7 σημαντικά πράγματα που συνήθως μαθαίνουμε πολύ αργά στη ζωή...

7 σημαντικά πράγματα που συνήθως μαθαίνουμε πολύ αργά στη ζωή...

Τα μαθήματα της ζωής είναι γεμάτα σοφία. Συχνά μαθαίνονται με σκληρό τρόπο και κατά κανόνα καταλαβαίνουμε το νόημα τους πολύ μετά το εκάστοτε γεγονός. Γι’ αυτό άλλωστε οι παλιοί λένε ότι η σοφία είναι μια χτένα που αποκτάς όταν έχεις χάσει όλα τα μαλλιά σου…

“Κάλλιο αργά παρά ποτέ» όμως είναι μια ακόμα δική τους σοφή ρήση… Το δίχως άλλο θα ήταν καλύτερα αν τα μαθαίναμε όλα όσο πιο νωρίς γίνεται, αλλά η ουσία είναι όποτε κι να γίνουμε δέκτες τους να τα χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Τα 7 πράγματα που μαθαίνουμε συνήθως αργά στη ζωή μας είναι τα ακόλουθα.

Μάθημα 1 – Εάν θέλεις να κάνεις αυτό που αγαπάς πρέπει να δουλέψεις τρεις φορές σκληρότερα από οποιονδήποτε άλλον

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περνούν τη ζωή τους κάνοντας αυτό που τους αρέσει. Αντίθετα κάνουν αυτό που τους έχουν πει ότι πρέπει ή ότι οι γονείς, οι φίλοι και οι συνάδελφοι τους προτείνουν να κάνουν. Άλλες φορές πάλι δεν κυνηγούν τίποτα από όσα έχουν πραγματικά σημασία για τους ίδιους. Ωστόσο αν θες να κάνεις αυτό που αγαπάς πρέπει να το δεις σαν προνόμιο και όχι σαν προσδοκία. Οι άνθρωποι που έχουν αυτή τη τύχη δεν είναι η πλειοψηφία. Οπότε αν αυτό επιθυμείς πραγματικά, πρέπει να αρχίσεις να εργάζεσαι γι αυτό το σκοπό άμεσα, τώρα…

Μάθημα 2 – Πίσω από τον θυμό κρύβεται πάντα ο φόβος

Ο σοφός Γιόντα λέει ότι ο φόβος είναι το μονοπάτι στη σκοτεινή πλευρά. Ο φόβος οδηγεί στον θυμό και αυτός στο μίσος που ξεσπά κάνοντας κάποιον να υποφέρει. Όποτε υποφέρουμε, ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αρχικά πιστεύουμε ότι ευθύνεται κάτι έξω από εμάς. Κάτι που μισούμε. Αν καταφέρουμε όμως να κοιτάξουμε κάτω από την επιφάνεια αυτού του συναισθήματος, θα δούμε ότι κρύβεται θυμός. Σίγουρα κάτι στο οποίο έχουμε γραπωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο πίσω από όλα αυτά υπάρχει πάντα φόβος. Ο φόβος της απώλειας, ο φόβος του να αφήσουμε κάτι να φύγει… Αλλά αν φτάσουμε στο σημείο να αναγνωρίσουμε αυτόν τον φόβο θα μπορέσουμε να τον προσεγγίσουμε με συμπόνια και να απελευθερωθούμε από αυτόν…

Μάθημα 3 – Οι καθημερινές μας συνήθειες διαμορφώνουν τον μελλοντικό εαυτό μας

Αυτό που κάνεις σήμερα είναι μια ακόμα πράξη για το ποιος θα είσαι αύριο. Όταν μια πράξη επαναλαμβάνεται στη διάρκεια μιας εβδομάδας, αρχίζεις να χτυπάς την πόρτα της αλλαγής. Όταν μια πράξη επαναλαμβάνεται στη διάρκεια ενός μήνα, αρχίζεις να βλέπεις τη διαφορά. Όταν μια πράξη επαναλαμβάνεται στη διάρκεια ενός χρόνου, δύο χρόνων ή πέντε χρόνων, δεν θα αναγνωρίζεις τον εαυτό σου… Θα έχεις αλλάξει ολοκληρωτικά. Μην υποτιμάς τη δύναμη κάθε μίας μικρής συνήθειας. Για καλό ή για κακό οι συνήθειας μας καθορίζουν ποιοι θα είμαστε στην πορεία της ζωής μας.

Μάθημα 4 – Τα συναισθήματα χρειάζονται εξάσκηση

Όταν μιλάμε για εξάσκηση συνήθως αναφερόμαστε στις δεξιότητες μας. Κάνεις εξάσκηση στο πιάνο ή κάνεις εξάσκηση στο χόκεϊ. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το ποιος είσαι από συναισθηματικής πλευράς χρειάζεται εξάσκηση. Μπορείς να κάνεις εξάσκηση στηnν ταπεινότητα, μπορείς να εξασκηθείς στη συγχώρεση. Μπορείς να εξασκηθείς στην συνειδητότητα και το χιούμορ, το ίδιο εύκολα που μπορείς να εξασκηθείς στο θυμό, την απέχθεια, το δράμα και τη σύγκρουση. Το ποιος είσαι συναισθηματικά είναι η αντανάκλαση των πραγμάτων που εξασκείς συνειδητά ή ασυνείδητα. Δεν έχεις γεννηθεί συγχυσμένος. Δεν έχεις εξασκήσει αυτό το συναίσθημα περισσότερο από ότι έχεις εξασκήσει για παράδειγμα τη χαρά.

Μάθημα 5 – Ο καθένας από εμάς έχει την ατζέντα του

Πρόκειται για μια φράση κλισέ και συχνά χρησιμοποιείται με αρνητικό τρόπο. Εγώ όμως την χρησιμοποιώ με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στο τέλος της ημέρας όλοι μας πρέπει να φροντίσουμε για τον εαυτό μας. Όλοι έχουμε τα όνειρα μας, τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας, την οικογένεια, τους φίλους και τους συντρόφους μας. Και όλοι θέλουμε τα ίδια βασικά πράγματα. Φυσικά και υπάρχουν οι άνθρωποι που θα εμπιστευτείς. Ο καλύτερος τρόπος ωστόσο για να είσαι πάντα προσγειωμένος και άνετος με όσα προκύπτουν είναι να έχεις πάντα στο νου σου ότι ο καθένας από εμάς έχει μια ατζέντα. Δεν μπορείς να ελέγχεις τους άλλους. Δεν μπορείς να περιμένεις από αυτούς να σε βάλουν πριν από τον εαυτό τους. Ακόμα κι αν το πετύχεις θα είναι μια βραχυπρόθεσμη νίκη, γιατί σύντομα η αλήθεια θα βγει στην επιφάνεια. Αντίθετα κάνε σκοπό της ζωής σου να βοηθάς τους άλλους να εκπληρώσουν τα δικά τους όνειρα. Αν αποδέχεσαι και προσφέρεις βοήθεια οι σχέσεις με τους γύρω σου θα είναι ομαλές και εποικοδομητικές.

Μάθημα 6 – Tο ταξίδι είναι πιο σημαντικό από τον προορισμό

Είναι άλλο πράγμα να βάζεις έναν στόχο και ταυτόχρονα να βοηθάς τους άλλους και εντελώς διαφορετικό να βάζεις στην άκρη τον εαυτό σου για το δικό τους καλό. Το αποτέλεσμα δεν αξίζει το συναισθηματικό στρες που θα σου προκληθεί στην πορεία. Εάν δεν μπορείς να απολαύσεις το ταξίδι με αυτούς που έχεις δίπλα σου, τότε η επίτευξη του στόχου σου δεν θα έχει καμιά αξία.

Μάθημα 7 – Η σκληρή εργασία και το γέλιο μπορούν να είναι αμοιβαία

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν γελάς δυνατά δεν παίρνεις τα πράγματα στα σοβαρά. Οι καλύτερες ιδέες προκύπτουν όταν είμαστε χαλαροί. Τα ωραιότερα πράγματα συμβαίνουν όταν είμαστε χαρούμενοι. Η ανθρώπινη επαφή ξεκινά με το γέλιο και αυτό είναι που μας βοηθά να λύνουμε τα προβλήματα και να παραμένουμε ανοιχτοί στις πιθανότητες. Κάποιοι άνθρωποι δεν το μαθαίνουν ποτέ. Γίνονται γκρινιάρηδες όσο μεγαλώνουν. Αλλά ζωή είναι να προσπαθούμε να διασκεδάζουμε. Και το να διασκεδάζουμε δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα στη ζωή μας. Αντίθετα μπορούμε να διασκεδάζουμε και να κάνουμε όλα όσα θέλουμε και βάλουμε στο μυαλό μας.

Συγγραφέας: Νίκολας Κόουλ

Πηγή: The Art of Improvement