Paul McCartney, Mick Jagger και τα γέρικα σκυλιά γαβγίζουν

Paul McCartney, Mick Jagger και τα γέρικα σκυλιά γαβγίζουν

Πραγματικά είναι στα όρια της φαντασίας το να απασχολούν τα μέσα το 2020 οι δηλώσεις καλλιτεχνών της ηλικίας των Paul McCartney και Mick Jagger και αυτό δυστυχώς δείχνει την γύμνια που υπάρχει από κορυφαία ονόματα στην εποχή μας.

Αντίθετα από ότι ενδεχομένως πιστεύουν σύμφωνα με τα σχόλια σας κάποιοι στην χώρα μας, δεν υπάρχει πραγματικά σύγκριση μεταξύ των δύο συγκροτημάτων.

Είναι κορυφαία και τα δύο, αλλά στην ουσία ο McCartney, όσο και αλαζόνας να είναι, έχει δίκιο όταν προσπαθεί να σταματήσει κάθε προσπάθεια σύγκρισης, αφού δύσκολα κάποιος που ασχολείται με την μουσική θα ισχυρισθεί το αντίθετο.

Παρακολουθώ την πορεία και των δύο συγκροτημάτων από μικρό παιδί, όταν τους άκουγα στο BBC και το Ράδιο Luxembourg από το πρώτο τους τραγούδι μαζί με τα άλλα ονόματα της εποχής, ενδιαφέρον που μοιραστήκαμε και με τον Πετρίδη από τότε.

Αρκετά χρόνια αργότερα θα γνωρίζαμε τους Stones και από κοντά στις εμφανίσεις τους στην Αμερική και αργότερα στην Αθήνα, δεν προλάβαμε τους Beatles, αλλά ο Γιάννης έχει δει τον McCartney.

Στο μόνο που υπερτερούν οι Stones είναι οι συναυλίες που έκαναν, αλλά και αυτό, μόνο όταν διέλυσαν οι Beatles. όσο υπήρχαν, δεν υπήρχε περίπτωση να παίξουν σε μεγαλύτερους χώρους και κοινό.

Γιατί οι Stones δεν έπαιζαν σε στάδια όσο υπήρχαν οι Beatles; γιατί απλούστατα κανείς δεν το είχε κάνει στην Αμερική πριν από αυτούς, τώρα το τι έγινε μετά το 1969, όπως λέει ο Jagger δεν έχει σημασία, αφού δεν υπήρχαν οι Beatles.

Ο Jagger ξέρει ότι χωρίς τους Beatles μπορεί να μην υπήρχαν οι Stones, αφού αυτοί τους άνοιξαν τον δρόμο για την επιτυχία και νομίζω ο Harrison ήταν αυτός που τους πρότεινε στην δισκογραφική εταιρεία που υπέγραψαν.

Εντάξει οι Beatles διέλυσαν το 1970, όμως δεν υπάρχει κανείς που να έχει υψηλότερες πωλήσεις από αυτούς από τότε σχεδόν σε κάθε δεκαετία είναι πρώτοι με συλλογές, επανεκδόσεις, ανέκδοτες ηχογραφήσεις κλπ και αυτά 50 χρόνια μετά την διάλυση τους.

Οι Beatles κατά την γνώμη μου διέλυσαν γιατί ο McCartney δεν μπορούσε, όσο και ταλαντούχος να ήταν, να πάρει τον ηγετικό ρόλο από τον Lennon ο οποίος ουσιαστικά ήταν αυτός που δημιούργησε το συγκρότημα και το έκανε σούπεργκρουπ.

Ναι ο McCartney έχει γράψει καταπληκτικά τραγούδια, μπορεί και καλύτερα από αυτά που έχει γράψει ο Lennon, όμως ο θρύλος δημιουργήθηκε αρχικά με τα τραγούδια στα οποίa είχε τον πρώτο ρόλο ο Lennonπου ήταν και ο μεγαλύτερος σε ηλικία, αλλά δεν νομίζω μετά από το 1966 να τρελαινόταν για επιτυχία, όπως ο πάντα φιλόδοξος και διψασμένος για αναγνώριση και hits, McCartney.

Αγαπώ και τους 4 Beatles το ίδιο, όμως με ενοχλεί αυτή η δίψα του για αναγνώριση σαν αρχηγού του συγκροτήματος και τις παρεμβάσεις που κάνει εδώ και μερικά χρόνια για να μας πείσει πόσο κοντά ήταν με τους Lennon και Harrison όσο ζούσαν, μετά την διάλυση του συγκροτήματος, την πραγματική ιστορία θα την μάθουν ίσως, όσοι θα ζουν σε 10-20 χρόνια, από κάποιους από το περιβάλλον τους, ίσως από κάποιο από τα παιδιά των Lennon, Harrison και Starr που τώρα δεν μιλούν για ευνόητους λόγους.

Μετά την δήλωση τουMcCartney στον Howard Stern, ήμουν σίγουρος ότι θα αντιδρούσαν οι Stones και ήθελα να γράψω αυτό το κομμάτι, όμως η τενοντίτιδα δεν μου το επέτρεπε.

Η συμμετοχή τους στο τηλεοπτικό σώου της Lady Gaga ήταν η πρώτη απάντηση, το νέο τραγούδι η δεύτερη και η συνέντευξη η τρίτη, αλλά πάντα σε ευγενικό επίπεδο, μη ξεχνάμε ότι και οι δύο είναι Sir.

Ανέφερε ο Mick τους Pink Floyd και τους Led Zeppelin που δεν υπάρχουν πια, ξέχασε όμως να μας πει για τους U2 που είναι οι πραγματικοί τους αντίπαλοι στις εμφανίσεις σε μεγάλους χώρους εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια, είπαμε, όλα είναι ένα παιχνίδι.

Ο Πετρίδης δεν συμφωνεί μαζί μου για την απόσταση που υπάρχει μεταξύ Beatles και Stones, αν και αναγνωρίζει ότι οι Beatles παραμένουν καλύτεροι.

Για μένα οι Stones έπεσαν κατηγορία μετά την διάλυση των Beatles και ο Mc Cartney τους ανταγωνίζεται σε εμπορική επιτυχία από τότε στα άλμπουμ, ενώ δεν υπάρχει σύγκριση στα σινγκλς.

Τέλος ωραία περάσαμε και με τα δύο συγκροτήματα, το καθένα είχε και έχει την χάρη του και στις πρώτες μέρες της εκπομπής πριν από 45 χρόνια είχαμε κάνει μονομαχία Beatles-Rolling Stones, ποιος μπορούσε να φαντασθεί ότι τα ίδια θα συζητάγαμε το 2020.

Κώστας Ζουγρής