαντούχος, ο καθένας είχε το ύφος του και οι τρεις ήταν ιδιαίτερα πετυχημένοι σαν συνθέτες και ερμηνευτές.

Υπάρχουν άπειρα είδη μουσικής, όπως και πολλοί ανθρώπινοι χαρακτήρες, ο καθένας κάνει τις επιλογές του στην μουσική, αλλά και στην κοινωνία.

Μερικοί ζήτησαν από τον Πετρίδη να γράψει την γνώμη του για αν θεωρεί ροκ τον Καρβέλα.

Κατ' αρχήν κάτι έχουν μπερδέψει, όταν λέμε ροκ δεν λέμε το αν έπαιζε σαν τους Guns N Roses, ρωτάμε για την γενική του συμπεριφορά και εξαρτάται το τι ο καθένας από εμάς εννοεί ροκ.

Δηλαδή αν πει ο Πετρίδης ότι δεν είναι ροκ ο Καρβέλας αυτοί που μας βρίζουν θα του πουν μπράβο; δεν θα το έλεγα.

Αν αντίθετα πει ότι είναι ροκ, τι θα γίνει θα το αποδεχθούν αυτοί οι οποίοι μας αποκαλούν άσχετους;

Άκουγα προχθές το βράδυ μία εκπομπή με τον Δάντη στον ΑΝΤ1 και αυτός έχει προβλήματα στα κοινωνικά δίκτυα με τις παρεμβάσεις των βασικά ανώνυμων επισκεπτών οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι τουλάχιστον 100 φορές πιο ειδικοί από αυτόν σε όλους τους τομείς, τι να κάνουμε έχουμε γεμίσει ειδικούς, ευτυχώς για να μάθουμε κάτι κι εμείς οι άσχετοι.

Δεν θυμάμαι αν το είπε ο Χρήστος, ή σε ποιο από τα σχόλια σας το διάβασα. Οι Socrates, ένα από τα καλύτερα ροκ συγκροτήματα μας είχε αναγκασθεί για βιοπορισμό να παίζει σε μπουζουξίδικο στο Ναύπλιο για να συντηρηθεί, κατά τα άλλα μερικοί σκίζουν τα ρούχα τους για το Ελληνικό ροκ

Οι συγκρίσεις με το παρελθόν δεν έχουν νόημα, ούτε το να κρίνουμε για το τι κάνει σήμερα κάποιος ο οποίος ήταν στην επικαιρότητα πριν μισό αιώνα.

Δεν θέλω να περιαυτολογήσω για τι έχουμε κάνει εγώ και ο Πετρίδης για το Ελληνικό ροκ, αυτό το ξέρουν καλύτερα οι ίδιοι οι μουσικοί, θα παραθέσω μόνο ένα τραγούδι σαν μήνυμα σε όλο τον κόσμο, ήταν ένα από αυτά που προσπαθήσαμε να καθιερώσουμε σε μία συντεχνιακή μουσικά κοινωνία (γεια σας παιδιά)..

Κώστας Ζουγρής