AmaPiano μουσικό είδος που κυριαρχεί στην Νότια Αφρική

AmaPiano μουσικό είδος που κυριαρχεί στην Νότια Αφρική

AmaPiano

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

O deep house ρυθμός είναι ο δούρειος ίππος για να εισβάλουν αφρικανικές μελωδίες, το μινιμαλιστικό ηλεκτρονικό gqom συνεισφέρει, φωνητικά που μπορούν να συνδέσουν μαγικά δύναμη και απίστευτο συναίσθημα και τζαζ / σόουλ επιρροές. Να τα στοιχεία του δημοφιλούς χορευτικού είδους του AmaPiano που κυριαρχεί στην Νότια Αφρική και φέτος.

Ένα όνομα που κυριάρχησε στο είδος και στη χώρα το 2019 με τρεις κυκλοφορίες είναι το ντουέτο των Kabza Da Small και DJ Maphorisa. Τον DJ Maphorisa κατά κόσμο Themba Sekowe ίσως τον είχατε προσέξει στο παρελθόν αφού είναι ένας από τους παραγωγούς της σούπερ επιτυχίας του Drake, One Dance του 2016. Για την ακρίβεια βάση μιας λίστας που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα το Spotify, πρόκειται για τα ονόματα με τα περισσότερα streaming για το 2019 στη χώρα.. Τα EP τους, δύο τον αριθμό, έχουν διάρκεια που θα έκαναν τα άλμπουμ του West να κοκκινίσουν από ντροπή, πάνω από μια ώρα το κάθε ένα. Όσο για το περιεχόμενό τους αλλά και του πρόσφατου άλμπουμ τους πρόκειται για μια κανονική voodoo τελετή αρχέγονων συναισθημάτων. Η πολιτιστική κληρονομιά άλλωστε της Αφρικής βρίσκεται μέσα σε όλο το σώμα της μαύρης μουσικής που έρχεται από κάθε σημείο του ορίζοντα και με μεγάλη ευκολία πλέον.

Ακολουθούν δείγματα και από τα τρία παιδιά της συνεργασίας των δύο αντρών με αρκετούς φιλοξενούμενους και έτσι μια ακόμη εκκρεμότητα κλίνει. Να παίρνουν σειρά οι επόμενοι…

Scorpions Kings EP – 5/7/2019

Udriver (feat. Dladla Mshuniqisi, Professor)

We'Mama (feat. Shasha)

Vula Vala (feat. Nokwazi, Vigro Deep)

Meropa (feat. Tsitso)

Piano Hub EP – 1/10/2019

Εδώ υπάρχουν και προσαρμογές στο είδος κλασσικών τραγουδιών όπως του Tears του νονού της house Frankie Knuckles σε κοινοπραξία με τον Satoshi Tomiie με τη φωνή του Robert Owens του 1989 και του Santse E Le Lona που βασίζεται στο παραδοσιακό Sangue de Beirona που γνωρίσαμε οι περισσότεροι από την Cesaria Evora και τον δίσκο της Cabo Verde του 1997.

Nokhuda (feat. MhawKeys)

Daddy (feat. Lihle Bliss)

Siponono (feat. Howard)

The Return Of The Scorpion Kings - 29/11/2019

Indaba Ka Bani (feat. Kamazu, Mas Musiq)

Kwaguqa (feat. Hugh Masekela)

Sabanika (feat. Njelic)

Abuyile Amakhosi (feat. KingTha, Busiswa)