Καθηγητής: Αυτά τα 12 μέτρα πρέπει να λάβει κάθε οικογένεια για τον κορωνοϊό

Καθηγητής: Αυτά τα 12 μέτρα πρέπει να λάβει κάθε οικογένεια για τον κορωνοϊό

Τι μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε την οικογένειά σας στην περίπτωση που ο ιός εξαπλώνεται στην κοινότητά

Σε ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό και τα μέτρα προφύλαξης από αυτόν, προέβη ο καθηγητής της Πολιτικής Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος. «Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι να μην κολλήσουμε τον ιό», όπως γράφει ενώ δίνει συμβουλές για το τι μπορούμε να κάνουμε για να προετοιμάσουμε την οικογένειά μας στην περίπτωση που ο ιός εξαπλώνεται στην κοινότητά που ζούμε, σύμφωνα με το Αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο καθένας μας πλέον καλείται να παίξει το δικό του ρόλο στην προφύλαξη και στην διατήρηση της δικής του και της δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, εμβόλιο για την νόσο του κορωνοϊού. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι να μην κολλήσουμε τον ιό.

Αλλά δεν αρκεί να συμφωνούμε και να επικροτούμε, πρέπει όλοι μας να εφαρμόζουμε τα προτεινόμενα μέτρα

Τι μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε την οικογένειά σας στην περίπτωση που ο ιός εξαπλώνεται στην κοινότητά που ζείτε, σύμφωνα με το Αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention)

• Μάθετε από τώρα πού θα βρείτε τοπικές πληροφορίες (όπως τα τηλέφωνα του ΕΟΔΥ και των τοπικών νοσοκομείων αναφοράς)

• Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα* του νέου ιού και για τα επόμενα βήματα εάν έχετε τα συμπτώματα.

• Μείνετε στο σπίτι σας εάν είστε άρρωστοι.

• Υπενθυμίζω- καλέστε τηλεφωνικά τον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας προτού τον επισκεφθείτε.

• Περιορίστε τις κίνησεις σας στην κοινότητα που ζείτε.

• Περιορίστε τις επισκέψεις και τους επισκέπτες.

• Ενημερωθείτε για τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο** και τα οποία είναι πιο ευπαθή στο νέο ιό.

• Εφαρμόστε τα βήματα για την πρόληψη της ασθένειας (π.χ. παραμονή στο σπίτι όταν είμαι άρρωστος, συχνό πλύσιμο των χεριών, καθαρισμός επιφανειών που αγγίζω συχνά καθημερινά).

• Προετοιμάστε το οικογενειακό σχέδιο δράσης για την περίπτωση ασθένειας στο σπίτι σας ή για την περίπτωση διακοπής καθημερινών δραστηριοτήτων που οφείλονται στη διασπορά του νέου ιού στην κοινότητα που ζείτε.

• Προμηθευτείτε συνταγογραφούμενα και μη φαρμάκα, τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Ενημερωθείτε και προετοιμαστείτε για τις δυνατότητες κατ’ οίκον διανομής.

• Καθορίστε και επιβεβαιώστε τους τρόπους επικοινωνίας με την ευρύτερη οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους.

• Ενημερωθείτε, καθορίστε και επιβεβαιώστε τη δυνατότητα για τηλεργασία, για την παιδική μέριμνα, και το πως θα γίνει ομαλότερη η οικογενειακή προσαρμογή σε αλλαγές και ακυρώσεις δραστηριοτήτων στους κοινούς η στους χώρους εργασίας των μελών της οικογένειας.

*Τα συμπτώματα του νέου ιού κυμαίνονταν από ήπια συμπτώματα έως πολύ σοβαρά. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά την έκθεση.

• Πυρετός

• Βήχας

• Δυσκολία στην αναπνοή

** Ποιες είναι οι ομάδες υψηλότερου κινδύνου; Οι ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και την ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, οι πολίτες θα πρέπει να αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τον ιό από υπεύθυνες πηγές πληροφόρησης, δηλαδή τον ΕΟΔΥ και τον θεράποντα ιατρό τους. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί 1135 και 210-5212054 του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση όλων για οδηγίες αλλά και επίλυση αποριών σχετικά με την προστασία από τον κορωνοϊό.

Αν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα σε ενδημική περιοχή (Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Αίγυπτος) ή έχετε έρθει σε στενή επαφή με άτομο που είναι διαγνωσμένο κρούσμα ή έχετε συμπτωματολογία που παραπέμπει σε λοίμωξη από κορωνοϊό (ρινική καταρροή, ξηρό βήχα, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή) τότε πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

α) τηλεφωνείτε στον ΕΟΔΥ (1135 και 210-5212054) και αναφέρετε λεπτομερώς τυχόν συμπτωματολογία, ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών,

β) εναλλακτικά του πρώτου βήματος μπορείτε πρώτα να καλέσετε τον θεράποντα ιατρό σας και να αναφέρετε τα παραπάνω κι εκείνος να σας παραπέμψει στον ΕΟΔΥ,

γ) εφόσον ο ΕΟΔΥ αποφανθεί ότι πρέπει να υποβληθείτε σε αξιολόγηση ως ύποπτο κρούσμα, τότε σας παραπέμπει σε ένα από τα 15 νοσοκομεία αναφοράς ανά την ελληνική επικράτεια,

δ) η ειδική ομάδα του νοσοκομείου αναφοράς αξιολογεί τη συμπτωματολογία σας και αφού έχει αποκλείσει άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, λαμβάνει γενετικό υλικό το οποίο αποστέλλεται στα εργαστήρια αναφοράς (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Ινστιτούτο Παστέρ). Τα δείγματα λαμβάνονται μόνον στα νοσοκομεία αναφοράς και ο έλεγχος τους γίνεται μόνον στα ειδικά εργαστήρια που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας. Συνεπώς, δεν πρέπει να σπεύδετε σε μικροβιολογικά εργαστήρια ή άλλες δομές υγείας ζητώντας να υποβληθείτε σε εξέταση για κορωνοϊό,

ε) ανάλογα με το αποτέλεσμα του εργαστηρίου και την κλινική εικόνα σας η ιατρική ομάδα του νοσοκομείου αποφαίνεται για τα περαιτέρω (εισαγωγή για νοσηλεία, κατ' οίκον περιορισμό κ.λπ.).

Πηγή: typosthes.gr