Σε ποια ηλικία αρχίζουν οι άνθρωποι να αδιαφορούν για την μουσική που ακούν οι νέοι;

Σε ποια ηλικία αρχίζουν οι άνθρωποι να αδιαφορούν για την μουσική που ακούν οι νέοι;

Μια προσεκτική παρατήρηση στα σχόλια αυτών που επικρίνουν την εκάστοτε νέα μουσική θα μας δείξει ότι αυτοί που σχολιάζουν αρνητικά τα νέα τραγούδια σχεδόν πάντα φέρνουν σαν θετικό παράδειγμα την μουσική που άκουγαν αυτοί στην παιδική και εφηβική τους ηλικία.

Δηλαδή ένας σημερινός 50αρης δεν θα υποστηρίξει εύκολα τραγούδια που κυκλοφόρησαν στον νέο αιώνα, αλλά τους Guns 'N' Roses, Nirvana, Smashing Pumpkins, Kate Bush και γενικά όσους είχαν επιτυχία στην περίοδο 1979 μέχρι το τέλος του περασμένου αιώνα.

Αυτό συμβαίνει και με τους Έλληνες καλλιτέχνες και συνθέτες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων από μεγαθήρια της μουσικής όπως οι Τσιτσάνης, Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος κλπ. οι οποίοι δεν έχουν χρονικό περιορισμό και τα τραγούδια τους πέρασαν σε διάφορες ηλικίες.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ναι υπερασπίζονται τους Beatles, άντε και τους Rolling Stones, αλλά από εκεί και πέρα τέρμα, μιλάνε με γενικότητες για την μουσική του'60, το ροκ, τα μπλουζ, χωρίς να αναφέρουν συγκεκριμένους καλλιτέχνες.

Νέα έρευνα ήλθε να επιβεβαιώσει αυτές τις σκέψεις με συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι στα 33 τους σταματούν να έχουν επαφή με την νέα μουσική, όπως όταν ήταν νεότεροι και οι αναμνήσεις τους είναι γεμάτες από μουσική που άκουγαν πριν από αυτή την ηλικία.

Κώστας Ζουγρής