Από την αφάνεια στην δεκαετία του '50, στην κορυφή σήμερα οι μαύροι καλλιτέχνες

Από την αφάνεια στην δεκαετία του '50, στην κορυφή σήμερα οι μαύροι καλλιτέχνες

Αν ακούσει κανείς τις εκπομπές που κάνει αυτότο καιρό ο Γιάννης Πετρίδης στο Α' Πρόγραμμα με θέμα την δεκαετία του '50 στις ΗΠΑ, οι μαύροι καλλιτέχνες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν υπήρχαν συνήθως στις λίστες με τα δημοφιλέστερα τραγούδια της εβδομάδας.

Στα πρώτα 5 χρόνια της δεκαετίας του '50 μόνο ο Nat King Cole είχε φτάσει στο Νο 1, ήταν μία σκοτεινή εποχή ρατσισμού και Μακαρθισμού. Ευτυχώς άλλαξαν πάρα πολλά από τότε.

Αυτή την εβδομάδα στα 10 πρώτα άλμπουμ της Αμερικής μόνο 2 λευκές τραγουδίστριες παρουσιάζονται, οι Billie Eilish και Ariana Grande, ένα ποπ συγκρότημα από την Βόρεια Κορέα και οι 7 υπόλοιπες θέσεις ανήκουν σε μαύρους, όπως Khaled, Beyonce με δύο άλμπουμ, Lizzo, Juice World κα.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά και στο Βρετανικό τσαρτ αυτής της εβδομάδας, θα δει ότι και εκεί έχουν αλλάξει τα πράγματα με την συνεχώς ανερχόμενη Βρετανική χιπ χοπ σκηνή.

Ο Loyle Carner είναι ο πιο πρόσφατος σ'αυτό το χώρο που γνωρίζει επιτυχία, αλλά και Αμερικάνος Lil Nas X που εξακολουθεί να είναι Νο 1 στα σινγκλς.