Πώς να χειριστείτε τα τοξικά άτομα για να μην χαλάσετε την ψυχική σας υγεία

Πώς να χειριστείτε τα τοξικά άτομα για να μην χαλάσετε την ψυχική σας υγεία

Όλοι έχουμε σχεσεις που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, μας ανεβάζουν την ψυχολογια και βγάζουν τον καλύτερό μας εαυτό. Από την άλλη, υπάρχουν και σχέσεις όπου κυριολεκτικά μας «ξεθεώνουν», παίρνουν όλη την καλή μας ενέργεια και μας ωθούν προς την αρνητικότητα.

Οπότε τίθεται το ερώτημα, τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτά τα «τοξικά» άτομα, ιδιαίτερα αν τα έχουμε εδώ και καιρό στη ζωή μας.

Μπορεί και μόνο η προσπάθεια να μας εξουθενώσει, αλλά δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο με αρνητικότητα. Υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτούς τους «τοξικούς» ανθρώπους, με όμορφο τρόπο.

Με λίγη πρακτική μπορείτε να διαφυλάξετε την θετική σας ενέργεια, επιτρέποντας τόσο σε σας να παραμείνετε θετικοί, όσο και σε αυτούς να έχουν την ευκαιρία να μεταμορφώσουν την αρνητική τους ενέργεια σε θετική.

Παραμερίστε τα συναισθήματά σας και αντί να κάνετε πως δεν βλέπετε, παρατηρήστε την επιρροή που έχουν στη ζωή σας.

Πολλές φορές όταν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για κάποια άτομα, παραβλέπουμε την τοξικότητά τους.

Μπορεί ακόμα και να βρίσκουμε δικαιολογίες για αυτούς. Είναι εύκολο ιδιαίτερα αν το άτομο αυτό είχε κάποιες δυσκολίες στη ζωή του. Παρόλα αυτά, το μόνο που κάνουμε με το να το παραβλέπουμε, είναι να επιτρέπουμε σε αυτό το άτομο να είναι αρνητικό, τοξικό, δυστυχισμένο, εριστικό, υπερβολικό κ.ά. Η αλήθεια είναι πως όλο αυτό δεν είναι ο πραγματικός τους εαυτός. Όλοι έχουμε αγάπη στην καρδιά μας και τη δυνατότητα να ζήσουμε μια χαρούμενη και γεμάτη ζωή. Οι τοξικοί άνθρωποι απλά έχτισαν τοίχους γύρω τους και μπλοκάρουν όλη τη θετικότητα που αξίζουν να μπει στη ζωή τους. Εξετάστε πως σας φέρονται αυτά τα τοξικά άτομα.

Δείτε πως αυτό επηρεάζει τη ζωή σας και για πόσο καιρό αυτό συμβαίνει. Έως κάποιο σημείο εσείς έλκεται αυτό που βιώνετε. Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναζητήσετε το νόημα του πόνου που βιώνετε, και να βεβαιωθείτε πως δεν θα επιτρέψετε ποτέ ξανά σε αυτά τα άτομα να σας φέρονται με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα και αν αυτά τα άτομα δεν αλλάξουν, θα αλλάξει η συμπεριφορά τους απέναντί σας.

Ήρεμα και ευγενικά γνωστοποιήστε τους πως η τοξική τους συμπεριφορά δεν είναι αποδεχτή από σας πια.

Θα πρέπει να είστε ειλικρινείς μαζί τους.

Την στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε πως κάποια άτομα είναι τοξικά για σας, θα πρέπει να τους το πείτε και να μην τους αφήσετε να νομίζουν πως μπορούν να συνεχίσουν αυτή τη συμπεριφορά μαζί σας. Ηειλικρίνειάσαςθαανταμειφθεί. Μπορεί να είναι δύσκολο να τους αντιμετωπίσετε, γιατί μπορεί να μην καταλαβαίνουν καν τι τους λέτε, αλλά είναι καλύτερο για σας και να εκείνους, να τους το πείτε. Προετοιμαστείτε πως δεν θα αποδεχτείτε οποιοδήποτε είδος δικαιολογίας, αρνητικότητας ή ξεσπάσματος από μεριάς τους.

Παραμείνετε δυνατοί και να θυμάστε πως δεν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα οποιοδήποτε άτομο, αλλά ένα άκρως τοξικό άτομο μέσα στην αρνητική ενέργεια, που όμως δεν το αντιλαμβάνεται και θα απορρίψει κάθε σας ανάλογο ισχυρισμό. Το καλό είναι πως η απόρριψη είναι το πρώτο στάδιο της αποδοχής. Θα τους πάρει χρόνο να σκεφτούν και να χωνέψουν αυτά που θα τους πείτε. Δώστε τους αυτόν τον χρόνο, αν σημαίνουν πολλά για σας. Πείτε τους πως θα είστε εκεί για αυτούς και ότι θα τους βοηθήσετε να το ξεπεράσουν. Δώστε τους μερικά θετικά στοιχεία που πιστεύετε πως μπορούν να τους βοηθήσουν να μεταβούν από την τοξικότητα και την αρνητικότητα, προς τη θετικότητα.

Αλλά πάνω από όλα δώστε τους να καταλάβουν πως δεν θα αποδεχτείτε άλλο αυτήν την αρνητική τους συμπεριφορά. Εδώ είναι που η δύναμή σας θα πιάσει τόπο. Εδώ είναι που θα πρέπει να πατήσετε πόδι και να τους ξεκαθαρίσετε πως δεν αξίζετε πια αυτήν την τοξικότητα.

Μην αναλαμβάνετε εσείς προσωπικά την ευθύνη της δικής τους αρνητικής, τοξικής συμπεριφοράς.

Μερικές φορές σε αυτές τις καταστάσεις κάποιοι συνηθίζουν να κατηγορούν τον εαυτό τους για τα τοξικά άτομα στη ζωή τους.

Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν φταίνε αυτοί για την άσχημη συμπεριφορά των άλλων. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του ότι εκείνοι τους κατηγορούν για πράγματα που δεν έχουν έλεγχο, κατηγορούν το θύμα. Αυτό συμβαίνει σε σας, μην τους αφήσετε να το πετύχουν και να σας μετατρέψουν σε θύματα. Έχουν την ικανότητα να ελέγξουν τα συναισθήματά τους όπως όλοι οι άνθρωποι. Μπορεί να έχουμε μάθει πολύ λίγα σε σχέση με το πώς θα ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, αλλά είναι ένα από αυτά που θα πρέπει να μάθουμε για να είμαστε χαρούμενοι και να έχουμε όμορφες σχέσεις με τους άλλους.

Στείλτε τους θετική ενέργεια που μπορεί να μετατραπεί σε θεραπευτική δύναμη.

Όταν είστε χάλια, δεν θα νιώθατε υπέροχα αν ερχόταν κάποιος και σας έδινε μια όμορφη αγκαλιά ή ένα χέρι βοηθείας, για κανέναν απολύτως λόγο;

Λοιπόν, όλοι έτσι νιώθουν. Είναι μια χαρά και απολύτως υγιές να δίνετε στους άλλους ότι μπορείτε όταν δεν είναι καλά, ακόμα και θετικές σκέψεις, όπου έχουν μια ιδιαίτερα θεραπευτική δύναμη. Το να είστε θυμωμένοι μαζί τους και να τους το κρατάτε, να τους φέρεστε άσχημα, με μίσος, δυσαρέσκεια και αρνητικότητα, θα επηρεάσει κυρίως εσάς αρνητικά και δεν θα μπορέσετε να ζήσετε μια χαρούμενη και ευτυχισμένη ζωή. Αν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους, τότε προσπαθήστε να επικοινωνήσετε με ανώτερή σας δύναμη και να τους στέλνετε θετικότητα. Θυμηθείτε πως εκείνοι που χρειάζονται την θετική σας ενέργεια περισσότερο, είναι εκείνοι που είναι πιο αρνητικοί από όλους τους άλλους.

Αποφασίστε πως είτε θα τους βοηθήσετε, είτε θα προχωρήσετε παρακάτω και δεν θα ασχοληθείτε καν μαζί τους.

Το σημαντικότερο είναι να αποφασίσετε πως θα συνεχίσετε με τα τοξικά άτομα στη ζωή σας.

Μπορείτε να μην τους βλέπετε και τόσο συχνά με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να τους αποβάλετε τελείως από τη ζωή σας, αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε και μια πιο συμπονετική οδό. Αυτό θα συμβεί όταν θα αντιληφθείτε πως όλοι συνδεόμαστε κατά κάποιον τρόπο στο σύμπαν και για αυτό χρειαζόμαστε ο ένας την υποστήριξη του άλλου για να επιβιώσουμε. Ακόμα κι αν κάνουμε πως δεν βλέπουμε την τοξικότητα και την αρνητικότητα στους άλλους και τους αποφεύγουμε ή τους αποβάλουμε από τη ζωή μας, αυτό δεν σημαίνει πως δεν συνεχίζει να υπάρχει. Είναι καλύτερα να κάνουμε κάτι θετικό μήπως και αλλάξει προς το καλύτερο αυτή η κατάσταση. Ακολουθήστε αυτό που σας λέει το ένστικτό σας και προχωρήστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μπορείτε να απομακρυνθείτε από κάποια τοξικά άτομα με συμπόνια και πάλι να παραμείνετε θετικοί την ίδια στιγμή. Αν και μόνο το να ακούσετε τα αρνητικά άτομα χάνετε τη θετική σας ενέργεια και δεν θέλετε καν να επικοινωνήσετε μαζί τους, μπορείτε απλά να τους στείλετε ένα μήνυμα ή ένα email. Πολλές φορές είναι καλύτερο για σας να περιορίσετε την επικοινωνία σας μαζί τους και απλά να απομακρυνθείτε από αυτή την τοξική πηγή, ιδιαίτερα αν δεν βλέπετε κανένα σημάδι βελτίωσης. Αξίζετε να σας σέβονται και να σας αγαπούν. Για αυτό αν τα έχετε δοκιμάσει όλα και δεν έχουν προχωρήσει προς μια θετική κατεύθυνση, καλύτερη να προχωρήσετε εσείς παρακάτω, ήρεμα και δίχως τσακωμούς.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να καθαρίσει το μυαλό σας και να απελευθερώσετε το πνεύμα σας.

Καθώς κάνετε αποτοξίνωση και καθαρίζετε τη ζωή σας από τα τοξικά άτομα είναι σημαντικό να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν.

Μπορείτε να βρίσκεστε πιο συχνά κοντά στη φύση, σε δέντρα, βουνά, θάλασσες. Μπορείτε να συμμετέχετε πιο συχνά σε ομάδες ή βρίσκεστε με άτομα που κάνουν το αγαπημένο σας χόμπι, όπως η ποδηλασία, το τρέξιμο, η ορειβασία, η γιόγκα, η γυμναστική, η κολύμβηση ή ακόμα και συχνούς περιπάτους. Δεν είναι εύκολο το να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά καθημερινά τοξικά και αρνητικά άτομα.

Μπορεί να σας προκαλούν στρες και να επηρεάσουν αρνητικά τη ζωή σας, αν δεν σταματήσετε και δεν αρχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Καλύτερα να έχετε γύρω σας θετικά άτομα, αλλιώς προτιμήστε να μείνετε μόνοι όταν δεν τα βρίσκετε. Όπως και να’ χει, προσπαθήστε να βρείτε πράγματα να κάνετε που θα επηρεάσουν θετικά τη ζωή σας και θα πάρουν το νου σας μακριά, ώστε να απελευθερώσετε το πνεύμα σας και να καθαρίσετε την ενέργειά σας.

Συγγραφέας: Ματίνα Π. – https://www.anew.gr