Γιατί οι νέοι αγαπάνε το Χιπ χοπ

Γιατί οι νέοι αγαπάνε το Χιπ χοπ

Δεν είναι εύκολο να γίνει κατανοητό από όσους έχουν περάσει τα 50, το γιατί οι νέοι ακούνε φανατικά σχεδόν αποκλειστικά Χιπ χοπ και κυρίως Έλληνες καλλιτέχνες.

Η εξήγηση όμως είναι πολύ απλή. Οι περισσότεροι από τους νέους 12-16 ετών έχουν γονείς που είναι κάτω από 50 και σε αρκετές περιπτώσεις μικρότεροι από 43.

Αυτοί οι γονείς ήταν στην αντίστοιχη ηλικία που έχουν τώρα τα παιδιά τους, όταν η Χιπ χοπ έπαιζε σημαντικό ρόλο στην μουσική, όχι μόνο από εμπορική, αλλά και ποιοτική πλευρά.

Τότε μάλιστα μάλλον ήταν πιο κοντά στο ροκ της εποχής και δεν ενοχλούσε ιδιαίτερα τους φίλους του ροκ, σε αρκετές περπτώσεις είχαμε μάλιστα και συνεργασίες από τα 2 είδη.

Γιατί ακούνε λοιπόν οι νέοι σήμερα Χιπ Χοπ; οι περισσότεροι από αυτούς αν ερωτηθούν θα σου πουν ότι έχει ρυθμό και συνθήματα που τον αντιπροσωπεύουν.

Δύσκολα θα διαφωνήσει κάποιος. Τα συνθήματα, ανεξάρτητα του αν συμφωνείτε με αυτά είναι δεδομένα, όπως και ο ρυθμός που συνήθως δανείζεται την μουσική από μεγάλες επιτυχίες από το παρελθόν.

Τα περισσότερα ροκ καμμάτια του σήμερα δεν έχουν πια την δύναμη που είχαν στον περασμένο αιώνα, γι' αυτό και η μειωμένη τους απήχηση.

Δεν υπάρχει κάποιο αόρατο κέντρο με εμφύτεψε στους νέους την αγάπη για το Χιπ Χοπ, αυτό έγινε αυθόρμητα και θα μείνει μέχρι να βγει κάτι που θα είναι το ίδιο δυνατό.

Κώστας Ζουγρής