Σταύρος Λογαρίδης: Ήταν μεγάλη αδυναμία μας και ένας μουσικός με τόση γλύκα, όσο και σκόνη! μας λείπει

Σταύρος Λογαρίδης: Μια μεγάλη αδυναμία από τη χώρα μας και ένας μουσικός με τόση γλύκα, όσο και σκόνη!

 

Γλύκα επειδή η φωνή του είναι πόρτα στην ψυχή του. Όταν συμβαίνει αυτό σε καλλιτέχνη, αγγίζει αμέσως, δεν μπορείς να το προσπεράσεις έτσι εύκολα.

 

Σκόνη, και είναι αποκλειστικά προσωπική μου αυτή η αίσθηση, επειδή κάτι δεν πήγε καλά και έτσι, το όνομα Σταύρος Λογαρίδης, δεν θα το ακούσεις στο ραδιόφωνο, δεν θα το πολυδιαβάσεις σε κείμενα και άρθρα και επίσης επειδή ο ίδιος , είναι άφαντος.

 

⚜️Πέρα από την ποιότητα της φωνής του, ο Σταύρος Λογαρίδης υπήρξε ένας εξαιρετικός συνθέτης, τόσο της μουσικής που επικρατούσε τη δεκαετία του 70 ( prog rock ) όσο και μουσικής soundtrack . Παράδειγμα η μουσική επένδυση στη Φόνισσα σε σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη , όπου εκείνη την εποχή ( 1974) ο Λογαρίδης ήταν μόλις 21 ετών. Εκεί δημιούργησε ένα άνευ προηγουμένου ηχητικό τοπίο για μία τόσο απαιτητική ταινία.

 

Ο ίδιος ο Κώστας Φέρρης αναφέρει: «Τότε θυμάμαι κατηγορήθηκα επειδή λέει έκανα ταινία τη “Φόνισσα” του Παπαδιαμάντη με pop μουσική. Έτσι είχε γράψει ο Μπακογιαννόπουλος στην Καθημερινή. Που την είδε την pop ο άνθρωπος; Μόνο αυτός ξέρει. Παραλίγο ήταν να πάρει το Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης»

 

Και τελικά ποιος πήρε το βραβείο? «Κανένας. Κι έγινε χαμός. Προτάθηκε ο Λογαρίδης, κι ο μακαρίτης ο Μάνος Λοΐζος που ήταν στην επιτροπή είπε ότι θυμίζει Pink Floyd κι άφησε να εννοηθεί πως η μουσική ήταν κλεμμένη από τους Pink Floyd. Ότι έμοιαζε λιγάκι σαν ήχος Pink Floyd ήτανε Pink Floyd. Πάντως έγινε χαμός στη Θεσσαλονίκη. Όταν είπαν ότι δεν δίνουν Βραβείο Μουσικής άρχισαν όλοι στην αίθουσα να φωνάζουν: “ντροπή Λοΐζο, ντροπή Λοΐζο”».*

 

Δικό μου σχόλιο εδώ: δεν έχω δει την ταινία, αλλά φαντάζεστε έναν τέτοιο ήχο με εικόνα...τη φόνισσα του Παπαδιαμάντη? Μου σηκώνεται η τρίχα μόνο που το σκέφτομαι. Και μάλιστα, την εποχή εκείνη στον ελληνικό κινηματογράφο!

 

⚜️Μία άτυχη στιγμή για τον Λογαρίδη ήταν αυτή. Αλλά δεν ήταν και η μόνη. Το 1975 ο Λογαρίδης συνέθεσε τη μουσική για την τηλεοπτική σειρά Μενεξεδένια Πολιτεία ( μυθιστόρημα του Άγγεκου Τερζάκη ) σε σκηνοθεσία πάλι του Κώστα Φέρρη. Το ομότιτλο κομμάτι του Λογαρίδη, φέρει πολλές ομοιότητες με το ορχηστρικό σάουντρακ του Βαγγέλη Παπαθανασίου Chariots Of Fire για την ομότιτλη ταινία, το οποίο εκείνος συνέθεσε το 1981. Ο Λογαρίδης τράβηξε τον Παπαθανασίου στα δικαστήρια για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η δίκη έγινε στην Αγγλία. Και ο Λογαρίδης την έχασε.

 

Μιλάμε για απώλεια πολλών εκατομμυρίων για τον Λογαρίδη. Να σκεφτεί κανείς πως το Chariots of Fire, έφτασε στην πρώτη θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες, γκρεμίζοντας την Joan Jett από την κορυφή με το I Love Rock n Roll και πως μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 3.000.000 αντίτυπα.

 

Εδώ να συμπληρώσω ότι ο Παπαθανασίου και ο Λογαρίδης υπήρξαν φίλοι και πολλές φορές ο ένας έπαιζε τη μουσική του στον άλλο κάτι που δείχνει πως εύκολα ο ένας επηρέαζε τον άλλο. Πάμε παρακάτω...

 

⚜️Τον γνωρίσαμε από τους Poll. Το μοναδικό folk rock συγκρότημα των Κώστα Τουρνά, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Κώστα Παπαΐωάννου και Σταύρου Λογαρίδη. Ενδεικτικά αναφέρω τα τραγούδια που έγραψε ο Λογαρίδης: Ο Γέρος, Μια μέρα βροχερή, Ψάχνω να βρω τον φίλο μου, Σαν πέρναγε ο χειμώνας. Πέρα από τον στίχο και τη μουσική, η φωνή αυτού του "αγγέλου" σε λυγίζει.

 

⚜️Ο δίσκος που κυκλοφόρησε με το όνομα "Ακρίτας" (1973) είναι ένας από τους σημαντικότερους παγκοσμίως prog rock δίσκους, συλλεκτικός και απλά α ρι στου ργη μα τι κος. Ο Λογαρίδης τότε ήταν 20 χρονών.

 

⚜️Αφορμή όμως για να ξεκινήσω να γράφω αυτό το ποστ, είναι ο δίσκος που κυκλοφόρησε το 1978 με τίτλο "Σταύρος Λογαρίδης". Σε παραγωγή Γιάννη Πετρίδη (του γνωστού ραδιοφωνικού παραγωγού). Με ελληνικούς και αγγλικούς στίχους. Και αυτός ψιλοδυσεύρετος αν κρίνω από την τιμή που πωλείται στα δισκάδικα αλλά και ιντερνετικά. Από το άλμπουμ σας βάζω πρώτο το αγαπημένο μου Close The Door.

 

Οι δουλειές του Λογαρίδη είναι πολλές. Μην κουράζω, ήδη το κείμενο ξέφυγε. Μακάρι να σας άρεσε.

 

?Καλό βραδάκι !

 

Από την Haroula Nikolaidou‎ || www.ngradio.gr -Έντεκα Με Μία! #edekamemia #ngradio

* Πηγή Δισκορυχείον - Φώντας Τρούσας και το λινκ https://diskoryxeion.blogspot.com/2013/04/blog-post_25.html