Joker ή Joke; σημεία των καιρών

Joker ή Joke; σημεία των καιρών

Ξετρελαμένοι οι Έλληνες με το Joker τρέχουν μαζικά να παρακολουθήσουν την ταινία και καλά κάνουν.

Όμως το να την θεωρούν αρκετοί αριστούργημα, δείχνει σε ποια εποχή ζούμε.

Εξαιρετική η ερμηνεία του Joaquin Phoenix ο οποίος αξίζει το όσκαρ, όμως σαν ταινία το να βάζουμε το Joker που βασίζεται σε κόμικ, δίπλα στα αριστουργήματα του κινηματογράφου, είναι κάτι που δεν το βρίσκω λογικό.

Βέβαια ζούμε σε μια εποχή που οι τηλεοπτικές σαβούρες κάθε βράδυ μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κοινού, οι ροκ ραδιοφωνικοί σταθμοί στο εξωτερικό παίζουν Chic, η Rihanna θεωρείτε σαν κάτι ανάλογο της Grace Slick, απλά οι συγκρίσεις πια έχουν χάσει την έννοια που είχαν στο παρελθόν.

Στην Αμερική η Summer Walker με το πρώτο της άλμπουμ μπορεί με την απήχηση που θα έχει στα social media να ξεπεράσει φαινομενικά σε επιτυχία πχ, την Carole King.

Ο Scorsese επί της ουσίας έχει δίκιο, αυτές οι ταινίες δεν είναι κινηματογράφος, όπως οι περισσότεροι ράπερς που εμφανίζονται κάθε εβδομάδα δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την μαύρη μουσική, είμαι περίεργος αν ρωτήσεις έναν Αμερικανό 40ρη πόσα τραγούδια του DMX που έχει 6 Νο 1 άλμπουμ, θα ξέρει ή ας πούμε, του Future και του Rick Ross.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους τους καλλιτέχνες του ραπ, αλλά στο σινεμά αυτό με τους σούπερ ήρωες με ξεπερνάει, όπως και η λατρεία για τις ταινίες Star Wars.

Βέβαια πάντα υπήρχαν ανάλογες, διασκεδαστικές στην ουσία ταινίες, όμως ακόμα και σαν πιτσιρικάδες δεν τις θεωρούσαμε αριστουργήματα, απλά μας άρεσαν.

Τώρα το Χόλυγουντ επιλέγει αναγκαστικά ταινίες όπως το Joker για να περάσει τα πολιτικά και κοινωνικά του μηνύματα του στους νέους, είναι η νέα φιλοσοφία των πραγμάτων του να κάνουμε τον κόσμο να πιστεύει ότι ζει σε μια εικονική πραγματικότητα.

Επαναστατούν στην κοινωνία οι ηθοποιοί για λογαριασμό μας μέσα από τους ρόλους τους, κάνουμε σεξ διαβάζοντας τα βιβλία με τις εμπειρίες που είχαν τα αστέρια του σινεμά πριν από 30 χρόνια όταν ήταν σε νεαρή ηλικία, μαθαίνουμε πώς περνούσε ο Elton John στο παλάτι με την Βασίλισσα και την πριγκίπισσα Diana, είμαστε πια μέσα στα πράγματα.

Μπορεί τα παιδιά μας να μην έχουν δουλειά, όμως ποιος ξέρει μπορεί να νικήσουν σε κάποιο από τα τηλεοπτικά παιχνίδια.

Υπάρχουν άνθρωποι, όπως άκουσα που ψάχνουν να βρουν να πωλήσουν το νεφρό τους για να εξοφλήσουν το στεγαστικό δάνειο του παιδιού τους για να μην χάσει το σπίτι του κι εμείς αναλύουμε το Joker. Το μέλλον θα είναι ακόμα χειρότερο.

Κώστας Ζουγρής