Ψάχνετε για φθηνά Bluetooth ακουστικά? Ο απόλυτος οδηγός

Ψάχνετε για φθηνά Bluetooth ακουστικά? Ο απόλυτος οδηγός

Από τον Χρήστο Γκούβελο

Τη μουσική πλέον σε μορφή δεδομένων (streaming ή mp3 στο κινητό) μπορούμε να την πάρουμε παντού, είτε πηγαίνοντας στη δουλειά είτε στον περίπατο είτε όταν αθλούμαστε. Τα καλώδια μπορεί να μας δημιουργούν ενίοτε χρηστικά προβλήματα όταν κινούμαστε, αλλά η λύση έχει δοθεί με την καθιέρωση των bluetooth ακουστικών. Στην αγορά κυκλοφορούν κάποια εξαιρετικά μοντέλα των Beats, Sennheiser, Marshall, Sony, JBL, Philips, Panasonic, JVC, Audio Technica, Bose, Bang & Olufsen, AKG, Jabra, House of Marley, RHA, BeyerDynamic, Focal, SoundMAGIC, Plantronics, SkullCandy, Grado, Shure, Grado, V-MODA, Monster, Ultrasone, Westone, Bowers & Wilkins, Audeze, Jlab, Creative, Edifier ή τα Airpods της Apple, τα οποία όμως τυγχάνει να είναι και λίγο έως πολύ “τσιμπημένα” σε κόστος.

Ευτυχώς, πλέον μπορούμε να συναντήσουμε αξιοπρεπείς και φθηνές επιλογές, με πολύ καλή σχέση τιμής - απόδοσης κάτω των 45€. Τέλεια ακουστικά δεν υφίστανται, γιατί πάντα εμφανίζονται αστοχίες υλικού, ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ακόμα και τα πιο ακριβά μοντέλα να μην ταιριάζουν καλά ούτε στα αυτιά μας ούτε στο μέγεθος του κεφαλιού μας. Σχεδόν όλα τα μοντέλα διαθέτουν μικρόφωνο για τηλεφωνικές κλήσεις. Για την εκτίμηση του κόστους κατά προσέγγιση έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία από τη βρετανική Amazon, το κινέζικο Aliexpress και το Skroutz.gr (δεν έχουν συνυπολογιστεί τα έξοδα εκτελωνισμού 15€ + ΦΠΑ για παραγγελίες εκτός ΕΕ που υπερβαίνουν τα 22€).

- Xiaomi (Κίνα)

Με τιμή μόλις 20 ευρώ, τα Redmi AirDots μοιάζουν να είναι η πιο value for money επιλογή αν ψάχνετε για ακουστικά ψείρες, με εξαιρετικό ήχο, πολύ καλό μπάσο, μικρό μέγεθος και ικανοποιητική αυτονομία, η οποία εξασφαλίζεται από τη θήκη τους χωρητικότητας 300mAh.

- Huawei (Κίνα)

Αξιοπρεπής επιλογή με κόστος περίπου 22€ στην κατηγορία sports είναι τα xSport AM61, τα οποία πέρα από το ελάχιστο βάρος τους, μπορεί να σας εξασφαλίσουν αυτονομία μέχρι και 11 ώρες με μπαταρία 137mAh.

- Tronsmart (Κίνα)

Οι ψείρες Spunky Beat, με τιμή στα 27,5 ευρώ, υπόσχονται καλύτερο ήχο και μεγαλύτερη αυτονομία από το αντίστοιχο μοντέλο της Xiaomi. Στην κατηγορία Sport η εταιρεία έχει λανσάρει τα Encore S2 Plus με αυτονομία 20 ωρών στα 23€ περίπου.

- Anker (Κίνα)

Εξαιρετικά δημοφιλές μοντέλο τόσο στα ευρωπαϊκά όσο και στα κινέζικα online stores είναι τα SoundBuds Slim Wireless, με περίπου 10 ώρες αυτονομία στα 24€ περίπου.

- TaoTronics (Κίνα)

Τα sport ακουστικά SoundElite 71, δημοφιλή και στα ευρωπαϊκά sites, προσφέρουν 9 ώρες αυτονομία με κόστος 29 ευρώ.

- Mpow (Κίνα)

Παρά το σχετικά υψηλό βάρος του (369 γραμμάρια), το headphone H7 προσφέρει μέχρι και 18 ώρες αυτονομίας στην αναπαραγωγή μουσικής λόγω της μπαταρίας 420mAh, ενώ πέρα από bluetooth, υπάρχει και επιλογή για σύνδεση με καλώδιο ήχου 3,5 mm. Η τιμή του κυμαίνεται από 23 έως 30 ευρώ.

- Creative (Σιγκαπούρη)

Η πρόταση της πρωτοπόρου κατασκευάστριας καρτών ήχου για την κατηγορία των sport earbuds είναι τα Outlier One με αυτονομία 9,5 ωρών και τιμή 35€.

- Gembird (Ολλανδία)

2 φθηνά μοντέλα headphones έχει να παρουσιάσει η ολλανδική εταιρεία κατασκευής computer hardware, το Miami και το Milano, με αξιοπρεπή απόδοση για τα λεφτά τους, bluetooth και καλώδιο ήχου 3,5 mm. Και τα 2 κυμαίνονται στα 15 ευρώ, με αποκλίσεις ανάλογα με το χρώμα που θα επιλέξετε.

- Fresh 'n Rebel (Ολλανδία)

Με τα Caps Wireless Indigo έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά. Με έμφαση στο σχεδιασμό, αναδιπλούμενες κάψες, συνύπαρξη bluetooth και αποσπώμενου καλωδίου 3,5 mm, η τιμή τους ξεκινά από τα 42 ευρώ.

- Betron (M. Βρετανία)

H μικρομεσαία εταιρεία με έδρα το Λονδίνο παράγει μια σειρά από ακουστικά και ηχεία εξαιρετικά δημοφιλή στο βρετανικό Amazon. Best seller είναι το headphone S2, με αυτονομία 10 ώρες και υποδοχή για καλώδιο ήχου 3,5 mm. Η τελική τιμή με μεταφορικά έξοδα αποστολής στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

- Mixcder (ΗΠΑ)

Σχετικά άγνωστη εταιρεία στην Ελλάδα, με το βασικό headphone της HD901 στα 22 ευρώ να προσφέρει υποδοχή για καλώδιο ήχου 3,5 mm, υποδοχή για κάρτα TF, μικρό βάρος (173 γραμμάρια) και 8 ώρες αυτονομίας.

- Ausdom (ΗΠΑ)

Επίσης άγνωστη στην χώρα μας, η οποία όμως έχει έντονη παρουσία σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. Τα βασικά μοντέλα M09 (24€) και ANC10 (27€) έχουν αποσπώμενο καλώδιο 3,5 mm, αναδιπλούμενες κάψες, αυτονομία τουλάχιστον 20 ώρες, ενώ το ANC10 διαθέτει και Noise Cancelling.

- JBL (ΗΠΑ)

Πέραν των ακριβότερων μοντέλων της, η αμερικανική εταιρεία που εξειδικεύεται στην κατασκευή εξοπλισμό ήχου, προσφέρει μια αξιόπιστη λύση αξίας 35€ με το Tune 500BT, το οποίο διαθέτει αναδιπλούμενες κάψες αλλά απουσιάζει η υποδοχή 3,5 mm για αποσπώμενο καλώδιο.

- Sony (Ιαπωνία)

O ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός, πέρα από τα ακριβότερα bluetooth headphones, διαθέτει και κάποια entry level μοντέλα, με πιο αξιόλογο το WH-CH500, το οποίο είναι πανάλαφρο, έχει 20 ώρες αυτονομίας, διαθέτει NFC, όχι όμως καλώδιο ήχου 3,5 mm. Τιμή εκκίνησης τα 34 ευρώ.

- Philips (Ολλανδία)

Η παραδοσιακή δύναμη στο χώρο των ηλεκτρονικών διαθέτει το entry headphone SHB3075, με κύρια χαρακτηριστικά την αυτονομία των 12 ωρών και τις περιστρεφόμενες κάψες, στην τιμή των 42 ευρώ.

- JVC (Ιαπωνία)

Άλλος ένας ιστορικός ιαπωνικός τεχνολογικός κολοσσός με ευρεία γκάμα στα bluetooth headphones. Φθηνή και αξιόπιστη λύση στα χαμηλότερα στρώματα είναι το μοντέλο S30BT με 17 ώρες αυτονομία και τιμή στα 29 ευρώ.

- Edifier (Καναδάς)

Η κατασκευάστρια συστημάτων ήχου παρέχει και μια ευρεία γκάμα ακουστικών, με πιο προσιτό το headphone W800BT. Με αποσπώμενο καλώδιο 3,5mm πέραν του bluetooth, υπόσχεται αυτονομία 35 ωρών και κοστίζει 38 ευρώ.

Προσωπικά, έχω αγοράσει τα Redmi Airdots της Xiaomi, για τα οποία είμαι απόλυτα ικανοποιημένος τόσο από την απόδοσή τους ηχητικά όσο και από την καλή συνδεσιμότητά τους. Αν έπρεπε να επιλέξω earbuds στην sport κατηγορία, θα αμφιταλαντευόμουν μεταξύ Creative και Huawei. Στην κατηγορία των headphones, θα επέλεγα κάποιο μοντέλο και με υποδοχή για καλώδιο ήχου 3,5 mm, προκειμένου να μην είμαι μόνιμα εξαρτημένος από τη διαδικασία φόρτισης. Ευνοϊκή συγκυρία είναι συνήθως οι περίοδοι εκπτώσεων όπως η Cyber Monday, οπότε και τα μοντέλα της Ausdom, της Mixcder και της Betron κόστιζαν κάτω από 20 ευρώ. Αν διέθετα περίπου 100 ευρώ, θα διάλεγα μεταξύ Sennheiser, Audio Technica και Marshall, χωρίς να αποκλείω Sony και JBL. Για αξία άνω των 150 ευρώ, δε μπορώ να σκεφτώ καν τι θα επέλεγα, οι επιλογές είναι εξαιρετικά ποιοτικές και συνάμα άπειρες...