Παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης για πίνακα του Γάλλου ζωγράφου Σαρλ Μενιέ

Παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης για πίνακα του Γάλλου ζωγράφου Σαρλ Μενιέ

Ένας πίνακας του ζωγράφου Σαρλ Μενιέ (1768-1832) κατακυρώθηκε στο ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ σε βρετανό αγοραστή κατά τη διάρκεια δημοπρασίας χθες, στη Νάντη, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Ivoire.

"Είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ για έργο του καλλιτέχνη αυτού", δήλωσε ο δημοπράτης Μπερτράν Κουτόν.

Ο πίνακας ορόσημο της καριέρας του Μενιέ, με τίτλο "Le depart de Telemaque" ("Η αναχώρηση του Τηλέμαχου"), παρουσιάζει τον γιο του Οδυσσέα να πιέζεται από τον Μέντορα να εγκαταλείψει το νησί της Καλυψούς. Ο πίνακας είχε εξαφανιστεί για δύο και πλέον αιώνες.

Ο πίνακας "εκτέθηκε το 1800 και το 1810 στο Σαλόν" (επίσημη έκθεση ζωγραφικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παρισιού). 'Εκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Ήταν σε μια οικογένεια στην Κοιλάδα του Λίγηρα", η οποία τον έθεσε προς πώληση, διευκρίνισε ο Κουτόν.

Η αξία του έργου εκτιμάτο μεταξύ 150.000 και 250.000 ευρώ. Επτά ενδιαφερόμενοι αγοραστές (Βρετανοί, Κύπριος, Γάλλος και Γερμανός), έδωσαν επί δέκα λεπτά μάχη για να αποκτήσουν τον πίνακα που τελικά κατακύρωσε τηλεφωνικά ένας Βρετανός, τελευταίος πλειοδότης.

"Είχαμε οργανώσει τα πάντα για να έχουμε μια καλή δημοπρασία, γιατί είναι πολύ σπουδαίος πίνακας. Αλλά δεν περιμέναμε ότι η τιμή θα έφθανε σε αυτό το επίπεδο", είπε ο Κουτόν. Έως σήμερα, η καλύτερη δημοπρασία για τον γάλλο καλλιτέχνη του νεοκλασικισμού ήταν το 1997 από τον οίκο Christie's, στη Νέα Υόρκη, για τον πίνακα με τίτλο "La Sagesse defendant la Jeunesse contre l'Amour", που πωλήθηκε 536.000 δολάρια συμπεριλαμβανομένων των εξόδων (489.000 ευρώ, σύμφωνα με τη συναλλαγματική ισοτιμία της εποχής), αναφέρει ο οίκος Ivoire.

Η πρώτη μονογραφική έκθεση αφιερωμένη στον Σαρλ Μενιέ οργανώθηκε το 2008 διαδοχικά στη Βιβλιοθήκη-Μουσείο Marmottan στα δυτικά προάστια του Παρισιού και στο Μουσείο Magnin της Ντιζόν.

Πηγή: ΑΠΕ