lies records

 

 

Από τον Κώστα Ζουγρή

 

Πολλά ήταν τα ψέματα που είπαμε ως εδώ, ας πούμε και μια αλήθεια κι ας πέσει στον γιαλό. (Σημαία από νάιλον-Διονύσης Σαββόπουλος).

 

Οι άνθρωποι δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα ψέματα, και αυτό είναι απολύτως λογικό. Ομως οι περισσότεροι από εμάς αντιδρούμε θετικά όταν ακούμε ψέματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα.

 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε μία στις τρεις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ψέμα.

 

Προχωρώντας ακόμα περισσότερο επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ψέμα περισσότερο όταν απειλείται η δημόσια εικόνα τους, και αυτό έρχεται να δέσει με τα ψέματα που χρησιμοποιούν όσοι ασχολούνται με την πολιτική, όπως είναι γενικά παραδεκτό και θα βλέπουμε τις συνέπειες από τη χρήση τους στη χώρα μας για αρκετά χρόνια.

 

Οι εχθροί λένε ότι τα ψέματα κάποτε πληρώνονται, αλλά οι οπαδοί τους ξέρουν ότι ο λογαριασμός συνήθως αργεί πολύ να έρθει.

 

Πολλές φορές η αλήθεια, σε αντίθεση με το ψέμα, είναι βαρετή. Για να πει κάποιος ένα αληθοφανές ψέμα πρέπει να έχει κάποια ικανότητα να σαγηνεύσει τον αποδέκτη του ψέματος, και αυτό φαίνεται και στα τραγούδια, όπου αυτά που αναφέρονται στο ψέμα είναι σαφώς μεγαλύτερες επιτυχίες σε σύγκριση με αυτά που μιλούν για την αλήθεια.

 

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως ας πούμε στο χώρο της πολιτικής, όπου ο πολίτης μαθαίνει ύστερα από αρκετές δεκαετίες ότι αυτοί που τον κυβερνούσαν, του έλεγαν μονίμως ψέματα επιβαρύνοντας την οικονομία της χώρας.

 

Υπάρχουν βέβαια και τα αθώα ψέματα, όπως αυτά που τραγουδούν οι Fleetwood Mac στο Little Lies: Πες μου ψέματα, πες μου μερικά γλυκά ψέματα, ενώ η Stevie Nicks κλείνει τα μάτια της και είναι έτοιμη να ακούσει τα ψέματα του αγαπημένου της.

 

Το τραγούδι που ταιριάζει περισσότερο με τη σημερινή κατάσταση της χώρας είναι αναμφισβήτητα το Μάνα μου Ελλάς του Σταύρου Ξαρχάκου, γραμμένο σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και με ερμηνευτή τον Νίκο Δημητράτο: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα μού τα 'πες με το πρώτο σου το γάλα. Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια, εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια και δεν δακρύζεις ποτέ σου, μάνα μου Ελλάς, που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα μού τα 'πες με το πρώτο σου το γάλα. Μα τότε που στη μοίρα μου μιλούσα, είχες ντυθεί τα αρχαία σου τα λούσα και στο παζάρι με πήρες γύφτισσα μαϊμού, Ελλάδα, Ελλάδα, μάνα του καημού.

 

Το πιο πετυχημένο ελληνικό τραγούδι με αναφορά στα ψέματα είναι αυτό των Φατμέ με τίτλο Ψέματα, από το 1983, και στο δεύτερο άλμπουμ τους:

 

Ψέματα, ψέματα, πες μου πως είναι ψέμα, ένα αστείο χαζό, ένα όνειρο. Ψέματα, ψέματα, πες μου πως είναι ψέμα, ένα αστείο χαζό, εγώ χωρίς εσένα, εγώ χωρίς εσένα.

 

Στίχοι που αποδεικνύουν το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να αποδεχθεί οτιδήποτε, αρκεί να είναι αυτό που θα του αρέσει να ακούσει.

 

Αρκετοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να βλέπουν μέσα από τα μάτια του συνομιλητή τους αν αυτός ψεύδεται. Αυτό ήταν το θέμα της μεγάλης επιτυχίας των Eagles Lyin' Eyes, το 1975:Μπορεί με τα ψεύτικα μάτια σου να με ξεγελάσεις χαμογελώντας παράλληλα, αλλά οι προσποιήσεις σου δεν περνούν πια.

 

Το 2002 ο Αλκίνοος Ιωαννίδης τραγουδούσε απορώντας: Με τόσα ψέματα που ντύθηκαν οι λέξεις, πώς να σου πω το σ' αγαπώ, πώς να πιστέψεις!!!

 

Ο Σωκράτης Μάλαμας ήταν πιο συγκεκριμένος στο Ασε τα ψέματα: Α! Α! Α! τα ρούχα μου μυρίζουνε φωτιά. Ε! Ε! Ε! άσε τα ψέματα και βγες απ' τον τεκέ.

 

Ο Στέλιος Καζαντζίδης σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου τραγουδούσε το 1958 στο Τώρα που φεύγω απ' τη ζωή: Ολα είναι ένα ψέμα, μια ανάσα, μια πνοή, σαν λουλούδι κάποιο χέρι θα μας κόψει μιαν αυγή. Ο ίδιος στο Κι αν γελάω είναι ψέμα τραγουδά: Κι αν γελάω είναι ψέμα, η καρδιά μου στάζει αίμα, σαν θεατρίνος χαίρομαι και ψεύτικα γελάω, μέσα στα στήθια καίγομαι, μα δεν το μαρτυράω. Ο Γυάλινος κόσμος ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, αλλά η πρώτη εκτέλεση ανήκε στον Βασίλη Βλάσση: Και στης γυναίκας την καρδιά να βάλω λίγη μπέσα, να της ανάψω μια φωτιά να καταστρέψω την ψευτιά που 'χει στα στήθια μέσα.

 

Ο Στράτος Διονυσίου σε ένα από τα πολλά τραγούδια του Ακη Πάνου που έκανε επιτυχία, διαπιστώνει κάτι που έχουν κάνει και πολλοί άλλοι, με καθυστέρηση, δυστυχώς: Ηταν ψεύτικα τα γλυκόλογα της όλα, ήταν ψεύτικα βρήκα την καταστροφή μου κι ερωτεύτηκα, όλα ψεύτικα. Οι στίχοι ήταν της Αννας Μπακιρτζή.

 

Ο Γιάννης Πάριος έχει ερμηνεύσει αρκετά τραγούδια που αναφέρονται στο θέμα μας, Ψεύτικη ζωή, Ψέμα, Γέλα μου κι ας είναι ψέμα, Να λοιπόν γιατί σ' αγάπησα (Γιατίείσαι η αλήθεια μες στην ψευτιά), Προσποιείσαι (με το ψέμα φαρμακώνεις τη ζωή μου), Ψεύτικε ντουνιά. Με τον ψεύτικο ντουνιά τα είχαν και ο Μίλτος Πασχαλίδης στο Ξημέρωσε και η Χάρις Αλεξίου με το Τέλι Τέλι του Μάνου Λοΐζου, σε στίχους του Πυθαγόρα. Το ότι ο ντουνιάς είναι ψεύτικος το είχε διαπιστώσει αρκετές δεκαετίες πριν και ο Κώστας Ρούκουνας με το Ψεύτισε πλέον ο ντουνιάς. Ανάλογη διαπίστωση είχε κάνει και η Σοφία Βέμπο με το Ψεύτικα βγήκαν όσα ονειρεύτηκα.

 

Οι Πυξ Λαξ μαζί με τους συνθέτες του τραγουδιού Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα στο Ανόητες Αγάπες τραγουδούσαν: Νύχτες δίχως όνομα, νύχτες χωρίς σκοπό, χαμένοι από χέρι, χαμένοι και οι δυο, ανόητες αγάπες, ανόητα φιλιά, λόγια, λόγια, λόγια, λόγια ψεύτικα.

 

Τα τραγούδια για τα ψέματα είναι τόσα πολλά όσα και τα ψέματα που ακούμε στην καθημερινή μας ζωή: Πες μου ένα ψέμα να αποκοιμηθώ, Ψέμα-Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ψέματα-Νατάσσα Θεοδωρίδου, Ψέμα κι απάτη-Γιώτα Λύδια, Ψέματα λέει, Αντώνης Βαρδής, Τα λόγια είναι ψεύτικα-Κατερίνα Κυρμιζή, Ψέμα-Ελένη Δήμου, Το πιο γλυκό σου ψέμα-Γιάννης Κότσιρας, Δώσ' μου το ψέμα σου-αδελφοί Κατσιμίχα, Σαν Ψέμα-Πυξ Λαξ, Ψεύτικος Κόσμος-Πρόδρομος Τσαουσάκης, Ψέμα είναι-Ελλη Πασπαλά, Ολα ήταν ψέματα, Ολα εσύ-Γιάννης Πλούταρχος, Δύο ψέματα-Αντώνης Ρέμος, Ψεύτικα-Αννα Βίσση, Μου είπες κι άλλο ψέμα-Γιάννης Βογιατζής, Ψέμα μου-Active Member, Αστέρι μου, θέλω να ζήσω-Νότης Σφακιανάκης, Ψεύτικη αλήθεια, με το συγκρότημα των Ολύμπιανς, σε στίχους του Λευτέρη Κογκαλίδη, Αφησέ με μόνο-Πασχάλης Τερζής και τέλος, για να κλείσει αυτός ο... ατελείωτος κύκλος με τα ελληνικά τραγούδια, το Φέρτε μια κούπα με κρασί με την Πόλυ Πάνου, τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα: Βρε ζωή φαρμάκια στάζεις, σε βαρέθηκα. Κι αν χρυσά παλάτια τάζεις, είναι ψεύτικα, αφιερωμένο σ' αυτούς που έχουν δηλώσει φίλοι του λαϊκού μας τραγουδιού και παράλληλα έδωσαν-δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις.

 

Βεβαίως και στα ξένα τραγούδια ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Αλλωστε δεν είμαστε ο μόνος λαός στον κόσμο που λέει ψέματα. Τα πιο ωραία από αυτά που, εκτός από όμορφα ψέματα, είναι και σημαντικά τραγούδια για διάφορους λόγους είναι, μεταξύ άλλων, τα: Back Stabbers-Ο'Jays, It's Α Sin Το Tell Α Lie-Fats Waller, Day Tripper και Tell Me Why-Beatles, Digging In The Dirt-Peter Gabriel, Dirty Laundry-Don Henley, που αναφέρεται στα ψέματα που ακούγονται από τα μέσα ενημέρωσης για συγκεκριμένες περιπτώσεις, Don't Play That Song-Ben Ε. King, Ι'm Not In Love-10 cc., Liar-Three Dog Night, Liar, Liar-Castaways, New Kid In Town-Eagles, Said Ι'd Love You... But Ι Lied-Michael Bolton, She's Not There-Zombies, Use Me-Bill Withers, Your Cheatin' Heart-Hank Williams, Beautiful Liar-Beyonce και Shakira, Lies-En Vogue, Policy Of Truth-Depeche Mode, που μάλλον είναι το τραγούδι που ταιριάζει απόλυτα με το θέμα μας, και τέλος, για τους φίλους του ιταλικού τραγουδιού, το Sono Bugiarda της Caterina Caselli, που είναι διασκευή στα ιταλικά του Ι'm Α Believer των Monkees.