Συγκροτήματα όπως οι Doors, Pink Floyd είναι ή θα γίνουν μέρος της κλασικής μουσικής;

Συγκροτήματα όπως οι Doors, Pink Floyd είναι ή θα γίνουν μέρος της κλασικής μουσικής;

Κλασική μουσική δεν είναι βέβαια μόνο τα κονσέρτα, ούτε η μουσική που ακούγεται στις κηδείες όπως νομίζουν μερικοί, η κλασική μουσική δημιουργείται στο πέρασμα του χρόνου και με αυτήν την έννοια ναι πιστεύουμε ότι οι Doors θα ενταχθούν στο μέλλον σ' αυτό που αποκαλούμε κλασική μουσική.

Ήδη είναι κλάσικ ροκ. Μην τα βλέπετε με την Ελληνική άποψη της πλειοψηφίας των φίλων της κλασικής που μεγάλωσαν ακούγοντας το Γ' Πρόγραμμα αλλά με την μορφή και τα ανοίγματα που είχε κάνει επί εποχής Χατζιδάκι.

Τα μέλη των Doors, είχαν σχέση με την κλασική, μην ξεχνάμε και την διασκευή του Manzarek στα Carmina Burana, ενώ και οι ίδιοι έπαιξαν το γνωστό Adagio που αποδίδεται στον Albinoni και χρησιμοποίησαν κλασική σύνθεση στο Spanish Caravan.

Συγκροτήματα όπως οι Pink Floyd, Genesis, ELP, Yes, Zappa κα, είναι ήδη μέρος αυτού που αποκαλούμε κλασική μουσική, όπως ο Stravinsky και ανάλογοι συνθέτες, το έχω γράψει εδώ και αρκετά χρόνια, θα το δουν πιστεύω οι νεότεροι στο μέλλον αν έχω δίκιο, αν και τουλάχιστον στην Αμερική, ήδη υπάρχει παρουσία τέτοιων ονομάτων σε σελίδες κλασικής μουσικής. η μουσική δεν είναι νεκρή, εξελίσσεται στον χρόνο.

Δεν έχω βέβαια τις μουσικές γνώσεις που έχουν αυτοί που έχουν σπουδάσει μουσική, έχω ακούσει όμως και ακούω πολύ μουσική και όπως όλοι μας δικαιούμαι να έχω τις απόψεις μου.

Επί της ουσίας θα ήταν αστείο να θέλαμε να παίζουν πχ οι Pink Floyd σε μουσικές φόρμες περασμένων αιώνων, ο ήχος τους πιστεύω είναι εξέλιξη αυτού που αποκαλεί ο απλός κόσμος κλασική μουσική, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο πρώτος ροκ σταρ ήταν ο Liszt.

Κώστας Ζουγρής