9235649235r9p23t525

 

Οι εποχές που πιστεύαμε ότι η απιστία είναι «προνόμιο» των ανδρών έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τα τελευταία χρόνια, στον πειρασμό να «πειραματιστούν» εκτός σχέσης, υποκύπτουν όλο και περισσότερες γυναίκες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από σχετικές έρευνες. Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που ωθούν τις γυναίκες στην απιστία;

 

1) Προσπαθούν να καλύψουν συναισθηματικά κενά

 

Όταν οι γυναίκες αισθάνονται παραμελημένες από το σύντροφό τους και πιστεύουν ότι έχει χαθεί πλέον η συναισθηματική επαφή και η επικοινωνία από τη σχέση τους, μπαίνουν πιο εύκολα στον πειρασμό να δημιουργήσουν έναν παράνομο δεσμό. Στην περίπτωση αυτή η απιστία είναι καταρχήν συναισθηματική και η σωματική επαφή αποτελεί το επισφράγισμα του ιδιαίτερου δεσίματος με το νέο σύντροφο.

 

2) Ψάχνουν σεξουαλική ικανοποίηση

 

Οι γυναίκες έχουν την ίδια ανάγκη για σεξουαλική ευχαρίστηση με τους άνδρες. Όταν, λοιπόν, ειδικά στις μακροχρόνιες σχέσεις η σεξουαλική ζωή φθείρεται και οι ερωτικές επαφές μεταξύ του ζευγαριού μειώνονται ή παύουν να είναι ικανοποιητικές, στρέφονται στην απιστία για να βρουν διέξοδο. Και μπορεί αρχικά να περιμένουν από το τρίτο πρόσωπο να τις καλύψει σεξουαλικά, όμως σταδιακά δένονται και συναισθηματικά.

 

3) Επιθυμούν να αποδράσουν από τη ρουτίνα

 

Σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες απλά βαριούνται μέσα στη σχέση. Νιώθουν ότι ο σύντροφός τους, τους παρέχει ασφάλεια αλλά τους λείπει η περιπέτεια και η ελευθερία, στοιχεία που θεωρούν ότι θα τους προσφέρει η «κρυφή» σχέση. Βλέπουν δηλαδή την απιστία ως μία συναρπαστική απόδραση από την καθημερινότητα, ένα ευχάριστο διάλειμμα ή μία ευκαιρία να ζήσουν νέες εμπειρίες.

 

4) Αισθάνονται ανάγκη για επιβεβαίωση

 

Πολλές φορές οι γυναίκες αισθάνονται ότι έχουν χάσει τη θηλυκότητά τους ή ότι δεν είναι αρκετά ερωτικές είτε γιατί η συμπεριφορά του συντρόφου τους απέναντί τους, τους δημιουργεί ανασφάλεια για την εικόνα τους είτε γιατί λόγω των οικογενειακών ή των επαγγελματικών υποχρεώσεων έχουν παραμελήσει τον εαυτό τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι γίνονται πιο ευάλωτες σε οποιαδήποτε ένδειξη θαυμασμού. Έτσι η αίσθηση ότι είναι επιθυμητή από έναν άλλο άνδρα μπορεί να είναι αρκετή για να βρεθεί μία γυναίκα μπλεγμένη σε μία «εξωσυζυγική» σχέση.

 

5) Θέλουν να προκαλέσουν

 

Γυναίκες με σταθερές σχέσεις, μερικές φορές βλέπουν την απιστία σαν πρόκληση. Θέλουν να δώσουν λίγο αλατοπίπερο στη ζωή τους και εύχονται, έστω και υποσυνείδητα, να γίνει γνωστή η απιστία τους, να προκαλέσουν το σύντροφό τους και να μπει σε νέες βάσεις η σχέση τους. Στην πράξη, βέβαια, σπάνια συμβαίνει μία ερωτική περιπέτεια να βοηθήσει το ζευγάρι να αναθεωρήσει πράγματα στη σχέση του, γιατί δύσκολα ο απατημένος σύντροφος μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τόση ωριμότητα και ψυχραιμία.

 

6) Απιστούν για λόγους οικονομικούς ή επαγγελματικούς

 

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι συχνά πίσω από τη γυναικεία απιστία κρύβονται κοινωνικά και οικονομικά κίνητρα. Αποφασίζουν να δημιουργήσουν παράνομη σχέση με έναν άνδρα με οικονομική επιφάνεια ή με επαγγελματικό κύρος, επιδιώκοντας να έχουν υλικά οφέλη. Μπορεί για παράδειγμα μία γυναίκα να συνάψει δεσμό με τον προϊστάμενό της με απώτερο στόχο να τη βοηθήσει να έχει γρήγορη επαγγελματική ανέλιξη. 

 

Όποιος και αν είναι, πάντως, ο λόγος που οδηγεί μία γυναίκα στην απιστία, γεγονός είναι ότι σπάνια πρόκειται για συνειδητή απόφαση. Δεν ξυπνάει δηλαδή η γυναίκα ένα πρωί και λέει «αποφάσισα να απιστήσω». Συνήθως κάτι δεν πάει καλά στη σχέση της και σιγά σιγά υποκύπτει στον πειρασμό να αναζητήσει σε ένα τρίτο πρόσωπο όλα όσα δεν μπόρεσε να βρει στο σύντροφό της.

 

[via]