Πολύς θόρυβος για το Ελληνικό χιπ χοπ και συγκεκριμένους καλλιτέχνες, ενώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά.

Πολύς θόρυβος για το Ελληνικό χιπ χοπ και συγκεκριμένους καλλιτέχνες, ενώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά.

Πολύς θόρυβος για το Ελληνικό χιπ χοπ και συγκεκριμένους καλλιτέχνες, ενώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά.

Η Ελληνική κοινωνία, όπως συμβαίνει συνήθως, με αρκετά χρόνια καθυστέρηση δίνει σημασία στο φαινόμενο του χιπ χοπ.

Αυτά που συμβαίνουν εδώ και δεκαετίες στις υπόλοιπες μη Αγγλόφωνες χώρες, συμβαίνουν και στην Ελλάδα.

Το πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση κανείς δεν ξέρει, στην Αμερική πάντως έχουν περάσει 40 χρόνια και αυτή μουσική μας έχει χαρίσει πολλά καταπληκτικά τραγούδια, όσο και να μην θέλουν να το παραδεχθούν οι αφοσιωμένοι στο παρελθόν.

Πριν από 2 χρόνια στα μεγάλα Αμερικάνικα site, αλλά και στην Αγγλία, δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά σε καλλιτέχνες του χιπ χοπ, τώρα κυριαρχούν παντού.

Το ίδιο και στο ραδιόφωνο, σταθμοί που έπαιζαν μόνο ροκ, τώρα πια του αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο, ενώ παίζουν συχνά μουσική ντίσκο.

Το ξέρω εσείς δεν είστε όπως οι άλλοι και αγανακτείτε, όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και δεν μπορεί να αλλάξει επειδή κάποιοι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι Eloy είναι καλύτεροι των Pink Floyd, στην Γερμανία, που είναι η πατρίδα τους, τους ξέρουν ελάχιστοι.

Έχετε ακούσει πως μιλάνε τα πιτσιρίκια; από αυτά εμπνέονται οι Έλληνες καλλιτέχνες του χιπ χοπ, όχι τα πιτσιρίκια από αυτούς.

Είναι γραφικό και ελάχιστοι θα το καταλάβουν, αλλά συμβαίνει αυτό ακούγαμε μικροί να τραγουδά ο Νίκος Γούναρης, 'Ο κόσμος άλλαξε αλλάξαν οι καιροί, είναι όλα ψεύτικα και ας φαίνονται αλήθεια'.

Η μηχανή του χρόνου δεν έχει εφευρεθεί ακόμα, αλλά ας ακούν όσοι θέλουν τραγούδια και καλλιτέχνες από άλλες δεκαετίες που αγάπησαν, είναι αδύνατον όμως να επιβάλλουν στους νεότερους το τι θα ακούσουν.

Βέβαια πάντα υπάρχει η δυνατότητα να τους προτείνουμε διάφορα και αυτό γράφω εδώ και χρόνια, στον δρόμο για το σχολείο βάλτε στα παιδιά σας αυτά κλπ.

Με αφορισμούς στον κάθε Sin Boy δεν αλλάζει η κατάσταση, αλλά παράλληλα κανείς δεν μπορεί να σας απαγορεύσει να ακούτε αυτά που αγαπάτε.

Εμείς αγαπάμε και το χιπ χοπ, γιατί αγαπάμε εδώ και χρόνια όλα τα είδη της μουσικής.

Όσο για τους στίχους του Ελληνικού χιπ χοπ και τις κοινωνικές προεκτάσεις που έχει, στην Αμερική όπως λέει ο Πετρίδης, επιφανείς διανοούμενοι ασχολούνται και προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο, εδώ μόνο αφορισμός και επίκληση του 'Μπαμπούλα' Πετρίδη να με βάλει στην θέση μου, δυστυχώς όμως γι' αυτούς τους λίγους που εκφράζονται άσχημα και προσβλητικά για μένα, οι απόψεις του Γιάννη ελάχιστα διαφέρουν, αν διαφέρουν έστω και λίγο από τις δικές μου.

Δεν είμαστε βέβαια υπερασπιστές του Ελληνικού χιπ χοπ, αλλά υπάρχει η πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, δηλαδή να τσακωθούμε με τα παιδιά και εγγόνια μας επειδή τραγουδούν το Μαμά; και να τους επιβάλλουμε να ακούνε τα γκρουπ του '60, 70,80,90 που αγαπάμε;

Κώστας Ζουγρής