Μουσική & πολιτική, πάντα είχαν σχέση

Μουσική & πολιτική, πάντα είχαν σχέση

 

Από την εποχή του μεσαίωνα οι συνθέτες που είχαν την εύνοια των βασιλέων και αυτοκρατόρων στην Ευρώπη είχαν την δυνατότητα να γράφουν απερίσκεπτοι τα μεγάλα έργα τους και να τα παρουσιάζουν σε αυτούς που τους χρηματοδοτούσαν.

 

Στην σύγχρονη εποχή, ο ερχομός του ροκ στην δεκαετία του '50 ήλθε να αλλάξει τα πάντα και φτωχοί νέοι με την δύναμη της μουσικής τους μπορούσαν συχνά να περάσουν μηνύματα στους νέους που δεν ήταν της έγκρισης των κυβερνήσεων της εποχής.

 

Δεν είναι τυχαίο το ότι κυρίως στην δεκαετία του '60 εμφανίσθηκαν πολλά σημαντικά μουσικά είδη και συχνά οι μουσικοί είχαν άποψη για τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής.

 

Aπό τότε έχουν εμφανισθεί στον πλανήτη πολλά μουσικά περιοδικά, αυτό που κατάφερε να εδραιωθεί όμως και να υπάρχει ακόμα και στις μέρες μας παίζοντας τον πρώτο ρόλο στα μουσικά έντυπα, είναι το Rolling Stone.

 

Από τις πρώτες μέρες της έκδοσής του έπιασε τον σφυγμό και τα προβλήματα των νέων γράφοντας για το Βιετ Ναμ, τον τότε πρόεδρο Νixon και γενικά κάθε σημαντική πολιτική εξέλιξη.

 

Το Apotis4stis5 βέβαια δεν είναι Rolling Stone αλλά έχει κι αυτό όπως κάθε πολίτης το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του για τα κοινωνικά μας θέματα,

 

Προσπαθούμε πάντα η θέση μας να είναι αμερόληπτη και πιστεύουμε ότι το έχουμε καταφέρει.

 

Αυτός ο τόπος που έχει περάσει τόσα πολλά στο παρελθόν, σήμερα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

 

Όλα όσα είχαμε μάθει στο παρελθόν δεν έχουν εφαρμογή στην εποχή μας, είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν τα πάντα και πολύ γρήγορα. 

 

Για να γίνει αυτό απαιτείται συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, που δυστυχώς όμως εξακολουθούν να έχουν την νοοτροπία του συνοικιακού μαγαζιού.

 

Αυτή η θέση μας βρίσκει αντίθετους, κυρίως των φανατικών φίλων των κομμάτων, που για δικούς τους λόγους προφανώς δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.

 

Πολλοί από αυτούς δυσανασχετούσαν όταν κάναμε αναφορές στο ραδιόφωνο παλαιότερα και στα ποδοσφαιρικά, κι εμείς όταν η ομάδα μας θα ήταν μόνιμα πρωταθλήτρια ενδεχομένως να μην μιλάγαμε τότε, στην πάροδο του χρόνου όμως έχουν βγει τόσα πράγματα στην φόρα που δεν θα βάζαμε το χέρι μας στο Ευαγγέλιο ότι όλα έγιναν τίμια, σ' αυτό το χώρο, αντίθετα αυτή η φιλοσοφία του γ..... μεταφέρθηκε σε όλο το φάσμα της κοινωνικής μας ζωής με τα γνωστά αποτελέσματα, μεσαιωνικούς εργατικούς νόμους, παράνομες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αποφάσεις της βουλής μέσα σε ελάχιστες μέρες, ενώ τώρα μας ζητούν τα κόμματα να τα ψηφίσουμε για να μπορέσουν να έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν το ένα ή το άλλο.

 

Όταν όμως ήθελαν να αλλάξουν, αυτά που άλλαξαν, δεν ρωτούσαν κανένα και μέσα σε μερικές μέρες με προεδρικά διατάγματα περάσανε ότι γουστάρανε.

 

Ο Σημερινός πρωθυπουργός ανήκει σε μία  συντηρητική παράταξη που ποτέ δεν φημιζόταν για την πληθώρα των σημαντικών στελεχών της και  έχουμε επιφυλάξεις για μερικές ενέργειές του, που όλοι τις ξέρουμε και όσο και να θέλει να τις ρίξει σε άλλους, θεσμικά αυτός είναι υπεύθυνος, δεν μπορεί από την μία στενός συνεργάτης του να μας λέει ότι τηλεφώνησε σε δικαστικούς και ζήτησε συγκεκριμένες εξελίξεις και από την άλλη προχθές να μας λέει ότι η επιθυμία του είναι αντίθετη με αυτές τις θέσεις.

 

Από την άλλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει την εμπειρία ενός 60ρη και αυτό είναι λογικό, έτσι μερικές φορές με την παρότρυνση των διαφόρων τάσεων που έχει το κόμμα του και την προεκλογική ασυλία τού να πούμε κάτι παραπάνω, λέει πράγματα που θα μπορούσε να αποφύγει.

 

Βέβαια δεν υπάρχει πολιτικός που να μην έχει αποδειχθεί ότι είναι ψεύτης στην πολιτική του πορεία, απολαμβάνουμε την μουσική, αλλά ενέργειες όπως το κλείσιμο της ΕΡΤ είχαν επίπτωση και στην πολιτική, αλλά και την καλλιτεχνική ζωή της χώρας, το ίδιο συμβαίνει και με την γενική αντιμετώπιση όλου του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ για την μουσική, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η συμμετοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις, εμείς όμως δεν είμαστε έτσι, μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές εξελίξεις, αλλά και η μουσική. 

 

Η ουσία όμως είναι μία, μας αρέσει δεν μας αρέσει, αυτά τα δύο κόμματα λογικά θα πρέπει να τα βρουν και να μας κυβερνήσουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αν κάποιο ονειρεύονται δεκανίκια από άλλες δυνάμεις, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε μια μόνιμα αιχμάλωτη κυβέρνηση σε τύπους που δεν θα ήθελα να αναφέρω.

 

Κώστας Ζουγρής              

 

ΥΓ όποιος δεν συμφωνεί, γράφει και εκθέτει  τις απόψεις του