Eίμαστε ο λαός της υπερβολής;

Eίμαστε ο λαός της υπερβολής;

Από ανώνυμη επιστολή σε site

Εχει χαθει παντελως το μετρο , και στις πραξεις αλλα και στο τροπο που σκεφτομαστε .

Ειναι καινουργιο αυτο ??

Οχι δυστυχως .

Παρα την συνθετη προελευση τους , την ευρεια γεωγραφικη τους εξαπλωση και τα κοσμοπολιτικα ενστικτα τους οι συγχρονοι Ελληνες ειναι ενας αξιοσημειωτα ομοιογενης λαος , διαφορετικος κατα τον χαρακτηρα απο τους γειτονικους λαους , ενωμενος απο τον κοινο ενθουσιασμο για εθνικους στοχους και βαθυτατα πεπεισμενος για την ανωτεροτητα του εναντι αλλων εθνων

Η προνομιακη θεση την οποια απεκτησαν ...οφειλομενη στον ανωτερο πολιτισμο τους , την ευελιξια τους ,τον πλουτο τους ,και το μονοπωλιο της εκκλησιαστικης εξουσιας , θα τους επετρεπαν πιθανως να εξελληνισουν το μεγαλυτερο μερος της Βαλκανικης , αν εδειχναν περισσοτερη συμπαθεια προς τις αλλες χριστιανικες φυλες .

Παντα ως η πιο πολιτισμενη φυλη στην Ανατολη επηρεασαν τον ενα μετα τον αλλο τους ... κατακτητες τους , και τα εντυπωσιακα πνευματικα τους χαρισματα δικαιως τους εξασφαλισαν μια λαμπρη θεση στο μελλον .

Ο εντονος πατριωτικος ζηλος των Ελληνων , μπορει να εκφυλισθει σε αλαζονεια και ενιοτε τυφλωνει την κριση τους και τους εμπλεκει σε απερισκεπτα εγχειρηματα ...

Το πατριωτικο τους αισθημα ,δυστυχως υποκειται στην εκμεταλλευση ιδιοτελων δημαγωγων που ανταγωνιζονται στην υπερβολη των εθνικων αξιωσεων και στην κολακεια της εθνικης ματαιοδοξιας .

Σε καμμια χωρα το παθος της πολιτικης δεν ειναι τοσο εντονο .Παθιασμενες πολιτικες συζητησεις δινουν και παιρνουν στους δημοσιους χωρους .Οι εφημεριδες που ειναι εξαιρετικα πολυαριθμες και γενικως μικρης αξιας ,καταβροχθιζονται και καθε κυβερνητικο μετρο επικρινεται και αποδιδεται σε σε ιδιοτελη συμφεροντα .

Μεγαλο μερος της ενεργειας του εθνους ξοδευεται σε αυτον τον διαρκη πολιτικο πυρετο ,εκτρεπεται απο πρακτικους στοχους ,και με λιγα λογια εξαερωνεται ...

Η ανεξαρτησια της γνωμης και η κριτικη τεινουν προς την απειθαρχια του δημοσιου τομεα , και εχει παρατηρηθει οτι ο καθε Ελληνας στρατιωτης ειναι ενας στρατηγος και καθε ναυτης ναυαρχος ...

Στο φρονημα ο Ελληνικος λαος ειναι απο τους πιο δημοκρατικους στην Ευρωπη , δεν υφισταται το παραμικρο ιχνος λατινικου φεουδαλισμου , και παραλληλα οποιεσδηποτε αριστοκρατικες αξιωσεις γελοιοποιουνται .

Οι Ελληνες επιδεικνυουν μεγαλη πνευματικη ζωντανια . Ειναι εξυπνοι ,ερευνητικοι ,πνευματωδεις και επινοητικοι αλλα αβαθεις .Η παρατεταμενη προσπαθεια και η ακριβεια δεν τους αρεσει , η δε αποστροφη προς χειρονακτικες εργασιες ειναι περισσοτερο εμφανης .

Η επιθυμια για εκπαιδευση ειναι εντονη σε ολα τα στρωματα της κοινωνιας . Ο αριθμος των προσωπων που επιδιωκουν την σταδιοδρομια στα επαγγελματα του πνευματος ειναι υπερβολικος .

Σχηματιζουν ενα τμημα της κοινωνιας που περισσευει , ενα μορφωμενο προλεταριατο που προσκολλαται σε διαφορα κομματα με την ελπιδα της κρατικης απασχολησης και ξοδευει την υπαρξη του ασκοπως στους δρομους , οταν το κομμα τους ειναι εκτος εξουσιας .

Απο χαρακτηρα οι Ελληνες εχουν ζωντανια , ειναι ευχαρεις ,συμπαθητικοι και προσχαροι στους ξενους , φιλικοι και ενωμενοι στην οικογενειακη τους ζωη .

Τα ελαττωματα τους σε μεγαλο βαθμο πρεπει να αποδοθουν στην μακροχρονια υποταγη τους σε ξενες φυλες .

Η εξυπναδα τους συχνα εκφυλιζεται σε πονηρια , η ευρηματικοτητα τους σε ανειλικρινεια , η λιτοτητα τους σε απληστια ,η επινοητικοτητα σε απατη .

Η ανεντιμοτητα δεν ειναι εθνικο ελαττωμα αλλα πολλοι που δεν θα δεχονταν να κλεψουν δεν θα δισταζαν να καρπωθουν παρανομα κερδη μεσω δολιοτητος η παραπλανησης .

Οι Ελληνες υπερτερουν σε οξυνεια στις οικονομικες συναλλαγες τους απο τους Εβραιους ,αλλα υπολειπονται των Αρμενιων .Η αξιοσημειωτη ικανοτητα στις επιχειρησεις ,ορισμενες φορες βλαπτεται απο την κοντοφθαλμη προσεγγιση τους ,που τους κανει να επιδιωκουν το αμεσο κερδος σε βαρος του μακροπροθεσμου .

Απο κοινου με αλλους νοτιους Ευρωπαικους λαους , οι Ελληνες ειναι ιδιαιτερα ευεξαπτοι και ο εμπαθης χαρακτηρας τους ευκολα προσβαλεται απο μικρες προκλησεις και ασημαντες λογομαχιες .

Γενικα οι Ελληνες μπορει να χαρακτηριστουν ως ενας εξυπνος λαος ,φιλοδοξος και ευρηματικος ,ικανος για μεγαλες προσπαθειες και θυσιες , αλλα ελλιπης σε ορισμενα πιο στερεα χαρακτηριστικα που οδηγουν στην "εθνικη μεγαλοσυνη" .

Ειμαι βεβαιος φιλοι μου οτι και εσεις θα συμφωνησετε σε πολλα σημεια απο την παραπανω περιγραφη του χαρακτηρα του λαου μας .

Ξερετε πιο ειναι το οξυμωρο της υποθεσης ?

Το παραπανω λημμα προερχεται απο την εγκυκλοπαιδεια Μπριταννικα του 1910 .

Δηλαδη πριν απο 110 περιπου χρονια !!.
Ιδιοι και τοτε ,ιδιοι και σημερα , δεν αλλαξαμε καθολου .