Η σχέση της ταινίας Green Book με την εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη στο Α' Πρόγραμμα

Η σχέση της ταινίας Green Book με την εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη στο Α' Πρόγραμμα

Θα ήθελα να αναφερθώ σε μία ταινία που παίζεται στην χώρα μας αυτές τις ημέρες, όχι τόσο από κριτική άποψη, ήδη έχετε διαβάσει τις θετικές κριτικές παντού, αλλά για να θίξω ένα πολύ σοβαρό θέμα που εμείς όταν ακούγαμε τότε τα Αμερικάνικα τραγούδια της δεκαετίας του '60 από τους ξένους σταθμούς, ούτε καν φανταζόμασταν την περιφρόνηση που αντιμετώπιζαν οι μαύροι καλλιτέχνες που αγαπούσαμε.

Δυστυχώς αυτή η ρατσιστική Αμερική εκείνης της εποχής μπορεί να μην είναι στο ίδιο επίπεδο σήμερα, αλλά ο ρατσισμός είναι εδώ, αυξάνεται και δυστυχώς βρίσκεται παντού και στην Ευρώπη.

Η ταινία Green Book αφορά ένα περίεργο ζευγάρι ενός λευκού και ενός μαύρου, που τους υποδύονται εκπληκτικά ο Viggo Mortensen, βασικός αντίπαλος στα όσκαρ για τον Christian Bale και ο συνεχώς ανερχόμενος, βραβευμένος με όσκαρ μαύρος ηθοποιός Mahershala Ali.

Η ιστορία είναι πραγματική, τοποθετείτε στο 1962 και αφορά ένα ταξίδι ενός μαύρου μουσικού και του οδηγού του στον 'άγριο' Αμερικάνικο νότο των ΗΠΑ.

Σε μια από τις σκηνές που σε κάνουν να εξοργίζεσαι θυμήθηκα αυτά που είχε πει πριν από πολλά χρόνια, η Diana Ross σε μία συνέντευξη της. Ότι παρ'όλες τις τεράστιες επιτυχίες που γνώριζαν τότε οι καλλιτέχνες της Motown, όταν ταξίδευαν για εμφανίσεις στην Αλαμπάμα, την Λουιζιάνα, το Κεντάκι ή αλλού, τους πήγαιναν σε κάποια περιθωριακά βρώμικα μοτέλ γιατί δεν τους δεχόντουσαν τα άλλα ξενοδοχεία μαζί με τους λευκούς.

Ένα παρόμοιο περιστατικό είχε προκύψει και με τον Frank Sinatra στο Λας Βέγκας, όταν του είπαν ότι ο Sammy Davis Jr δεν ήταν αποδεκτός να κοιμηθεί στο ίδιο ξενοδοχείο που θα φιλοξενείτο ο Sinatra.

O Sinatra αρνήθηκε και τελικά οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου υποχώρησαν και τους δέχθηκαν.

Αυτή η ταινία λοιπόν, που θα παίξει βασικά για τα όσκαρ, έχει όμως και ένα άλλο κοινό με την εκπομπή που παρουσιάζω από την Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή στο Α' Πρόγραμμα.

Ακούγονται πάνω από 50 τραγούδια κατά την διάρκεια του ταξιδιού, στις πολιτείες του νότου, από μερικά από τα σπουδαιότερα μαύρα συγκροτήματα και τραγουδιστές του '50 και του '60, κυρίως ροκ 'ν' ρολ, R & B και Doo Wop.

Τα περισσότερα από αυτά έχουν ακουστεί κατά την διάρκεια του αφιερώματος που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη στο Πρώτο, ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ και μπορείτε να τα ακούσετε στις πάνω από 50 εκπομπές που βρίσκονται on demand στο site της ΕΡΤ, ενώ το αφιέρωμα είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Ακούγοντας στην ταινία όλα αυτά τα κομμάτια συνειδητοποιεί ο καθένας που στηρίχθηκε όλη η British Invation της δεκαετίας τους '60 από τους Beatles και τους Stones, μέχρι τους Animals, τους Kinks και τους άλλους εκείνης της εποχής.

Αν δεν υπήρχαν εκείνοι οι μαύροι, δεν θα υπήρχαν ούτε οι Βρετανοί, που πλάσαραν με μαεστρία και ταλέντο αυτή τη μουσική που έγινε αποδεκτή από τους λευκούς κάτω από τον όρο ροκ.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα μπορούσε κανείς να τον ονομάσει η εκδίκηση των μαύρων που 60 και 70 χρόνια μετά οι μαύροι είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι του μουσικού παιχνιδιού σήμερα.

Θα σας εκμυστηρευτώ ότι το αφιέρωμα για την μαύρη μουσική το ξεκίνησα όταν διάβασα το απαράδεκτο σχόλιο στο διαδίκτυο ενός Έλληνα και δεν ήταν ο μόνος, μετά το βίντεοκλιπ της Beyonce και του Jay Z στο Λούβρο ' Δύο πίθηκοι στο μουσείο'.

Διαβάζω μερικές φορές, από τους αντιρρησίες του Χιπ χοπ, που είναι αποδεκτό να μην τους αρέσει σαν μουσικό είδος, 'ότι εμάς δεν μας αρέσει το Χιπ χοπ', αλλά αυτό πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να αφήσουν να το κρίνουν εκείνοι που έχουν γνώσεις της μουσικής ιστορίας.

Προκαλώ λοιπόν τους αντιρρησίες της σημερινής μαύρης μουσικής να ακούσουν τα R & B και τα Doo Wop γκρουπ της δεκαετίας του '50 που έκλεψαν και διασκεύασαν οι Βρετανοί και να μας πουν αν πραγματικά τους αρέσουν, όχι θεωρίες, ότι εκείνη η εποχή ήταν καλύτερη και μπλα μπλα μπλα.

Ίσως από τα καλύτερα τραγούδια της ταινίας, για μένα, μέσα στα καλύτερα μου όλων των εποχών, είναι το One Mint Julep των Clovers, αλλά και με την εκπληκτική ερμηνεία του Ray Charles.

Γιάννης Πετρίδης.

Συμμετέχοντας στην γιορτή των όσκαρ δίνουμε σαν δώρο αυτήν την εβδομάδα 2 ειδικές εκδόσεις του A Star Is Born με περισσότερη μουσική και φωτογραφίες σε special κασετίνα και 2 soundtrack με τα τραγούδια του Bohemian Rhapsody. Στην κλήρωση όσοι κάνουν οποιαδήποτε δωρεά αυτήν την εβδομάδα για την ενίσχυση της σελίδας μας

Αν πιστεύεις ότι αξίζουμε την συνεισφορά σου, και έχεις την δυνατότητα, είναι εύκολο να το κάνεις. Με αποκλειστικές ενημερώσεις θα είσαι 'πιο κοντά στην μουσική'