Όσο το βινύλιο έχει αυτές τις τιμές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκτήσει την παλιά του δόξα.

Όσο το βινύλιο έχει αυτές τις τιμές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκτήσει την παλιά του δόξα.

Από τον Θόδωρο Φαχουρίδη

Το cd έχει μερικά πλεονεκτήματα που είναι δύσκολο να πολεμήσει το βινύλλιο. Φορητότητα σε συνδυασμό με κρυσταλλικό ήχο που ικανοποιεί πλήρως το μέσο ακροατή, μικρότερο κόστος. Δύσκολο βέβαια να πιάσει την κορυφή του τζίρου των 13 δις μόνο στις ΗΠΑ, που είχε το 2000.

Για την ποιότητα του συμπιεσμένου ήχου από τα mp3 έως τα flac & alac έχουν χυθεί τόνοι μελάνι από πολύ πιο ειδικούς, που καταλήγουν πάλι όμως στο ότι ο μέσος ακροατής θα μείνει ικανοποιημένος από την ποιότητα του ήχου (να σημειώσω ότι από τα 256 και πάνω τα mp3 και τα flac & alac δε μ' έχουν απογοητεύσει ποτέ)

Όσο το βινύλιο έχει αυτές τις τιμές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκτήσει την παλιά του δόξα.

Σήμερα φαντάζει δυστυχώς ως δώρο πολυτελείας, έστω και αν φτιάχνονται δίσκοι 180 γρ.ή ακόμη και 200 γρ. που είναι πιο ανθεκτικοί, πιο επίπεδοι με αποτέλεσμα ν' αντέχουν περισσότερο στις ταλαιπωρίες (σημείωση δεν είναι σίγουρο ότι ένας βαρύς δίσκος έχει και καλό ηχητικό αποτέλεσμα, αφού το mastering, το τύπωμα, η ηχογράφηση προηγούνται σε σημασία)

Ποιός μπορεί να δίνει 25 ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση, και να αποκτάει δίσκους με το ρυθμό που κατανάλωνε ένας μέσος αγοραστής, σημείωση όχι συλλέκτης δίσκων.

Προβλέπω για αρκετά χρόνια ακόμη να είναι ένα είδος πολυτέλειας με το streaming για τους κοινούς θνητούς. (παρεμπιπτόντως η ποιότητα με ελάχιστο τίμημα είναι άκρως συμφέρουσα στις διάφορες πλατφόρμες). Ο μέσος ακροατής πιστεύω ότι είναι ικανοποιημένος για τα λεφτά που πληρώνει και για το προϊόν που "παίρνει".

Το καλύτερο σενάριο έτσι όπως έχουν τα πράγματα είναι να ενημερώνεσαι με τις ιντερνετικές πλατφόρμες και αν σου αρέσει κάτι πάρα πολύ να είσαι διατεθειμένος να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη για να βυθιστείς στο γλυκό βάθος της αναλογικής αναπαραγωγής. Άσε δε που αν ψάχνεις ανεξάρτητα ή μεγάλα διαμάντια από μικρές εταιρείες του εξωτερικού, το ιντερνέτ είναι σχεδόν μονόδρομος αφού είναι μάλλον απίθανο να πάρεις στα χέρια σου ποτέ ζεστό το φυσικό προϊόν που έχει βγει σε λίγες κόπιες και τα μεταφορικά είναι το 80% της τελικής τιμής.

Για τους νέους ακροατές του βινυλίου πάντως το υλικό θέλει ιδιαίτερη προσοχή, μακριά από υγρασίες και υψηλές θερμοκρασίες, που και που κανά πλύσιμο δε βλάπτει, μακριά από pvc θήκες, γεμάτα περιέργεια μικρούς ιντιάνα τζόουνς και ο κατάλογος έχει και άλλα πολλά.

Μια εμπειρία η ακρόαση μια περιπέτεια η συντήρηση...