Πλησιάζουμε στη δύση της μουσικής χιπ χοπ;

Πλησιάζουμε στη δύση της μουσικής χιπ χοπ;

Διαβάζουμε στα Ελληνικά ΜΜΕ για την απόλυτη κυριαρχία του Χιπ χοπ στην Ελλάδα και σκεφτόμαστε ότι μάλλον πλησιάζουμε στην υποχώρηση αυτής της μουσικής που κυριάρχησε εδώ και 40 χρόνια και παραμένει ακόμα βέβαια δυνατή.

Αυτό που θέλω να πω εμπιστευόμενος το ένστικτο μου είναι ότι το Χιπ χοπ σύντομα θα πάψει να είναι το κυρίαρχο είδος της μουσικής, ήδη υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις που συνηγορούν σ'αυτό και μία από αυτές είναι ο ενθουσιασμός των Ελληνικών ΜΜΕ που δεν φημίζονται για την διορατικότητα τους, θα έλεγα μάλιστα ότι συνήθως ασχολούνται με την επικαιρότητα μήνες ή και χρόνια αφού συμβεί κάτι.

Η απόλυτη κυριαρχία που υπήρχε στην αρχή της χρονιάς ξεφούσκωσε σταδιακά σαν τους παθιασμένους έρωτες που δεν έχουν πάντα αίσιο τέλος.

Δεν υπάρχει πια ένας Κendrick Lamar, ένας Kanye West, ένας Eminem να τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου και ο ίδιος ο Kendrick Lamar δύσκολα θα μπορέσει να επαναλάβει αυτά που έχει πετύχει, η μουσική και οι καλλιτέχνες κάνουν κύκλους. 10 χρόνια μετά ο Lamar μοιραία θα υποχωρήσει.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί αύριο το πρωί, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, το χιπ χοπ έχει βάλει τους σπόρους του σε όλα τα μουσικά είδη, απλά δεν θα είναι πια στην πρώτη γραμμή όλοι αυτοί οι διάττοντες αστέρες που βγάζουν σήμερα ένα άλμπουμ που έχει απήχηση κυρίως από τα streaming και όχι από τις πωλήσεις.

Τι θα είναι αυτό που θα κυριαρχήσει το 2020; μα η ποπ η οποία ήδη έχει δυναμώσει αρκετά, σε συνδυασμό πάντα με την χορευτική μουσική και με στοιχεία από ροκ και χιπ χοπ.

Ετοιμαστείτε στα επόμενα χρόνια και για γενική επανεμφάνιση μιας μορφής του ροκ.

Κώστας Ζουγρής