Η ιστορία της εκπομπής Από τις 4 στις 5 δημιουργήθηκε βασικά πριν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Η ιστορία της εκπομπής Από τις 4 στις 5 δημιουργήθηκε βασικά πριν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Συζητούσαμε προχθές με τον Πετρίδη πώς καταφέρναμε και ενημερώναμε τον κόσμο πριν εμφανισθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δίνοντας πληροφορίες που βοήθησαν να καθιερωθεί η εκπομπή και να διανύει τώρα το 45ο έτος της.

Η απάντηση είναι ότι όσα χρόνια και να περάσουν ποτέ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν θα μπορέσουν μόνοι τους να ανταγωνισθούν το εύρος των αναμνήσεων και συναισθημάτων που έχει το ανθρώπινο μυαλό.

Ναι μέσα σε ένα στικάκι μπορεί να υπάρχουν γνώσεις πολλαπλάσιες από αυτές που μπορεί να έχει το ανθρώπινο μυαλό, όμως ο υπολογιστής για να απαντήσει σε κάτι συγκεκριμένο θέλει ανθρώπινη παρέμβαση.

Στα 9 ηλεκτρονικά βιβλία που έχουμε γράψει και τα 6 έντυπα, υπάρχουν όλες οι αναμνήσεις μας, αναμνήσεις που δεν υπάρχουν στους υπολογιστές γιατί είναι καθαρά δικές μας.

Νιώθω ικανοποίηση γιατί αυτές οι αναμνήσεις μπορούν να περάσουν στα παιδιά και εγγόνια μας στο μέλλον. Μπορεί τώρα να αδιαφορούν μερικοί για την μουσική, δεν μπορεί όμως κάποτε στο μέλλον θα βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην εξουσία που δεν θα ενδιαφέρεται μόνο για το κόμμα του και τα συμφέροντα της παράταξης του και όπου πιέζεται από την εκάστοτε αντιπολίτευση για τα συμφέροντα των υπολοίπων.

Η εκπομπή απέκτησε τους περισσότερους φίλους της σε περίοδο που δεν χρησιμοποιούσαμε υπολογιστές, δηλαδή περίπου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90, αν και στην ΕΡΤ υπολογιστές θα μπήκαν στον 21ο αιώνα, θα θυμούνται άλλωστε οι φίλοι μας, ότι ακόμα και στην εποχή του cd η ΕΡΤ χρειάσθηκε αρκετά χρόνια για να εγκαταστήσει δικά της και χρησιμοποιούσαμε ένα φορητό δικό μας.

Ο τρόπος που έχουμε μάθει να προσεγγίζει ο άνθρωπος την μουσική δεν είναι ιδιαίτερα κατανοητός από αυτούς που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, δεν πειράζει όμως από αυτός τους λίγους που ενστερνίζονται την φιλοσοφία μας, κάποιος θα συνεχίσει στο μέλλον, να 'στε όλοι καλά.

Κώστας Ζουγρής