Ο Γιάννης Πετρίδης για την μουσική κατάσταση του σήμερα

Ο Γιάννης Πετρίδης για την μουσική κατάσταση του σήμερα

Από τον Γιάννη Πετρίδη

Είχαμε προβλέψει εδώ και 10 χρόνια την άνοδο του Χιπ χοπ-όταν πολλοί μιλούσαν για το πόσο επίκαιρο ήταν το ροκ-αλλά ποτέ δεν φανταζόμασταν αυτή την κατάντια.

Μετά τον Elvis δεν μπορώ να σκεφτώ καμία περίοδο χειρότερη για την μουσική από την σημερινή.

Ίσως χωρίς καν να συγκρίνεται με την σημερινή, η περίοδος 1958-63, δηλαδή πριν να εμφανιστούν οι Beatles.

Τα αγόρια ακούνε Χιπ χοπ και τα κορίτσια που πολύ σωστά περιέγραψε ο Bono, 'κοριτσίστικη μουσική' η οποία όμως διαπερνά και το σύνολο των νέων.

Shawn Mendes, Pusha T, Asap Rocky οι επιτυχίες αυτής της εβδομάδας και στην Αγγλία η ίδια κατάσταση.

Όλοι περίμεναν τους Snow Patrol, συγκρότημα από τις αρχές του 2000 για μια διαφοροποίηση στο τσαρτ, η τύχη τους όμως θα είναι ανάλογη όλων των προηγούμενων αυτού του είδους συγκροτημάτων στην εποχή που ζούμε, δηλαδή μία εβδομάδα επιτυχίας από τους παλιούς φανατικούς φίλους τους και μετά τους ξεχνάμε.

Οι 17 εβδομάδες στο Νο 1 του Greatest Showman δείχνουν ακριβώς την απαξίωση του κοινού στα άλλα είδη μουσικής και μας θυμίζει την πριν τους Beatles εποχή όταν κυριαρχούσαν Soundtracks όπως το South Pacific και το West Side Story.

Τώρα αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχουν εναλλακτικά και ροκ με την διείσδυση που είχαν τα παλιά στο νεανικό κοινό, κάθε εβδομάδα διαψεύδονται.

Και εμείς τα ακούμε και πολλά από αυτά μας αρέσουν, αλλά μέχρι εκεί.

Δεν έχουν πια την δύναμη να συγκινήσουν και να παρασύρουν τους νέους όπως το ροκ εντ ρολ το '50, την Βρετανική εισβολή το '60, το πανκ το '70, το grunge αργότερα και όλα αυτά τα απίθανα μεμονωμένα συγκροτήματα που κατέκτησαν τον πλανήτη όλα αυτά τα χρόνια.

ΥΓ Άσε το τι μας περιμένει τις επόμενες εβδομάδες, 5 άλμπουμ του Kanye West από 7 τραγούδια το καθένα! κατάντησε σαν τους Mitch Miller και Ray Conniff.