Υπάρχει σήμερα εναλλακτική ροκ;

Υπάρχει σήμερα εναλλακτική ροκ;

Από τον Κώστα Ζουγρή

Η απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί να υπάρξει. Για να υπάρχει η εναλλακτική εκδοχή σε κάτι πρέπει να υπάρχει και η κανονική.

Όμως δυστυχώς στην εποχή μας η απόλυτη επικράτηση του Χιπ χοπ έχει βάλει στο περιθώριο τους περισσότερους νέους καλλιτέχνες του ροκ.

Το ότι έχουν απήχηση στις συναυλίες οι λεγόμενοι δεινόσαυροι του ροκ, δεν σημαίνει ότι το ροκ είναι στην επικαιρότητα.

Σε ελάχιστα χρόνια ονόματα που συγκεντρώνουν ακόμα αρκετές δεκάδες χιλιάδες φίλους της μουσικής στις συναυλίες τους, θα περάσουν οριστικά στο περιθώριο.

Fleetwood Mac, Rolling Stones, Bob Dylan και πολλοί άλλοι λογικά δεν θα έχουν τις φυσικές δυνάμεις για να μας προσφέρουν αυτό που έκαναν εδώ και μισό αιώνα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι καλλιτέχνες της δεκαετίας του '80 δεν έχουν το ανάλογο εκτόπισμα, έτσι μοιραία και στις συναυλίες θα παρουσιασθεί υποχώρηση.

Όταν στην δεκαετία του ΄80 παρουσιάζαμε την εναλλακτική μουσική της εποχής, αυτή ήταν κομμάτι της επικαιρότητας και είχε μεγάλη απήχηση σε ένα σημαντικό μέρος της νεολαίας.

Σήμερα τα λεγόμενα εναλλακτικά, όποια υπάρχουν, γιατί ο όρος υπήρχε και θα υπάρχει πάντα, έχουν απήχηση σε ομάδες νέων που θέλουν να κρατούν αποστάσεις από αυτά που ακούει το ευρύ κοινό.

Στα τέλη της δεκαετίας του '80, αρχές δεκαετίας του '90, η παραδοσιακή Soul παρουσίασε σημαντική πτώση σε απήχηση και η άνοδος του Χιπ χοπ ήταν μεγάλη με πολλά τραγούδια να γίνονται πια επιτυχίες.

Αυτό πιστεύω ότι θα συμβεί σε μερικά χρόνια και με το ροκ, το οποίο δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει, το θέμα είναι να βρεθούν μερικοί καλλιτέχνες που θα έχουν το χάρισμα να τραβήξουν τους νέους πίσω στην μουσική που κανονικά έπρεπε να τοιυς εκπροσωπεί.