Πάντα μου άρεσε ο Ray Charles.

Πάντα μου άρεσε ο Ray Charles.

Πάντα μου άρεσε ο Ray Charles. Αν μου έλεγαν να διαλέξω μεταξύ Ray Charles και James Brown θα διάλεγα και τους 2!

Θυμάμαι ότι στο ψηφιακό βιβλίο "101 Soul/Black/Hip-Hop Album" των Γ.Πετρίδη - Κ. Ζουγρή το album "Genious + Soul = Jazz" του Ray Charles φιγουράριζε σε περίοπτη θέση. Ο τίτλος του μου είχε κάνει εντύπωση. Έβαλα στο You Tube το "One Mint Julep" (την επιτυχία του album) και συνειδητοποίησα ότι το είχα ακούσει πολλές φορές (δεν θυμάμαι που) αλλά χωρίς να ξέρω τι ήταν! Το σημείωσα έτσι ώστε να το 'εξετάσω' κάποια στιγμή.

Πριν λίγες εβδομάδες πέτυχα την κυκλοφορία της επανέκδοσής του σε βινύλιο (των 180g) από την Jazz Images. Η τιμή του ήταν αρκετά λογική (όχι περισσότερο από ένα cd τελευταίας κυκλοφορίας) οπότε, χωρίς δεύτερη σκέψη, το αγόρασα.

Λοιπόν, τι έχουμε εδώ .....

Η έκδοση σε βινύλιο είναι καταπληκτική. Ανοίγοντας το στη μέση, απολαμβάνουμε μια υπέροχη φωτογραφία του Ray και του Count Basie που άνετα θα δημιουργούσε ένα όμορφο poster. Επίσης ο ήχος είναι άψογος. Ακούγεται πανέμορφα (κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε παλιές ηχογραφήσεις) χωρίς απαραίτητα να διαθέτει κάποιος ακριβό ηχοσύστημα (πικάπ, ενισχυτή, ηχεία).

Από την άλλη, τα ίδια τα τραγούδια έχουν μια ιδιαίτερη μαγεία. Αρχικά ο ανυποψίαστος ακροατής θα νιώσει περίεργα. Λίγο παλιομοδίτικος ήχος, ενορχηστρώσεις εντελώς διαφορετικές από τις σύγχρονες. Μου είναι αδύνατον όμως να πιστέψω ότι κάποια στιγμή δεν θα αρχίσει (έστω ασυναίσθητα) να κουνάει το πόδι του ρυθμικά. Δεν νομίζω επίσης ότι θα υπάρξει μουσικός (ερασιτέχνης ή όχι) που δεν θα σταθεί με προσοχή στο να ακούσει τι συμβαίνει εδώ.

Ο ήχος του Hammond B3 τριβελίζει αδιάκοπα στον ακροατή (είμαι σίγουρος ότι οι rappers από την Atlanta θα πληρώνανε όσο όσο για να συνθέσουν αντίστοιχες μελωδίες με το TR-808) ενώ η ορχήστρα του Count Basie υπό τις οδηγίες του Quincy Jones και του Ralph Burns παίζει σαν να μην υπάρχει αύριο! Μην παραλείψουμε την υπέροχη ερμηνεία του Ray στο I've Got News For You ενώ θα βρούμε επίσης και σύνθεση των Gershwin (Strike up the Band). Επίσης στην συγκεκριμένη έκδοση θα βρούμε και μια επιπλέον σύνθεση το Alexander's Ragtime Band.

Προσπαθώ να φανταστώ πως ακουγόντουσαν αυτές οι συνθέσεις στους νέους ακροατές εκείνης της εποχής. Φαινόντουσαν το ίδιο φρέσκες και πρωτότυπες όπως π.χ. ακούγεται σήμερα στους νέους η B. Eilish.; Άραγε χορεύανε και ακούγανε ξανά και ξανά το One Mint Julep;

Επιπλέον πληροφορίες για το album δείτε στο

https://musicbrainz.org/release-group/689780c3-34fa-31b6-9c0b-e9de074b2095

Για τη συγκεκριμένη κυκλοφορία δείτε στο

https://www.discogs.com/Ray-Charles-Genius-Soul-Jazz/release/9941227

Μια μικρή γεύση

One Mint Julep

https://www.youtube.com/watch?v=gFL0x2ur71E

Όλο το album

https://www.youtube.com/watch?v=wraJLUuaHG8

--
Γιάννης Εξηνταρίδης