Η ιδανική μου ''καληνύχτα'', ήταν και θα είναι πάντα αυτή η σκέψη του δικού μου ήρωα

Η ιδανική μου ''καληνύχτα'', ήταν και θα είναι πάντα αυτή η σκέψη του δικού μου ήρωα

Η ιδανική μου ''καληνύχτα'', ήταν και θα είναι πάντα αυτή η σκέψη του δικού μου ήρωα. Αυτόν που περήφανα δηλώνω πως έχω για ήρωα, μαζί με τον Carlin και τον Pryor.

Οι Tool & οι Radiohead έχουν αφιερώσει δύο από τους δίσκους τους εις μνήμην αυτού του αδικοχαμένου αντι-ήρωα της κωμωδίας.

Οι Tool μάλιστα είχαν και στενή σχέση μαζί του, καθώς τον είχαν προσκαλέσει να ανοίξει συναυλία τους. Ο δίσκος ''Ænima'' (1996) κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά τον θάνατο του και είναι αφιερωμένος σε εκείνον και μάλιστα ακούγονται σε κάποια τραγούδια αποσπάσματα δικά του.

Για όσους δεν τον γνωρίζουν είναι ο Αμερικανός Bill Hicks.

Ένας κοινωνικός κριτής που χρησιμοποιούσε τον σαρκασμό και την κωμωδία για να βουτήξει στα ενδότερα των αμυντικών μηχανισμών του κοινού και να τους κάνει να νιώσουν άβολα, να γελάσουν ένοχα αλλά και το κυριότερο όλων....

να σκεφτούν.

Ένας γιγάντιος θρύλος της τέχνης τους stand up comedy. Είχε φτάσει σε τόσο ακραία επίπεδα κυνικότητας και βαθιάς σκέψης αυτήν την τέχνη που της άλλαξε μονοπάτια όσο λίγοι.

Ο Χικς δεν έκανε κωμωδία για όλους και δεν ήθελε να τους ευχαριστήσει όλους. Αν ήταν μουσικός δε θα έπαιζε στα ραδιόφωνα. Γιατί έλεγε την ωμή αλήθεια. Όπως ο Κάρλιν και ο δικός μας ο Τζίμης Πανούσης.

Αντισυμβατικός όσο λίγοι, χυδαίος, ακραίος, αστείος, κυνικός.

Οι κωμικοί για εμένα είναι οι φιλόσοφοι της εποχής μας. Εδώ και δεκαετίες εκεί που ανθεί αυτή η τέχνη είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν συχνά αυτόν τον ρόλο.

Το κάτωθι είναι απόσπασμα από παράσταση stand up comedy. Αν και όπως και στη περίπτωση του Gorge Carlin, έτσι και συνολικά στο έργο του Hicks είναι άδικο να βάζουμε μόνο την ταμπέλα της κωμωδίας στις παραστάσεις του.

Στο παρακάτω πολύ διάσημο κλιπάκι μας μιλάει για την ύπαρξη μας και πως την αντιλαμβάνεται, έτσι έκλεισε το τελευταίο του special (βιντεοσκοπημένη παράσταση για τηλεόραση) λίγο πριν πεθάνει... Δύσκολα συγκρατιέμαι κάθε φορά που το βλέπω στην σκέψη του τι άνθρωπο χάσαμε, τι μυαλό. Στη σκέψη του πόσα είχε να δώσει.

Σε αντιστοιχία ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΝΤΡΙΞ ΤΟΥ ΣΤΑΝΤ ΑΠ.

ALi Mathloum