???? Το χρονικό των "θεών" μου ???? Μέρος 2ο | Eric Clapton

???? Το χρονικό των "θεών" μου ???? Μέρος 2ο | Eric Clapton

 

Από τον Σπύρο Μασούρα

 

Αφού την προηγούμενη φορά μιλήσαμε για τον πατέρα των θεών και δημιουργό της RocK Robert Johnson , αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για τον "γιο" που λατρεύει τον πατέρα . Για την περσόνα που μαζί με τις μπάντες του έκανε την RocK διάσημη σε όλον τον κόσμο . Για εκείνον που επηρέασε όσο λίγοι την μουσική σκηνή που όλοι αγαπάμε . Για εκείνον που δεν είναι μόνο η μουσική που τον ξεχωρίζει . Για κάποιον άνθρωπο όπου ο κόσμος έχρισε "Θεό" .

 

☝Eric Clapton was here ☝

 

Για να τα πάρουμε με την σειρά όμως , θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι σχέση έχουν οι Yardbirds , Cream , John Mayall & the Bluesbreakers , Blind Faith και οι Derek and the Dominos και άλλοι φυσικά μεταξύ τους .

 

Και η απάντηση είναι προφανής :

 

1) είναι συγκροτήματα που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν μέχρι και σήμερα τον κόσμο της blues , rock και psychedelic μουσικής . Πρωτοποριακός ήχος , βιρτουόζοι μουσικοί και η αγνή , καλή RocK σε όλο της το μεγαλείο . Έγραψαν τραγούδια - άλμπουμ που όχι μόνο ακούγονται μέχρι σήμερα αλλά δεν μπορεί κάτι να τα προσπεράσει .

 

Ότι έκαναν οι παραπάνω μπάντες μέσα σε μόλις λίγα χρόνια και με 2-3 (άλλοτε 1) άλμπουμ έμεινε χαραγμένο , διασκευάζεται και ακούγεται λες και πρωτοεμφανίστηκε , μέχρι και σήμερα , 50 και χρόνια μετά . Σίγουρα τίποτα από αυτά δεν είναι τυχαίο , κάτι που πρέπει όλοι μας να παραδεχθούμε .

 

2) ένα άλλο κοινό τους γνώρισμα ανάμεσα σε αυτά τα συγκροτήματα - θαύματα είναι ότι σε όλα , έχει συμμετάσχει ο λευκός θεός της blues , ο μοναδικός αναντικατάστατος στον κόσμο της blues rock ,
Eric Patrick Clapton . Ενός ανθρώπου όπου η καριέρα είναι ζωγραφισμένη με χρυσό και τυπωμένη στην rock n roll hall of fame 3 φορές (σόλο , cream , yardbirds) .

 

Αλήθεια γνωρίζατε πως στην Χριστιανοσύνη αλλά και στην ιουδαϊκή θρησκεία ο αριθμός 3 συμβολίζει την επικύρωση , ότι κάτι έγινε το οποίο ήταν θέλημα "Θεού" και δεν γίνεται να αλλάξει ?

 

2854359302167623832

 

Πως έφτασε όμως να γίνει ο Eric Clapton ορόσημο , να γίνει αυτός ο ταλαντούχος κιθαρίστας που θα άλλαζε κυριολεκτικά τον μουσικό κόσμο ?

 

Για να αγαπήσουμε κάτι πρέπει να το μάθουμε και σίγουρα ο Eric Clapton δεν έχει να μας διδάξει μόνο μουσική αλλά και για την ζωή . Ας κάνουμε μια αναδρομή στην πολυτάραχη ζωή του .

 

??Eric's Clapton "crossroad"??

 

81sgtfne1L. SX355

 

Όπως κάθε rock star , όπως κάθε "θεός" του μουσικού παραδείσου που ξέρουμε δεν θα μπορούσε να έχει μια απλή , συνετή ζωή . Αυτή η κατάρα αγγίζει κάθε μουσική ιδιοφυΐα για κάποιο τρελό λόγο , ίσως φταίει Robert Johnson που τα ξεκίνησε όλα , ποιός ξέρει ?

 

Το ίδιο συνέβη και με τον Eric Clapton . Γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1945 , δεν γνώρισε ποτέ πατέρα όμως και για όλη του την παιδική ηλικία θεωρούσε την μητέρα του για αδελφή του . Μεγαλωμένος από τους παππούδες του , τον βρήκε η εφηβεία με κρίση ταυτότητας , ίσως το σκληρότερο πράγμα για έναν άνθρωπο ,(πόσο μάλλον για ένα παιδί) όπου και αγόρασε σε ηλικία 15 χρόνων την πρώτη του κιθάρα .

 

Τότε βρήκε και την διέξοδο σε όλη του αυτή την σύγχυση . Η μελαγχολία που του είχε προξενήσει η κρίση ταυτότητας διοχετεύτηκε , ευτυχώς για εμάς , στην μεγάλη του αγάπη, την blues . Καθόταν επί ώρες τζαμάροντας και μελετώντας τον Robert Johnson την μεγαλύτερη επιρροή του .

 

Η παιδική του ηλικία και όσα συνέβησαν τότε ήταν μόνο η αρχή ενός ντόμινο άσχημων επακόλουθων στην μετέπειτα ζωή του .

 

???"Slowhand"???

 

1453188 eric clapton wallpaper

 

3 χρόνια μετά την απόκτηση της πρώτης του κιθάρας και σε ηλικία μόνο 18 ετών ο Eric Clapton αντικατέστησε τον Topham στους "The Yardbirds" . Τότε στην ουσία ήταν που άρχισε να δημιουργείται ο μύθος γύρω από το όνομά του .

 

Μεγάλη φαντασία , γρήγορα riff και τρελές αλλαγές . Όλο αυτό με μια δόση " ειρωνείας" και σε συνδυασμό με ένα περιστατικό που συνέβη σε μια συναυλία , σταματώντας στη μέση του προγράμματος για να αλλάξει τις χορδές της κιθάρας ο κόσμος άρχισε να χειροκροτά με ένα αργό τέμπο παρακεινώντας τον να αρχίσει ξανά να παίζει . Όλο αυτό ήταν αρκετό για τον μάνατζερ του συγκροτήματος Gomelsky ώστε να του κολλήσει το παρατσούκλι "slowhand"

 

2 χρόνια αργότερα το 1965 ο Clapton αποχωρεί από τους Yardbirs γεμάτος εφόδια , επιτυχία και αρκετούς "φαν" για να ενταχθεί στο γκρουπ του τεράστιου John Mayall και τους Bluesbreakers μεγαλώνοντας έτσι και άλλο την φήμη του , μέχρι και το 1966 όπου και γεννήθηκε το θαύμα της RocK .

 

??? Clapton is God ???

 

clapton is god original

 

Κάπου στα μέσα του 1966 λοιπόν 3 θαύματα της μουσικής φύσης , 3 καταξιωμένοι (παρά το νεαρό της ηλικίας τους) , 3 μουσικοί που πραγματικά άλλαξαν τον κόσμο ο Eric Clapton , Ginger Baker και Jack Bruce δημιουργούν το πρώτο supergroup που έγινε ποτέ .

 

Cream , ακούγεται γευστικό , απαλό και φλώρικο αλλά έμελλε να αλλάξει για πάντα τον ως τότε γνωστό ήχο της RocK .

 

Rock , hard rock , blues , psychedelic όλα μαζί αλλά και όλα διαφορετικά . Κάτι νέο - δυναμικό άρχισαν να παίζουν . Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και με μόνο 3,5 άλμπουμ ( το τελευταίο κυκλοφόρησε μετά την διάλυση το '68? ) κατάφεραν να γραφτούν στην ιστορία . Εκατομμύρια πωλήσεις , επιτυχία και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού μέχρι τον θρύλο και τον έως τώρα καλύτερο (βάση της κοινής γνώμης) κιθαρίστα Jimi Hendrix κατάφεραν να κάνουν φαν δηλώνοντάς το ο τελευταίος αυτό !!!

 

Αλήθεια γνωρίζατε πως ο Clapton ενέπνευσε τον Hendrix ώστε να χρησιμοποιεί το πετάλι (wah-wah) ??

 

Όλα τα καλά τελειώνουν όμως , έτσι και μόλις 2,5 χρόνια μετά την δημιουργία τους οι Cream διαλύονται . Ίσως έφταιξε ότι δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν αυτήν την απότομη επιτυχία , ίσως έφταιξαν και τα ναρκωτικά που κατανάλωναν , ίσως πάλι και όλα αυτά μαζί έφεραν το τέλος της μπάντας δίνοντάς μας ένα αποχαιρετιστήριο άλμπουμ (Goodbye) .

 

Το τέλος για την καριέρα του Clapton δεν είχε έρθει όμως . Μόλις που είχε αποδείξει το τι είναι ικανός να κάνει . Κατέκτησε τα πάντα , στα 24 του ήταν ευρέως γνωστός ως ο καλύτερος κιθαρίστας του κόσμου , γράφονταν το όνομά του με σπρέι στους τοίχους και δίπλα υπήρχε η λέξη Θεός .

 

Για έμενα , τότε ξεκίνησε η τρελή πορεία και η πλήρη καταξίωσή του .

 

?❤ Blind Faith & το έπος της αγάπης - "Layla"❤?

 

Patti

 

Μετά την διάλυση των Cream ο Clapton μπήκε σε μια καινούργια μπάντα , σε ένα ακόμα supergroup αυτή τη φορά με τον Ginger Baker , Steve Winwood και τον Ric Grech .
Το όνομα αυτής Blind Faith . Κάπως έτσι , ο Eric Clapton σιγά σιγά γυρίζει σελίδα και στρέφεται σε αυτό που πραγματικά τον εκφράζει , στη μουσική που αγαπά ... την Blues και οι Blind Faith έπαιξαν blues rock με τον καλύτερο δυνατό τρόπο .

 

Η κατάρα των supergroups βέβαια δεν έσπασε και σε κάτι λιγότερο από χρόνο διαλύθηκαν αφήνοντας ένα διαμάντι στη δισκογραφία της blues rock το άλμπουμ "Blind Faith" ( και ένα από τα καλύτερα εξώφυλλα άλμπουμ ) .
Έμενε όμως ακόμα ένα σκαλοπάτι για τον Clapton πρώτου ακολουθήσει μια ξέφρενη σόλο , γεμάτη σκαμπανεβάσματα καριέρα . Θα εντάσσονταν σε ένα γκρουπ μόνο και μόνο για να αποδείξει στον εαυτό του αλλά και στους γύρω του ότι μπορεί να συμμετάσχει σε μια μπάντα χωρίς να είναι το "πρώτο ο όνομα" , ότι μπορεί να ανταποκριθεί εξίσου καλά και ως "δευτερεύον" μέλος . Ότι δεν ήταν δηλαδή η δημοσιότητα και το δικό του φαίνεσθαι αυτό που κυνηγούσε .

 

Έτσι λοιπόν , εντάχθηκε στους Derek and the Dominos . Η ειρωνεία της τύχης όμως χτύπησε τον Eric . Συνεργαζόμενος εκείνη την περίοδο με τον George Harrison των Beatles γνώρισε την σύζυγό του Patty Boyd και την ερωτεύτηκε παράφορα . Έτσι συνέθεσε το πασίγνωστο τραγούδι "Layla" . Εμπνευσμένο από ένα βιβλίο , μια ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα του πρωταγωνιστή με μια ΜΗ διαθέσιμη γυναίκα .... την γυναίκα του φίλου και συνεργάτη του George Harrison !

 

Κυκλοφορώντας λοιπόν αυτό το διπλό άλμπουμ , με έναν ανεκπλήρωτο έρωτα και με μια τεράστια επιτυχία ο Clapton ένα χρόνο αργότερα αποχώρησε από την μπάντα πυροδοτώντας ένα ... Domino άτυχων - θλιβερών γεγονότων ...

 

??? DAMNED ???

 

https specials images.forbesimg.com dam imageserve 691456513 960x0.jpg fitscale

 

Αποχωρώντας από τους Derek and the Dominos η ζωή του Clapton θα άλλαζε προς το χειρότερο , ένας ανεκπλήρωτος έρωτας με την γυναίκα του φίλου του , ο θάνατος του φίλου και μεγαλύτερου “ανταγωνιστή” Jimi Hendrix , που δεν πρόλαβε ούτε το δώρο γενεθλίων του να του δώσει , μια αριστερόχερη κιθάρα Fender Stratocaster .

 

Λίγο αργότερα σε τροχαίο ατύχημα χάνει τον αδελφικό του φίλο και συνεργάτη του Duane Allman .

 

Όλα αυτά μαζί έριξαν σε βαθιά κατάθλιψη τον Clapton . Άρχισε να κάνει χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ . Κατάντησε να χαλάει την δεκαετία του ‘70 16000$ την εβδομάδα για ηρωίνη με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την ενεργό σκηνή για λίγο καιρό ώστε να επανέλθει για μια συναυλία 2 χρόνια αργότερα παροτρυνώμενος από τον μάνατζέρ του όπου και συνεχίζει την σόλο καριέρα του .

 

Το 1974 επιτέλους η τύχη του χαμογέλα και έχει δίπλα του την αγαπημένη του Patty Boyd (χωρίς να χαλάσουν οι σχέσεις ανάμεσα σε εκείνον και τον Harrison) και θα αρχίσει σιγά σιγά να αποτοξινώνεται από τα ναρκωτικά αλλά θα τον διαλύσει σχεδόν το ποτό . Πάνω στην μέθη του , γύρω στο ‘76 σε ένα live του θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά , εκτός εαυτού θα στραφεί εναντίων των έγχρωμων διώχνοντάς τους από την συναυλία φωνάζοντας πως στην πατρίδα του δεν έχουν θέση .

 

Επίσης δεν θα σταθεί τυχερός στο να κάνει παιδιά που τόσο ήθελε με την Patty και το 1988 θα χωρίσουν αφού πρώτα θα την απατήσει και θα αφήσει έγκυο το μοντέλο Lory Del Santo αποκτώντας έναν πολυπόθητο γιο .

 

Δυστυχώς όμως και η δεκαετία του 1990 θα συνεχίσει το ντόμινο των άσχημων περιστατικών αφού αρχικά θα χάσει τον συνεργάτη του Stephen Ray Vaughan . Ο Ray Vaughan μετά από μια συναυλία στο Σικάγο βιαζόταν να γυρίσει πίσω , έτσι ζήτησε να αλλάξει τα εισιτήρια με τον Clapton και θα γύριζε εκείνος μια μέρα αργότερα . Το ελικόπτερο όμως συνετρίβη (πολλοί υπέθεσαν ότι ήταν απόπειρα ανθρωποκτονίας) .

 

1 χρόνο αργότερα ο Clapton θα χάσει τον 4χρονο γιο του και καρπό της αμαρτωλής σχέσης του πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού της μητέρας του Clapton εμπνέοντάς τον πάνω στην οδύνη του να γράψει την δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία του “ Tears In Heaven" και επίλογο των δυσάρεστων γεγονότων .

 

Από εκεί και πέρα μέχρι σήμερα έχει την αξιοπρεπέστερη καριέρα που του αναλογεί . Έχει εκδώσει λίγο πολύ 23 studio albums ένα προς ένα , με καλοδιαλεγμένα blues τραγούδια , άπειρες συνεργασίες με την αφρόκρεμα της RocK και Blues σκηνής και πολλές διασκευές αλλά και μουσικά πειράματα!

 

?? ο Clapton είναι όντως “Θεός” ? ?

 

1453296 eric clapton wallpaper

 

Όλα τα παραπάνω μπορεί κάλλιστα να τα βρει ο οποιοσδήποτε σε πολλά σάιτ , βιβλία και γενικά σε ότι αναφέρεται στην βιογραφία του Clapton . Τα μάζεψα και τα έφτιαξα σε ένα κείμενο όμως για τον εξής λόγο :

 

Όσο και να θαυμάζεις κάποιον , όσο και να μας αρέσουν τα τραγούδια του δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβουμε το γιατί . Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τον δούμε , να τον αγαπήσουμε …

 

Ο Eric Clapton για μένα είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης που πέρασε ποτέ από αυτήν εδώ τη γη . Πολλοί λένε ότι είναι ο πιο υπερτιμημένος κιθαρίστας , διαβάζοντας όμως για την ζωή του καταλαβαίνω πως είναι ο μοναδικός που μπόρεσε να νικήσει τους δαίμονές του .

 

Κατάφερε να κάνει την κρίση ταυτότητας αγάπη για την μουσική εμπνέοντας τον εαυτό του αλλά και πολλές πολλές γενιές μετέπειτα .

Κατάφερε να κάνει τον ανεκπλήρωτο έρωτά του ένα από τα διασημότερα τραγούδια της RocK .

Κατάφερε τον χαμό του παιδιού του να τον μετατρέψει σε μια μπαλάντα που όταν την ακούς δακρύζεις .

Κατάφερε τον εθισμό του για τα ναρκωτικά να τον μετατρέψει σε ένα νησί - κέντρο αποτοξίνωσης .

 

Το 2017 σχεδόν 40 χρόνια μετά την ρητορική μίσους που εξέφρασε κατά των έγχρωμων δήλωσε δημόσια πως έκανε λάθος . Χωρίς να έχει τίποτα να κερδίσει πλέον , μα τα έχει όλα !!! Παρόλα αυτά ζήτησε δημόσια συγγνώμη .

 

Όλα αυτά για εμένα τον κατατάσσουν πρώτο και με διάφορα ανάμεσα στους καλλιτέχνες . Τον κατατάσσουν πρώτο μέσα στη καρδιά μου γιατί βλέπω έναν άνθρωπο που κατέκτησε τα πάντα βραβεία Grammy , 3 φορές rock n roll hall of fame , blues hall of fame και πολλά πολλά ακόμα βραβεία και παρόλα αυτά είναι ένας ταπεινός γεράκος που παίζει την μουσική όπως γουστάρει για εκείνον και για εμάς . Μπορούσε να έχει τα πάντα το απέδειξε , όμως έκανε αυτό που πραγματικά τον ευχαριστούσε , πήγε κόντρα στο ρεύμα και συνεχίσει να παίζει τα Blues που τόσο αγάπησε μικρός .

 

Όταν κλείνω τα μάτια μου τον φαντάζομαι δίπλα σε ένα ποτάμι ψαρεύοντας (το αγαπημένο του χόμπυ) παρέα με μια κιθάρα και ένα μπουκάλι ακριβό ουίσκι τζαμάροντας , μόνος του με ένα μειδίαμα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του ξέροντας ότι είναι ο μεγαλύτερος νικητής … γεμάτος …

 

Eric Clapton is God . My God !