Χριστουγεννιάτικο ζουμερό κέικ με ξερά φρούτα και πετιμέζι

Χριστουγεννιάτικο ζουμερό κέικ με ξερά φρούτα και πετιμέζι

Αυτές τις ημέρες το μυαλό μας ταξιδεύει σε όμορφες συνταγές:

Υλικά

125 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
200 γρ. ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα
150 ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
150 γρ. ξεροί χουρμάδες, ψιλοκομμένοι
400 γρ. μαύρες σταφίδες
100 γρ. ξανθές σταφίδες
100 γρ. αποξηραμένα ράσμπερις (ή κράνμπερις)
300 ml χυμός πορτοκαλιού
125 ml κονιάκ
150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, κόλιανδρο, μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ)
5 αυγά, χτυπημένα
125 γρ. πετιμέζι

Διαδικασία

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα αμύγδαλα, όλα τα ξερά φρούτα, όλες τις σταφίδες και το χυμό πορτοκαλιού και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρουν βράση. Προσθέτουμε το ποτό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε το κατσαρόλι σε ένα λεκανάκι γεμάτο παγάκια και κρύο νερό για να κρυώσει γρήγορα, ανακατεύοντας πότε-πότε το περιεχόμενο.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα δύο άλευρα, το βούτυρο, τα μπαχαρικά, τα αυγά και το πετιμέζι και τα ανακατεύουμε με το ΦΤΕΡΟ, μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε το μείγμα φρούτων και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C. Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού, κατά προτίμηση αντικολλητικού, με διάμετρο 26-28 εκ. και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε για 1 ώρα + 30΄μέχρι να να ψηθεί μέσα και να νιώσουμε στερεή και γερή την επιφάνειά του αν πιέσουμε με το δάχτυλο. Μετά τα πρώτα 45 λεπτά ψησίματος, ακουμπάμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω στο ταψί (χωρίς να το τυλίξουμε), για να μην αρπάξει η επιφάνεια.

Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως πάνω σε σχάρα. Το τυλίγουμε (κρύο) σφικτά με διάφανη μεμβράνη και το διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο (π.χ. σε ένα ευρύχωρο πλαστικό τάπερ), σε ένα δροσερό, ξηρό και δροσερό ντουλάπι. Εκεί διατηρείται για 1 μήνα μέχρι το σερβίρισμα (απορροφά καλύτερα τα αρώματα και τις γεύσεις των υλικών και δένει ωραία η υφή του). Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, το πασπαλίζουμε με άχνη.

Πηγή: https://www.gastronomos.gr