Η σχέση του Σαββόπουλου με την αριστερά, ήταν αμφίδρομη

Ο Σαββόπουλος πάντα παραμένει στην κορυφή!

Από σχόλιο σας

O Σαββόπουλος έχει γράψει υπέροχα τραγούδια. Μπορείς να βρεις τέτοια ακόμα και στις τελευταίες του δισκογραφικές δουλειές, και στιχουργικά και μουσικά. π.χ. Αηδόνι Στην Κερασιά, από τον Χρονοποιό (1999) όπου προσπαθεί να κάνει κάτι παρόμοιο με τη Μαύρη Θάλασσα.

Η καριέρα του στα πρώτα του μουσικά βήματα βασίστηκε στην Αριστερά. Αυτή η σχέση ήταν αμφίδρομη. Ο Σαββόπουλος πρόσφερε τρομερά κομμάτια για το κίνημα και το Αριστερό κίνημα του πρόσφερε δημοτικότητα και αναγνώριση. Σίγουρα πήρε πολλά από την Αριστερά (και όσον αφορά την καριέρα του, και όσον αφορά την πνευματική του καλλιέργεια, τον τρόπο σκέψης, τις ευαισθησίες κ.α.). Παράλληλα βοήθησε με τα τραγούδια του το Αριστερό κίνημα. Ακόμα τα τραγούδια εκείνης της περιόδου το βοηθάνε (ότι έχει μείνει πια από αυτό). Τα τραγούδια που έχουν κάτι να πουν εξάλλου από ένα σημείο και μετά αποχωρίζονται τον δημιουργό τους και αποκτούν δικιά τους διαδρομή στον χρόνο και στον κόσμο. Ακόμα θα ακούγονται στο Αριστερό κίνημα, ίσως ακόμα να εμπνέουν, άσχετα με το πως αισθάνεται πλέον ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Δεν μπορώ να ξέρω αν ο Σαββόπουλος όντως πίστευε αυτές τις ιδέες τότε ή απλά τις ασπάστηκε επειδή ήταν μόδα εκείνα τα χρόνια το αριστερό προφίλ. Θέλω όμως να σας θυμίσω ότι η καριέρα του έχει και πολλά κοινά με αυτή του Bob Dylan, πέρα από τη μουσική πλευρά. Και οι δύο άρχισαν ως καλλιτέχνες με τραγούδια διαμαρτυρίας. Όταν ο Dylan απαρνήθηκε την Αριστερά, το ίδιο έκανε και ο Σαββόπουλος. Όταν ο Dylan ''την είδε'' Χριστιανός, ο Σαββόπουλος έγινε Νεο-Ορθόδοξος. Και πάει κάπως έτσι μέχρι που μας είπε τελικά ο Νιόνιος: Μην Πετάξεις Τίποτα!

Ποιος είναι αυτός που βοηθήθηκε περισσότερο δεν μπορώ να το πω. Σίγουρα αρκετοί είναι αυτοί που στενοχωρήθηκαν, ή και διέγραψαν ακόμα τον Σαββόπουλο με την μετέπειτα πορεία του ή τον αποδέχονται μέχρι ενός σημείου. Από την άλλη πιστεύω ότι πρέπει να κρίνουμε τον καλλιτέχνη με βάση το καλλιτεχνικό του έργο. Πόσοι καλλιτέχνες δεν μας έχουν απογοητεύσει με τις προσωπικές τους επιλογές; Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματήσαμε να τους ακούμε και να τους παραδεχόμαστε καλλιτεχνικά.

Μάκης Πετράτος