Andrea Bocelli: Ο εθνικός τραγουδιστής της καταρρακωμένης Ιταλίας

Andrea Bocelli: Ο εθνικός τραγουδιστής της καταρρακωμένης Ιταλίας

Όσα πλήγματα και αν δεχθεί ένας λαός, ακόμα και στα δύσκολα αποδεικνύει πόση κουλτούρα διαθέτει.

Η πρώτη ευρωπαϊκή χωρά όπου ξέσπασε η λαίλαπα του COVID 19, με επίκεντρο την περιοχή της Λομβαρδίας, ήταν η Ιταλία. Χιλιάδες απώλειες ανθρωπίνων ζωών, ανυπολόγιστο και το οικονομικό πλήγμα, ενώ κανείς δε μπορεί να ξέρει σε τι κατάσταση θα είναι η χώρα όταν θα βγει από την καραντίνα.

Οι Ιταλοί, λόγω της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, αναγκάστηκαν να περνούν τη μέρα τους εντός της οικίας του, ενώ όταν το επέτρεπε ο καιρός, στα μπαλκόνια τους. Εκεί λοιπόν, τόσο για να ψυχαγωγούνται όσο και για να δίνουν κουράγιο ο ένας στον άλλον, άρχισαν να τραγουδούν ή παραδοσιακά άσματα ή κομμάτια από ένα μουσικό είδος που άνθισε στη χώρα τους: την όπερα.

Άξιος συνεχιστής αυτής της παράδοσης με διεθνή καριέρα είναι ο Andrea Bocelli, που μπορεί να έχασε την όρασή του σε νεαρή ηλικία αλλά προικίστηκε με ένα εξαιρετικό χάρισμα, τη φωνή του. Έχοντας ηχογραφήσει 15 studio albums και έχοντας πουλήσει πάνω από 90 εκατ. Δίσκους, έχει κατακτήσει μέχρι και την κορυφή του Billboard 200 με το album “Si”, ενώ κατέχει και ένα μοναδικό ρεκόρ: με το album Sacred Arias κατάφερε να βρίσκεται ταυτόχρονα στις 3 πρώτες θέσεις στα charts των US Classical Albums.

Πέρυσι, πρωταγωνίστησε σε ένα διαφημιστικό σποτ διάσημης ιταλικής εταιρείας καφέ, όπου απολάμβανε τον καφέ και παράλληλα τραγουδούσε για το συγκεντρωμένο πλήθος σε μία κατάμεστη πλατεία. Η τραγική ειρωνεία είναι πως φέτος κλήθηκε να κάνει το ακριβώς αντίστροφο: Aυτός επελέγη να τραγουδήσει στο άδειο λόγω της καραντίνας Duomo του Μιλάνο ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, με την ερμηνεία τόσο στον εσωτερικό όσο και στον προαύλιο χώρο να είναι συνάμα συγκλονιστική και συγκινητική.

https://www.youtube.com/watch?v=huTUOek4LgU

Πριν λίγες μέρες, συμμετείχε στη διαδικτυακή συναυλία «One World: Together At Home» που διοργανώθηκε από τη Lady Gaga, υπό την αιγίδα του ΠΟΥ και της Global Citizen και είχε ως σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη των συστημάτων υγείας στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Μαζί με τη διοργανώτρια Lady Gaga, τον John Legend, τον πιανίστα Lang Lang και τη Celine Cion, ο Bocelli κλείνει τη συναυλία τραγουδώντας ένα ντούετο του με την Dion ονόματι “The Prayer”, το οποίο είχε βραβευθεί με Χρυσή Σφαίρα πρωτότυπου τραγουδιού το 1999. Τα σχόλια για την ερμηνεία του είναι περιττά, όταν στο ρεφρέν κάνει ακόμα και την καταπληκτική φωνή της Celine Dion να μοιάζει πως υστερεί σε σχέση με τη δική του…

Θέλοντας να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του και να απαλύνει τον πόνο τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, με κάθε ευκαιρία ο Ιταλός τενόρος προτάσσει το ηθικό του ανάστημα κάνοντας αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα και βοηθά με κάθε τρόπο να συγκεντρωθούν χρήματα, τα οποία το σύστημα υγείας παγκοσμίως τα έχει τόσο μεγάλη ανάγκη.

Χρήστος Γκούβελος