Τι συμβαίνει επιτέλους με τους ανθρώπους ???

Τι συμβαίνει επιτέλους με τους ανθρώπους ???

Από τον Σπύρο Μασούρα

Πολύ καιρό τώρα έχω την συγκεκριμένη απορία που θα μοιραστώ μαζί σας , είναι κάτι που ακόμα δεν μπορώ να εξηγήσω με την λογική όσο και αν έχω προσπαθήσει .

Εικασίες και υποθέσεις μόνο μέχρι στιγμής εξηγούν στο μυαλό μου γιατί ο κόσμος προσπαθεί να ξεχωρίσει με έναν ηλίθιο και ξεροκέφαλο τρόπο ? Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο το έχω συναντήσει σε πολλούς τομείς της ζωής μου αλλά σήμερα θα επικεντρωθώ στην μουσική και συγκεκριμένα στη RocK .

Τι θέλω να πω όμως … έχω παρατηρήσει ότι όσα περισσότερα γνωρίζουμε για ένα θέμα τόσο περισσότερο έχουμε την τάση να ηγούμαστε σε αυτά , να γινόμαστε “ειδήμονες” .

Αυτό από την μια οπτική γωνία είναι καλό , εξελισσόμαστε , μαθαίνουμε πράγματα , ανακαλύπτουμε πάνω στο θέμα που μας ενδιαφέρει πολλά περισσότερα .

Εδώ έρχεται όμως ένα μεγάλο ΑΛΛΑ !

Γιατί ρε φίλε ξεφεύγεις ? Γιατί πας στο άλλο άκρο , ξεχνώντας ότι σου έχει τραβήξει το ενδιαφέρον ? Και τέλος ΓΙΑΤΙ όλο αυτό το κάνεις χωρίς καν να το πιστεύεις ?

Πάμε και στα δικά μας τώρα

228da08b9245bd80054d8d6ebebc0416

Κάποτε ήσουν πιτσιρικάς , δεν είχες ιδέα από μουσική , δεν ήξερες αν ο ήχος που άκουσες τυχαία στο ράδιο ήταν ηλεκτρική κιθάρα ή η μάνα σου να γρατζουνάει τις κατσαρόλες .

Όλο αυτό σε μάγεψε όμως , το άκουσες και κάτι μέσα σου άλλαξε , πορώθηκες τόσο μα τόσο πολύ που ήθελες κι άλλο , την επόμενη μέρα έκανες την ζωή των δικών σου δύσκολη για να σου αγοράσουν ένα βινύλιο , ένα CD ή μια κασέτα ώστε να μπορέσεις να ακούσεις αυτό το άγνωστο τραγούδι ξανά και ξανά , οι πιο νέοι μάθαμε αυτό το άγνωστο τραγούδι από το shazam και αργότερα το ψάξαμε στο YouTube και το βάλαμε να παίζει στην επανάληψη όλη τη μέρα .

Όμως ήταν ένα ραδιοφωνικό κομμάτι , το πιθανότερο είναι να ακούσαμε το “stairway to heaven” , το ”hey you” , το “wind of change” , “trooper “, “sound of silence” , “moonchild” , κάποιο hit τέλος πάντων από μια τεράστια μπάντα …

Ας το πάρουμε απόφαση

Ξέρετε για ποιό λόγο ήταν ένα από αυτά τα τραγούδια ? Γιατί ήταν κομμάτι από μια τεράστια μπάντα ? Για τον απλό λόγο ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ . Τι σε δυσκολεύει να καταλάβεις δηλαδή ?

Όσο και να ψάξουμε , όσα και χρόνια να ακούμε μουσική (πόσο μάλλον ένα συγκεκριμένο είδος) μερικά πράγματα δεν γίνεται να αλλάξουν . Δεν είναι τυχαία , με βάση κριτικούς και την κοινή γνώμη οι μεγαλύτερες μπάντες οι led zeppelin , Beatles , Rolling Stones , Pink Floyd , Red hot chili peppers κλπ κλπ

Δεν είναι τυχαία , το Stairway to heaven , Let it be , Wish you were here , calcification τα πιο γνωστά τους κομμάτια . Είναι ύμνοι , τραγούδια που γράφτηκαν μια φορά και για πάντα . Πως έρχεσαι εσύ λοιπόν και μου παραθέτεις μια μπάντα που ακούστηκε για 2 (και αν) χρόνια και μετά ξεχάστηκε σαν την καλύτερη ever ? Με τι σκεπτικό μου ψάχνεις να βρεις ένα κομμάτι που δεν ακούγεται και μου το παρουσιάζεις ως καλύτερο όλων ?

Πραγματικά προσπάθησα πολύ να καταφέρω να συγκρίνω και άλλα κομμάτια των Eagles για παράδειγμα με το Hotel California αλλά το μόνο που ανακάλυψα ήταν ότι υπάρχουν επίσης γ@ματα τραγούδια ΑΛΛΑ όχι σαν αυτό !

Εν κατακλείδι

6c0175f8445a2a3e3b0d405ea2ab27b1

Σίγουρα πρέπει να ψάξουμε πολύ βαθύτερα από τα πιο δημοφιλή και εμπορικά κομμάτια - μπάντες . Σίγουρα θα βρούμε και άλλα διαμάντια σε ολόκληρες δισκογραφίες και άλλες μπάντες που έπαιξαν πολύ καλή μουσική . Σίγουρα ακόμα το ότι κάτι είναι εμπορικό δεν σημαίνει ότι είναι καλό !

Αλλά ας μην εθελοτυφλούμε , προσωπικά μιλώντας σε κάθε λίστα που φτιάχνω υπάρχουν αυτά τα “τετριμμένα” κομμάτια , αυτά που πολλούς έχω ακούσει να λένε “μμμμ αυτό το ξέρει και η κουτσή Μαρία” , “μμμμ καλός ο Jimi Hendrix άλλα υπερτιμημένος , ξέρω εγώ έναν καλύτερο από τα Φιλιατρά , τον Τρεχαγυρευόπουλο”

Όχι ρε φίλε , δεν είναι έτσι , τουλάχιστον όχι για εμένα . Δεν μπορείς να πας κόντρα στη κοινή γνώμη , δεν μπορεί να ξέρεις καλύτερα από τους κριτικούς που έχουν κατατάξει τον κάθε καλλιτέχνη και τραγούδι ή άλμπουμ , δεν είναι τυχαίο το περιοδικό Rolling Stone ούτε η Rock n Roll Hall of Fame . Στο κάτω κάτω οι πωλήσεις δείχνουν αν κάτι τραβάει τον κόσμο ή όχι και το ποιοί γεμίζουν στάδια .

Για να μην παρεξηγηθώ

Κάνε την έρευνά σου , μάθε όσα περισσότερα για αυτό που γουστάρεις , καλό θα σου κάνει , μελέτησέ το ΑΛΛΑ μην πας στην άλλη άκρη ούτε να φοβάσαι μην σε πουν επιφανειακό οι δήθεν “ειδήμονες” .

Μην προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου ότι είσαι τοοοοσο ψαγμένος που ανακάλυψες την Αμερική και είναι κάτι πολύ καλύτερο από αυτά που ξέρουμε

Να θυμάσαι πάντα αυτό το πρώτο τραγούδι που άκουσες , να θυμάσαι πάντα πώς ένιωσες όταν άκουσες το σόλο του Paige στο Stairway to heaven και την ανατριχίλα από τα φωνητικά του Ian Gillan .

Αυτά από εμένα , keep rocking , ψάξε , μάθε άλλα μην ξεχνάς ?